
Aspergesoep met hamrolletjes
Aspergesoep met hamrolletjes
Gisteren stonden er asperges op het menu en vandaag gebruiken we het kookvocht voor de soep. Zelf maak ik de soep altijd al de avond ervoor, in ieder geval de basis, hoef ik de dag erna alleen nog maar de puntjes op de i te zetten. Je kan de soep ook meenemen naar je werk in een bakje of handige soepkom. Als je eerder wat extra rolletjes gemaakt hebt dan scheelt dat weer werk vandaag, het recept is hetzelfde.
Ingrediënten soep
- 250 gram asperges 6,0 khd – 38 kcal – 2,0 eiw – 0,0 vet
- 300 ml water of 300 ml kook vocht van de asperges van gisteren
- 1 kippenbouillonblokje (of groente) 1,0 khd – 9 kcal – 0,0 eiw – 0,0 vet
- 2 eetlepels room 0,6 khd – 67 kcal – 0,4 eiw – 7,0 vet
- 1 eetlepel snippertjes ham (van plakje ham gesneden, dun dus) 0,3 khd – 19,5 kcal – 2,7 eiw – 0,9 vet
- paar geknipte sprieten bieslook voor de sfeer
- snufje peper
Ingrediënten hamrolletjes
- 2 plakken ham 0,7 khd – 39 kcal – 5,5 eiw – 1,7 vet
- halve tomaat, in kleine blokjes zonder pitjes en zachte vulling 1,0 khd – 7,7 kcal – 0,2 eiw – 0,2 vet
- 5 kappertjes 0,13 khd – 1,1 kcal – 0,0 eiw – 0,0 vet
- 1 blaadje ijsbergsla of vergelijkbare hoeveelheid andere sla 0,26 khd – 2,25 kcal – 0,14 eiw – 0,1 vet
- 1 theelepel pijnboompitjes 0,7 khd – 30,6 kcal – 1,2 eiw – 2,5 vet
- roomkaas (gewoon goedkoopste zoals frisch) 0,75 khd – 97,6 kcal – 3,0 eiw – 9,4 vet
- peper en zout
- prikkertjes
Totaal: 12,9 khd – 311,8 kcal – 15,1 eiw – 21,8 vet
Bereiden hamrolletjes
Besmeer een plak ham met de kaas, je kan hierna alle ingrediënten er op plakken. Als er in de morgen genoeg tijd is kan je de pijnboompitjes even roosteren. Om ze bij elkaar te houden kan je de prikkertjes gebruiken. Ook kan je er een blaadje sla omheen wikkelen als je dat lekker knapperig vindt.
Bereiden
Onder het snijden van de asperges heb ik vandaag maar de Sziget 2014 festival lijst opgezet 🙂 Weet je wat spotify is dan kan je klikken, anders laat je het zitten. Asperges dubbel schillen en de kontjes afsnijden. Ik laat altijd 2 asperges buiten de pan die ik er pas na het pureren weer in korte stukjes toevoeg. Gooi dus alles behalve 2 asperges in het kookvocht wat je hebt bewaard. Heb je dit niet, geen probleem, 300 milliliter water volstaat ook. Het kippenbouillonblokje en de peper mag er ook bij, laat het 10 minuten zachtjes koken en pureer de soep met een staafmixer. Voorzichtig, zie de risico’s in het broccolisoep menu.
Als de soep gepureerd is, kunnen de stukjes hele asperge er door, laat het dan nog 5 à 10 minuutjes zachtjes doorkoken en als laatste kan de room er in en bij het serveren de bieslook en de hamstukjes.
Tussendoortjes vind je hier en terug naar het weekmenu ga je hier.
Anne
Ik heb vanmiddag de soep gemaakt. Is het de bedoeling dat je er een heel bouillonblokje in doet? Vond het erg zout! Ik heb een blokje kippenbouillon van maggie gebruikt.
Trienke Agema
Ik gisteren de aspergesoep gemaakt,het was heerlijk!
Ik heb een grote pot asperges gebruikt. En heb ook nog een omelet gebakken en die er in reepjes er door heen gedaan. Bedankt voor alle lekkere recepten!
Maaike
Wat maak je hier als alternatief als het geen asperge seizoen is?
matthijs
Je zou groene asperges kunnen nemen, die zijn altijd wel te krijgen. Of uit een pot, of gewoon overslaan en wat anders kiezen.
marnuho
Ik maak graag verse spinaziesoep.
Spinaziesoep met croutons
Ingrediënten voor 4 personen
1 el boter
2 uien
2 tenen knoflook
1,2 liter kippenbouillon(tablet)
1 pak 300 gram verse spinazie
zeezout en peper
3 sneetjes Koolhydraatarm brood
Olie
Tijd: 0-10 minuten Keuken:
Bereidingswijze Smelt de boter in een hoge pan.
Snijd de uien en de knoflook klein en fruit die in de boter tot ze zacht zijn.
Voeg de bouillon en de spinazie toe.
Laat de spinazie op een laag vuur in de tablet bouillon.
Breng de soep tegen de kook aan en maak hem glad met de staafmixer.
Maak het op smaak met zout en peper.
Sprenkel wat olie en zeezout op het brood en snijd het brood in blokjes.
Rooster het in een droge koekenpan.
Schep de soep in koppen en verdeel de croutons over de soep.
Volgens mij is het helemaal Spinaziesoep met croutons
Ingrediënten voor 4 personen
1 el boter
2 uien
2 tenen knoflook
1,2 liter kippenbouillon(tablet)
1 pak 300 gram verse spinazie
zeezout en peper
3 sneetjes bruinbrood Koolhydraatarm brood
Olie
Tijd: 0-10 minuten Keuken:
Bereidingswijze Smelt de boter in een hoge pan.
Snijd de uien en de knoflook klein en fruit die in de boter tot ze zacht zijn.
Voeg de bouillon en de spinazie toe.
Laat de spinazie op een laag vuur in de tablet bouillon.
Breng de soep tegen de kook aan en maak hem glad met de staafmixer.
Maak het op smaak met zout en peper.
Sprenkel wat olie en zeezout op het brood en snijd het brood in blokjes.
Rooster het in een droge koekenpan.
Schep de soep in koppen en verdeel de croutons over de soep.
Volgens mij is het helemaal Koolhydraatarm