
Asperges met karbonade (of ander stukje vlees)
Jammer genoeg zitten we alweer bijna aan het einde van de aspergetijd. Ze zijn gelukkig nog wel te krijgen… ik vind ze heerlijk en er zitten erg weinig koolhydraten in. Perfect om wat lekkers van te maken. Als je ze gaat schillen, doe dat dan dubbel of heel precies. Het beste werkt een een dunschiller.
Ingrediënten asperges per persoon
- 5 witte asperges geschild 5,3 khd – 33,3 kcal – 1,8 eiw – 0,0 vet
- 1 ei 0,0 khd – 80 kcal – 7,3 eiw – 5,8 vet
- 10 sprieten bieslook
- 2 – 3 eetlepels room 0,8 – 83,8 – 0,5 eiw – 8,8 vet
- half klein bouillonblokje van maggi 0,5 khd – 4,5 kcal – 0,0 eiw – 0,0 vet
- eventueel paar plakjes been- of schouderham 0,7 khd – 39 kcal – 5,5 eiw – 1,7 vet
- eventueel 1 eetlepel geraspte jonge kaas 0,0 khd – 56 kcal – 2,9 eiw – 4,5 vet
Karbonade benodigdheden
- 1 karbonade 0,0 khd – 165 kcal – 34,5 eiw – 9,8 vet
- peper en zout naar smaak
Totaal: 6,6/7,3 khd – 367/462 kcal – 44,1/52,5 eiw – 24,4/30,6 vet
Klaarmaken
Kook de asperges kort tot ze gaar zijn. Ik kan niet echt een tijd zeggen want soms zijn ze heel dun en zo klaar, de dikke doen er langer over. Prik in de onderkant tot je er doorheen kan, dan zijn ze goed. Kook tegelijkertijd een ei. Het ei moet bijna helemaal hardgekookt zijn in ongeveer 7 minuten. Vervolgens het ei gepeld en gesneden in een steelpan, de room erbij, beetje bieslook, eventueel de ham in snippers, en het (halve) maggi blokje fijngeknepen in het pannetje en langzaam opwarmen. Je kan er wat geraspte kaas door doen, dat is lekker en bindt het, maar niet nodig.
De karbonade maak je klaar ingesmeerd met wat peper&zout eventueel wat mosterd. (Karbonade kruiden zonder paneer kan ook) Zet het varkensvlees niet te hoog, daar kan het taai van worden. Als het vlees aangebraden is, bak je beide zijden op een lager vuur zachtjes gaar, ongeveer 6 minuutjes voor beide kanten. Hangt natuurlijk af van hoe dik het is.
Je kan de karbonade ook met wat anders vervangen als je liever geen varkensvlees eet. Een kipfilet of burger is natuurlijk ook lekker.
Nancy
Kan ik in plaats van karbonade een stukje zalm eten?
Ineke van Oudheusden
ja hoor!
Desiree
Hoeveel gram Vlees of vis houd je aan? Wat is een portie?
Ineke van Oudheusden
Een portie is rond de 150 gram.. 100 voor de een, en 200 voor de ander. Maar meestal is 150 gram ruim voldoende voor een stuk vlees in de avond en 100 gram vleeswaar in de middag ook ruim voldoende.
alice
Weer zo een super bevestiging van wat ik al dacht….
Irma
Volgende week wil ik graag met week 1 beginnen, vet veel zin in. Lees nu het menu door en in dit recept staat bouillonblokje van maggi. Zelf gebruik ik geen boillonblokjes omdat hier E621 inzit, daar krijg ik rare dingen van (nachtmerries, hoofdpijn of een nacht slecht slapen etc) Waar zou ik dit het best door kunnen vervangen?
Matthijs de Leeuw
Bouillon van de natuurwinkel
Laura
Wat voor room word er gebruikt?
caroline
mogen groene asperges ook?
matthijs
Tuurlijk!
alice
Dankjewel, was ook mijn vraag….
Angelie Blok
Wat kan je eten als groente als je geen asperges lust?
matthijs
Iets anders. 😉 Kies gewoon wat e let op of de koolhydraten niet veel meer zijn.
Anneke
In plaats van een karbonade, mag het ook een stukje zalm zijn?
matthijs
Maar natuurlijk. Lijkt me heerlijk.
ammerens
Hoe zit het met asperges uit pot van de lidl. Zijn daar dingen bij toegevoegd of kun je die vergelijken met vers?
matthijs
Dan kun je het beste op de achterkant bij de voedingswaarden kijken en die hier even plaatsen.
Miss c
Hoi
Ik lust geen asperges, wat mag daarvoor in plaats .?..en wat mag het vlees ongeveer wegen?
Mvg