• No products in the cart.

Blog

Bloemkool uit de oven met slavink diner

Bloemkool uit de oven net even anders

Je kan ook gewoon de bloemkool koken, nootmuskaat erover en klaar, dat is natuurlijk wel een beetje saai. Ik maak het vandaag met koriander uit de oven. Het duurt misschien iets langer om te maken maar de meeste tijd zit het in de oven, makkelijk met bezoek. Als je huisgenoten of gasten hebt die niet koolhydraatarm eten dan kan je gewoon krieltjes met een beetje tijm, tuinkruiden en zout erbij klaarmaken. Wel zelf er af blijven hè?

Wat zit er in?

  • 200 gram bloemkool per persoon 5,8 khd – 50 kcal – 3,8 eiw – 0,4 vet
  • 4 eetlepels olijfolie 0,0 khd – 360 kcal – 0,0 eiw – 36 vet
  • 1 eetlepel citroensap
  • 2 eetlepels verse koriander (ongeveer twee eetlepels grof gesneden)
  • 1 kleine of een ½ rode ui (mag ook gewone ui zijn) 3,3 khd – 18 kcal – 0,6 eiw – 0,0 vet
  • ½ theelepel knoflookpoeder of klein teentje knoflook in schijfjes
  • ½ eetlepel gedroogde oregano
  • ½ theelepel zout
  • ½ theelepel gemalen zwarte peper
  • 1 theelepel chilipoeder

Erbij

  • 1 of 1,5 slavink (die dingen zitten vaak met z’n drieën in een pak en als je met z’n tweeën bent…) 2,0/3,0 khd – 315/473 kcal – 17/25,5 eiw – 26/39 vet 

Totaal: 12,4/13,55 khd – 694/828 kcal – 20,8/29,3 eiw – 62,4/75,4 vet

Klaarmaken

Zet eerst alvast de oven op 200 graden en haal de plaat uit de oven, scheelt later weer verbrande vingers. De bloemkool was je eerst en snij je in kleine stukjes. Net zoals op de foto hier boven. Verspreid die op de plaat. Je kan ook een grote ovenschaal gebruiken, mijn oven is vrij groot en daarom pak ik altijd een schaal.

Sprenkel de olijfolie over de bloemkool en strooi vervolgens alle ingrediënten erover behalve de koriander.  Je kan er nog schijfjes citroen met schil bij leggen, maar citroen bevat wel suiker dus beter van niet.

Zet het gerecht 35 minuten in de oven, let wel op, soms gaat een oven sneller dan de ander. Heb je alleen hete lucht dan moet je de oven wat lager instellen, ik gebruik verwarmen van onder en boven op de ovenfunctie. Het moet er ongeveer uitzien als op de foto, mag absoluut niet zwart zijn en de bloemkool moet nog een beetje knapperig zijn. Bij het serveren strooi je de snippers verse koriander over het gerecht en roer je het er doorheen.

15 minuten nadat je de bloemkool in de oven hebt gezet, bak je de slavinken aan en laat je ze als ze mooi bruin zijn met een scheutje water in de pan rustig gaar braden. Zet het vuur of de plaat niet te hoog want anders worden ze te droog.

Weekmenu 1.
Weekmenu 4.

COMMENTS

  • 10 mei 2021
    reply

    Suzanne

    Ben geen grote fan van bloemkool, maar op deze manier klaargemaakt wel. Heerlijk recept!

  • 9 juli 2020
    reply

    Lilian Dandel

    Het was SUPER heerlijk, dank voor het recept. Dit is een blijvertje.
    Als je 200 gr bloemkool in de oven doet, gaat het slinken.
    Ik had 400 gr bloemkl in de oven gedaan voor 2 dgn, dacht ik, maar het is niet genoeg. Morgen maak ik het opnieuw,😋😋😋😋😋😋

  • 23 juni 2020
    reply

    Anna

    Smaakte erg lekker! Waarom moet je voorzichtig zijn met de plakjes citroen ivm de suiker? Als je de schijfjes op de bloemkool legt, waardoor de bloemkool de smaak subtiel opneemt, maar de citroen niet er bij opeet, dan zul je toch niet zo veel van die suikers binnen krijgen?

  • 9 juni 2020
    reply

    ILSE VAN LEUVEN

    Het was lekker!! Is er een maximum van roomboter dat ik mag gebruiken?

  • 26 mei 2020
    reply

    Marina

    Het was echt heerlijk

  • 8 januari 2020
    reply

    Willeke

    Ik neem aan dat je de ui in stukken snijdt en ook over de bloemkool verdeelt?

      • 15 juli 2020
        reply

        Willeke

        Het is een heerlijk recept en ik maak het regelmatig klaar…

  • 30 december 2019
    reply

    Frila

    Deze vinden wij hier thuis met zijn allen heerlijk! De eerste keer alleen teveel chilipoeder erop gedaan. Was iets te pittig. Daarna wat nog een keer gemaakt met een tikkeltje minder. Ik dacht eerst dat ik het te droog zou vinden, altijd bloemkool met een sausje gegeten, maar dat is niet zo. Bedankt voor dit lekkere recept.

