• No products in the cart.

Blog

Bloemkool uit de oven met slavink diner

Bloemkool uit de oven net even anders

Je kan ook gewoon de bloemkool koken, nootmuskaat erover en klaar, dat is natuurlijk wel een beetje saai. Ik maak het vandaag met koriander uit de oven. Het duurt misschien iets langer om te maken maar de meeste tijd zit het in de oven, makkelijk met bezoek. Als je huisgenoten of gasten hebt die niet koolhydraatarm eten dan kan je gewoon krieltjes met een beetje tijm, tuinkruiden en zout erbij klaarmaken. Wel zelf er af blijven hè?

Wat zit er in?

  • 200 gram bloemkool per persoon 5,8 khd – 50 kcal – 3,8 eiw – 0,4 vet
  • 4 eetlepels olijfolie 0,0 khd – 360 kcal – 0,0 eiw – 36 vet
  • 1 eetlepel citroensap
  • 2 eetlepels verse koriander (ongeveer twee eetlepels grof gesneden)
  • 1 kleine of een ½ rode ui (mag ook gewone ui zijn) 3,3 khd – 18 kcal – 0,6 eiw – 0,0 vet
  • ½ theelepel knoflookpoeder of klein teentje knoflook in schijfjes
  • ½ eetlepel gedroogde oregano
  • ½ theelepel zout
  • ½ theelepel gemalen zwarte peper
  • 1 theelepel chilipoeder

Erbij

  • 1 of 1,5 slavink (die dingen zitten vaak met z’n drieën in een pak en als je met z’n tweeën bent…) 2,0/3,0 khd – 315/473 kcal – 17/25,5 eiw – 26/39 vet 

Totaal: 12,4/13,55 khd – 694/828 kcal – 20,8/29,3 eiw – 62,4/75,4 vet

Klaarmaken

Zet eerst alvast de oven op 200 graden en haal de plaat uit de oven, scheelt later weer verbrande vingers. De bloemkool was je eerst en snij je in kleine stukjes. Net zoals op de foto hier boven. Verspreid die op de plaat. Je kan ook een grote ovenschaal gebruiken, mijn oven is vrij groot en daarom pak ik altijd een schaal.

Sprenkel de olijfolie over de bloemkool en strooi vervolgens alle ingrediënten erover behalve de koriander.  Je kan er nog schijfjes citroen met schil bij leggen, maar citroen bevat wel suiker dus beter van niet.

Zet het gerecht 35 minuten in de oven, let wel op, soms gaat een oven sneller dan de ander. Heb je alleen hete lucht dan moet je de oven wat lager instellen, ik gebruik verwarmen van onder en boven op de ovenfunctie. Het moet er ongeveer uitzien als op de foto, mag absoluut niet zwart zijn en de bloemkool moet nog een beetje knapperig zijn. Bij het serveren strooi je de snippers verse koriander over het gerecht en roer je het er doorheen.

15 minuten nadat je de bloemkool in de oven hebt gezet, bak je de slavinken aan en laat je ze als ze mooi bruin zijn met een scheutje water in de pan rustig gaar braden. Zet het vuur of de plaat niet te hoog want anders worden ze te droog.

Weekmenu 1.
Weekmenu 4.

COMMENTS

  • 19 februari 2019
    reply

    Nynke

    Bloemkool, mama dat lust ik echt niet. Het is schoon opgegaan, wat een heerlijk recept!!

  • 1 februari 2019
    reply

    Monique

    Heerlijk! Ik ben normaal niet zo’n bloemkool liefhebber, maar dit zou ik wel 3 keer in de week kunnen eten. Echt VERRUKKELIJK!

  • 9 januari 2019
    reply

    Tatjana

    Hallo,

    zoals je aangeeft zijn de porties per persoon.
    hoeveel zou je voor kids kunnen gebruiken 4 en 8 jaar.

    Bedankt

  • 19 juli 2018
    reply

    Linda

    Heerlijk bloemkool recept dit! Ook erg lekker met broccoli, dat lijkt iets knapperiger te worden en dan ook lekker koud te gebruiken voor de volgende dag bij de lunch. Dus vooral iets meer maken! Hier wordt het door het hele gezin bijzonder gewaardeerd als we dit eten, veel vraag naar. Zo leuk om te horen!

  • 10 juli 2018
    reply

    Sharda

    Wat kan ik in plaats van de slavinken nemen? ik eet namelijk geen rund en varken. Alvast bedankt

    • 10 juli 2018
      reply

      Carlie de Koning

      Zelf een “slavink” maken kan ook: gebruik daarvoor kipgehakt en kipbacon of -spek. Tegenwoordig is dat bij steeds meer (grote) supermarkten te krijgen.

  • 25 mei 2018
    reply

    Judith

    Was heerlijk! Super bedankt!

POST A COMMENT