• No products in the cart.

Blog

Asperges met champignons

05_wk2_D_asperges_champignons
Asperges met saus van champignons en plak ham 

YES! Vandaag asperges! Het fijne van asperges is dat je ze op veel manieren kan klaarmaken en in het seizoen eet ik ze elke week. Na het koken het kookvocht bewaren en daar maak ik soep van voor de lunch van morgen. Aspergesoep is ook een feestje maar dat komt later.

Ingrediënten

  • 500 gram asperges of 8 middelgrote asperges 9 khd – 57 kcal – 3,0 eiw – 0,0 vet
  • half doosje champignons 0,5 khd – 22,5 kcal – 2,9 eiw – 0,6 vet
  • 50 ml room (scheut) 1,5 khd – 167 kcal – 1,0 eiw – 17,5 vet
  • half maggi bouillonblokje 0,5 khd – 4,5 kcal – 0,0 eiw – 0,0 vet
  • dikke plak ham (ongeveer 100 gram) 2,2 khd – 130 kcal – 18,2 eiw – 5,8 vet
  • paar sprietjes bieslook
  • eventueel 1 ei erbij, de ei-haters hoeven niet 0,0 khd – 80 kcal – 7,3 eiw – 5,8 vet
  • ghee of kokosolie om mee te bakken

Totaal: 13,7 khd – 381/461 kcal – 25,1/32,4 eiw – 23,9/29,7 vet

Bereiden

Maak de champignons schoon en snij ze in kleine stukjes, ik vind kleine blokjes het lekkerst. Doe ze samen met wat ghee, olie of roomboter in een pannetje en bak ze tot ze gaar zijn. Vervolgens doe je de room, het maggi blokje en wat peper in het pannetje en roer je het op een laag vuur door elkaar. Als het klaar is zet je het vuur laag of uit, later kan je het weer even warmen voor het opdienen. Bieslook komt later.

Pak een bak, een dunschiller, een muziekje erbij en schil de asperges. Das altijd een vervelend werkje en als je slordig bent dan wordt het flossen. Ik schil ze daarom altijd twee keer. De kontjes kan je er beter afknakken, centimeter of 2 a 3.  Het koken van asperges moet niet te lang, als je er met een vorkje doorheen kan prikken dan zijn ze wat mij betreft goed maar het is ook een kwestie van smaak. Controleer vanaf een minuut of 5 koken hoe ze zijn.

Als de asperges koken, (net onder water) dan kan je het optionele ei opzetten. Ik heb zo’n prikker waar je de luchtruimte van een ei mee lek kan prikken, ze barsten dan niet als je het ei in kokend water doet. Het voordeel is dat je heel goed de hardheid kan klokken. Voor asperges doe ik ze 7 minuten en 30 seconden. Dan is het geel nog een beetje zacht en het wit is hard.

Net voor je de asperges gaat opdienen, warm je het sausje op en knip je met de schaar de bieslook in kleine stukjes door het sausje.

Zelf maak ik alles tegelijk klaar en duurt het op het schillen na ongeveer 10 minuten, Matthijs echter, kan niets tegelijk en moet bovenstaande volgorde aanhouden.

Opdienen zoals op de foto, gegarneerd met een lekkere dikke plak ham 🙂 (of een paar dunne plakjes)

Terug naar het weekmenu.

COMMENTS

  • 2 maart 2018
    reply

    Hazsd

    Wat kan je als alternatief voor ham nemen?

  • 20 juli 2017
    reply

    Ingrid

    Allereerst complimenten voor de heerlijke recepten. Net als mijn voorgangers is het iedere keer weer genieten. Ik heb een vraag over de asperges. Er staat bij dit recept 500 gram asperges of 8 middelgrote asperges. Als je een zakje groene asperges koopt zit daar 350 gram in. Op de verpakking staat dat dit 2 porties zijn. Kan ik dan de helft gebruiken of moet ik die 350 gram gebruiken of 500 gram? Bedankt alvast voor het antwoord.

    • 21 juli 2017
      reply

      Beste Ingrid. Dit gaat over witte asperges. Op de verpakking wordt ervan uitgegaan dat je er ook aardappels bij eet of iets anders. Je hebt in dit dieet meer groente nodig om aan je vezels en voedingstoffen te komen. Ik zou dus het hele pak gebruiken.

      • 26 juli 2017
        reply

        Ingrid

        Okay! Dank je wel.

  • 4 juli 2017
    reply

    Antanneke

    Ik sluit me helemaal aan bij Helena. Ik ben zó blij met jullie

  • 4 juli 2017
    reply

    Antanneke

    Ik sluit me helemaal aan bij de uitspraak van Helene. Ik ben zó blij met jullie.

  • 23 juni 2017
    reply

    Helene

    Eens een keer geen vraag maar een compliment over hoe de recepten geschreven worden. Vind het leuk zoals een muziekje erbij, het flossen, mik alles door elkaar enz. Op een hele leuke manier vind ik. Dank je wel daarvoor

  • 23 januari 2017
    reply

    Irene

    Af en toe is het niet duidelijk of een recept voor een of twee personen is bij de asperges bijvoorbeeld 500 gram lijkt me erg veel voor een persoon

    • 25 januari 2017
      reply

      Zoals op de beginnen pagina staat; alle recepten zijn voor 1 persoon behalve als anders vermeld staat.

  • 13 januari 2017
    reply

    Josca

    Welke Maggi bouillonblokjes gebruik je eigenlijk. Ik heb nl groente tuinkruiden kip en rund. 1 blokje voor 1 liter

    • 14 januari 2017
      reply

      Wij gebruiken de kleine maggi groente blokjes, die in zo’n geel rode mini verpakking.

  • 13 januari 2017
    reply

    Fatimq

    Mag ik ook broccoli of spruitjes doen?

  • 12 januari 2017
    reply

    Ina

    Mag je ook asperges uit pot nemen?

    • 13 januari 2017
      reply

      Dat mag, let wel op de koolhydraten, kies de pot met de minste.

      • 13 januari 2017
        reply

        Ina

        Oje, dank je wel

  • 14 juli 2016
    reply

    Carian

    hallo,
    wat bedoel je met room? slagroom of kookroom of toch iets anders?

    • 14 juli 2016
      reply

      Beide kan. Kijk gewoon welke het gunstigst is in de koolhydraten.

  • 27 oktober 2015
    reply

    Jolanda

    Welk alternatief kan ik voor de asperges gebruiken als deze groente niet verkrijgbaar is? (Herfst/winter)

    • 23 november 2017
      reply

      Harry Kouwenhoven

      Eventueel asperges uit een pot gebruiken.

      • 11 januari 2018
        reply

        Sjef

        mag dat?????

POST A COMMENT