  • 12 oktober 2019
    reply

    Jenny

    Ik heb vandaag de bloemkool ovenschotel gemaakt. Was er een beetje bang voor zyn hier niet gek op bloemkool. Maar …… schaal is leeg. Heb de Slavinken by in de schaal gedaan

  • 7 augustus 2019
    reply

    usha

    kan ik ook 2 dagen achter elkaar t zelfde dagmenu eten? ik werk tot laat en vind voor 2 dagen koken makkelijker.

  • 2 juli 2019
    reply

    Karin de Jong

    Ik heb de slavink samen met de bloemkool in de oven gedaan. Perfect gaar.

  • 27 mei 2019
    reply

    Rita

    .hallo, ik hou niet van koriander, wat is het alternatief ?

    • 27 mei 2019
      reply

      Matthijs

      Je kunt het weglaten. De smaak van koriander is vrij specifiek voor dit gerecht en het past er goed bij. Zonder is het bijna net zo lekker.

  • 19 februari 2019
    reply

    Nynke

    Bloemkool, mama dat lust ik echt niet. Het is schoon opgegaan, wat een heerlijk recept!!

  • 1 februari 2019
    reply

    Monique

    Heerlijk! Ik ben normaal niet zo’n bloemkool liefhebber, maar dit zou ik wel 3 keer in de week kunnen eten. Echt VERRUKKELIJK!

  • 9 januari 2019
    reply

    Tatjana

    Hallo,

    zoals je aangeeft zijn de porties per persoon.
    hoeveel zou je voor kids kunnen gebruiken 4 en 8 jaar.

    Bedankt

  • 19 juli 2018
    reply

    Linda

    Heerlijk bloemkool recept dit! Ook erg lekker met broccoli, dat lijkt iets knapperiger te worden en dan ook lekker koud te gebruiken voor de volgende dag bij de lunch. Dus vooral iets meer maken! Hier wordt het door het hele gezin bijzonder gewaardeerd als we dit eten, veel vraag naar. Zo leuk om te horen!

  • 10 juli 2018
    reply

    Sharda

    Wat kan ik in plaats van de slavinken nemen? ik eet namelijk geen rund en varken. Alvast bedankt

    • 10 juli 2018
      reply

      Carlie de Koning

      Zelf een “slavink” maken kan ook: gebruik daarvoor kipgehakt en kipbacon of -spek. Tegenwoordig is dat bij steeds meer (grote) supermarkten te krijgen.

  • 25 mei 2018
    reply

    Judith

    Was heerlijk! Super bedankt!

  • 13 mei 2018
    reply

    Jeannette

    Wauwwww wat is dit verrassend lekker …

  • 13 mei 2018
    reply

    Jeannette

    Wauwwww wat is dit verrassend lekker !!!! Dankjewel voor het recept ….

  • 2 mei 2018
    reply

    Alicia

    En wat als je geen oven hebt? koken en dan roerbakken?

  • 22 april 2018
    reply

    Claudia

    Oh het was verrukkelijk!! En makkelijk te bereiden! En met een veganist in het gezin is dit echt geweldig. Thanks.

  • 16 april 2018
    reply

    Marjolein

    Zou dit ook kunnen met een combi magnetron

  • 25 februari 2018
    reply

    Esmeralda

    Goede dag allemaal,

    Ik wil morgen beginnen met dit manier van eten en zou graag willen aansluiten bij jullie voor advies en tips. Wish me luck for succes…..

    Gr. Esmeralda

  • 8 januari 2018
    reply

    Sas

    Op hoeveel graden moet de oven staan? Alvast bedankt

  • 19 september 2017
    reply

    Roos

    liggen jullie die op de bakplaat op een bakvel kan dat?

  • 18 september 2017
    reply

    Roos

    hallo wil dit voor 3 personen maken.maar moeten er dan 3 keer 4 eetlepels olijfoliebij?

  • 5 september 2017
    reply

    Jacqueline van Tol

    De rodekool schotel van vanmiddag… Voor t eerst dat ik kets niét lekker vond maar heb toch keurig mijn bordje leegegeten 🙂 ipv boterhamworst ham genomen..
    Ik denk dat ik t niet lekker vond omdat ik de kool niet smal geschaafd had maar in wat grovere stukjes had gesneden. Wie vond de rodekoolschotel wel lekker? Voor de rest vond ik alles tot nog toe TOP?. Ben benieuwd naar de bloemkool vanavond

  • 3 augustus 2017
    reply

    Maartina

    Slavinken ik kokos olie bakken toch?

  • 13 juli 2017
    reply

    Lysanne

    Ik wil dit recept graag maken, alleen wil ik de slavink vervangen door gehakt toe te voegen aan de openschotel. Is dit koolhydraatarm?

  • 13 juni 2017
    reply

    Melissa

    Ik heb dit gerecht net gemaakt. Vond de bloemkool eigenlijk nog best hard, is dit de bedoeling of had ik het nog wat langer moeten bakken? Het begon wel al een beetje bruin te worden en ik was bang als ik het nog langer in de oven zou laten het zwart zou worden..

