• No products in the cart.

Blog

Asperges met champignons

05_wk2_D_asperges_champignons
Asperges met saus van champignons en plak ham 

YES! Vandaag asperges! Het fijne van asperges is dat je ze op veel manieren kan klaarmaken en in het seizoen eet ik ze elke week. Na het koken het kookvocht bewaren en daar maak ik soep van voor de lunch van morgen. Aspergesoep is ook een feestje maar dat komt later.

Ingrediënten

  • 500 gram asperges of 8 middelgrote asperges 9 khd – 57 kcal – 3,0 eiw – 0,0 vet
  • half doosje champignons 0,5 khd – 22,5 kcal – 2,9 eiw – 0,6 vet
  • 50 ml room (scheut) 1,5 khd – 167 kcal – 1,0 eiw – 17,5 vet
  • half maggi bouillonblokje 0,5 khd – 4,5 kcal – 0,0 eiw – 0,0 vet
  • dikke plak ham (ongeveer 100 gram) 2,2 khd – 130 kcal – 18,2 eiw – 5,8 vet
  • paar sprietjes bieslook
  • eventueel 1 ei erbij, de ei-haters hoeven niet 0,0 khd – 80 kcal – 7,3 eiw – 5,8 vet
  • ghee of kokosolie om mee te bakken

Totaal: 13,7 khd – 381/461 kcal – 25,1/32,4 eiw – 23,9/29,7 vet

Bereiden

Maak de champignons schoon en snij ze in kleine stukjes, ik vind kleine blokjes het lekkerst. Doe ze samen met wat ghee, olie of roomboter in een pannetje en bak ze tot ze gaar zijn. Vervolgens doe je de room, het maggi blokje en wat peper in het pannetje en roer je het op een laag vuur door elkaar. Als het klaar is zet je het vuur laag of uit, later kan je het weer even warmen voor het opdienen. Bieslook komt later.

Pak een bak, een dunschiller, een muziekje erbij en schil de asperges. Das altijd een vervelend werkje en als je slordig bent dan wordt het flossen. Ik schil ze daarom altijd twee keer. De kontjes kan je er beter afknakken, centimeter of 2 a 3.  Het koken van asperges moet niet te lang, als je er met een vorkje doorheen kan prikken dan zijn ze wat mij betreft goed maar het is ook een kwestie van smaak. Controleer vanaf een minuut of 5 koken hoe ze zijn.

Als de asperges koken, (net onder water) dan kan je het optionele ei opzetten. Ik heb zo’n prikker waar je de luchtruimte van een ei mee lek kan prikken, ze barsten dan niet als je het ei in kokend water doet. Het voordeel is dat je heel goed de hardheid kan klokken. Voor asperges doe ik ze 7 minuten en 30 seconden. Dan is het geel nog een beetje zacht en het wit is hard.

Net voor je de asperges gaat opdienen, warm je het sausje op en knip je met de schaar de bieslook in kleine stukjes door het sausje.

Zelf maak ik alles tegelijk klaar en duurt het op het schillen na ongeveer 10 minuten, Matthijs echter, kan niets tegelijk en moet bovenstaande volgorde aanhouden.

Opdienen zoals op de foto, gegarneerd met een lekkere dikke plak ham 🙂 (of een paar dunne plakjes)

Terug naar het weekmenu.