Aspergesoep met hamrolletjes
Aspergesoep met hamrolletjes
Gisteren stonden er asperges op het menu en vandaag gebruiken we het kookvocht voor de soep. Zelf maak ik de soep altijd al de avond ervoor, in ieder geval de basis, hoef ik de dag erna alleen nog maar de puntjes op de i te zetten. Je kan de soep ook meenemen naar je werk in een bakje of handige soepkom. Als je eerder wat extra rolletjes gemaakt hebt dan scheelt dat weer werk vandaag, het recept is hetzelfde.
Ingrediënten soep
- 250 gram asperges 6,0 khd – 38 kcal – 2,0 eiw – 0,0 vet
- 300 ml water of 300 ml kook vocht van de asperges van gisteren
- 1 kippenbouillonblokje (of groente) 1,0 khd – 9 kcal – 0,0 eiw – 0,0 vet
- 2 eetlepels room 0,6 khd – 67 kcal – 0,4 eiw – 7,0 vet
- 1 eetlepel snippertjes ham (van plakje ham gesneden, dun dus) 0,3 khd – 19,5 kcal – 2,7 eiw – 0,9 vet
- paar geknipte sprieten bieslook voor de sfeer
- snufje peper
Ingrediënten hamrolletjes
- 2 plakken ham 0,7 khd – 39 kcal – 5,5 eiw – 1,7 vet
- halve tomaat, in kleine blokjes zonder pitjes en zachte vulling 1,0 khd – 7,7 kcal – 0,2 eiw – 0,2 vet
- 5 kappertjes 0,13 khd – 1,1 kcal – 0,0 eiw – 0,0 vet
- 1 blaadje ijsbergsla of vergelijkbare hoeveelheid andere sla 0,26 khd – 2,25 kcal – 0,14 eiw – 0,1 vet
- 1 theelepel pijnboompitjes 0,7 khd – 30,6 kcal – 1,2 eiw – 2,5 vet
- roomkaas (gewoon goedkoopste zoals frisch) 0,75 khd – 97,6 kcal – 3,0 eiw – 9,4 vet
- peper en zout
- prikkertjes
Totaal: 12,9 khd – 311,8 kcal – 15,1 eiw – 21,8 vet
Bereiden hamrolletjes
Besmeer een plak ham met de kaas, je kan hierna alle ingrediënten er op plakken. Als er in de morgen genoeg tijd is kan je de pijnboompitjes even roosteren. Om ze bij elkaar te houden kan je de prikkertjes gebruiken. Ook kan je er een blaadje sla omheen wikkelen als je dat lekker knapperig vindt.
Bereiden
Onder het snijden van de asperges heb ik vandaag maar de Sziget 2014 festival lijst opgezet 🙂 Weet je wat spotify is dan kan je klikken, anders laat je het zitten. Asperges dubbel schillen en de kontjes afsnijden. Ik laat altijd 2 asperges buiten de pan die ik er pas na het pureren weer in korte stukjes toevoeg. Gooi dus alles behalve 2 asperges in het kookvocht wat je hebt bewaard. Heb je dit niet, geen probleem, 300 milliliter water volstaat ook. Het kippenbouillonblokje en de peper mag er ook bij, laat het 10 minuten zachtjes koken en pureer de soep met een staafmixer. Voorzichtig, zie de risico’s in het broccolisoep menu.
Als de soep gepureerd is, kunnen de stukjes hele asperge er door, laat het dan nog 5 à 10 minuutjes zachtjes doorkoken en als laatste kan de room er in en bij het serveren de bieslook en de hamstukjes.
Tussendoortjes vind je hier en terug naar het weekmenu ga je hier.