    • 3 juli 2017
      reply

      Ik vind het knapperig heerlijk. Als jij dat niet vindt, oven een graad of 15 lager en 20 minuutjes erbij.

  • 24 mei 2017
    reply

    Karin

    Heerlijk….

  • 14 maart 2017
    reply

    Jose

    de bloemkool staat in de oven ik ben heel benieuwd want ik hou wel van pittig

  • 3 januari 2017
    reply

    Ina

    De bloemkoolschotel staat in de oven. Heb verse knoflook gebruikt. Het ruikt heerlijk in huis. Als dit niet lekker is.

  • 2 januari 2017
    reply

    Ria

    Ik heb vandaag draadjes vlees gemaakt voor rest van mijn gezin. Mag ik dit morgen ook eten bij de bloemkool. Zoja hoeveel del gram.

    • 3 januari 2017
      reply

      Je kunt het beste even de ingrediënten opzoeken die je gebruikt hebt op de Nevo website https://nevo-online.rivm.nl/ dan weet je hoeveel koolhydraten per 100 gram jouw draadjes vlees heeft. Vergelijk het dan met de vink en je weet hoeveel gram je mag. Succes!

  • 2 januari 2017
    reply

    Mary

    Mag je de slavink ook in becel olijf bakken?

  • 2 januari 2017
    reply

    Michelle

    Ik zie geen recept van de komkommersalade die je hierbij kan doen. Wat voor recepten hebben jullie?

  • 12 december 2016
    reply

    Nicole

    hallo,
    ik wil graag hiermee beginnen en ben de recepten aan het doornemen, maar bloemkool gaat er bij mij echt absoluut niet in. Kun je dit ook met broccoli maken? zou het je het eventueel ook kunnen klaarmaken in een vetvrije pan? of de groente kunnen wokken?

    alvast bedankt.

    • 13 december 2016
      reply

      Ik denk dat je de essentie van het gerecht mist door bloemkool weg te laten. Ook de olijfolie is erg belangrijk dus vetvrij lijkt me ook niet handig. Broccoli heb ik nog niet in de oven gedaan, misschien smaakt het maar ik zou deze lekker overslaan als je geen bloemkool eet. Of je leert het gewoon eten, zit immers tussen de oren 😉

      • 15 december 2016
        reply

        Nicole

        thanks! mijn man heeft al vaker geprobeerd om me aan de bloemkool te krijgen…vind het echt niet lekker….als kind al niet…maar….de verrassingen zijn de wereld nog niet uit…misschien dat ik het gerecht toch eens ga proberen…bedankt voor je reactie in elk geval!

        • 15 december 2016
          reply

          Ik ben heel benieuwd wat je er van vond 🙂 Als je dan toch bloemkool gaat eten dan is dit een van de laagdrempelige manieren om dat te doen. Vaak als bloemkool gekookt is dan wordt het papperig, dit heeft een heerlijke meer knapperige structuur. De smaken van het ui en knoflook en de peper trekken lekker in de stronkjes, daardoor is dit gerecht 1 van mijn favorieten terwijl ik ook gene bloemkool liefhebber ben.

  • 26 juli 2016
    reply

    Sylora

    In wat moet je de slavinken bakken ?

  • 22 juli 2016
    reply

    Karin

    Lijkt me heerlijk…dit ga ik binnenkort zeker maken..(met de nuggets?) Maar Is de bloemkool wel een beetje gaar nadat het in de oven is geweest? Ik hou namelijk ook niet van beetgaar.
    Koken van tevoren is zeker geen optie?

    • 22 juli 2016
      reply

      Hoi Karin, uit de oven is het een beetje knapperig, wat wij juist zo enorm waarderen. Ik zou zeggen, maak het eerst eens volgens recept, als je het dan echt niet lekker vindt zou je het kunnen voorkoken, al heb ik geen idee hoe dat uitpakt.

  • 18 juli 2016
    reply

    Irene

    Mijn zoontje van 5 vond dat ik de bloemkool goed had opgeknapt. Dus wij noemen dit recept vanaf vandaag “opgeknapte bloemkool”. Heerijk recept, maar inderdaad mag de bloemkool in mijn oven zelf wel 50 minuten anders is hij echt nog te hard.

  • 18 juni 2016
    reply

    Monique

    Ik hou niet van koreander en had geen oregano.
    Voor de oregano heb ik bruschetta kruiden gebruikt en de laatse 15 minuten heb ik er nog wat kaas over heen gedaan. Ik heb het wat langer in de oven gehoiden omdat ik het na 35 minuten nog te rauw vond. In plaats van slavinken heb ik er gemarineerde a-la-minuut kipfilets bij gegeten.
    Heerlijk!!

    • 13 december 2016
      reply

      Luukje

      Had jij de a-la-minuut kipfilets zelf gemarineerd?

  • 14 juni 2016
    reply

    jorinna

    Mogen nootjes ook als tussendoortje?

    • 16 juni 2016
      reply

      Dat hangt er vanaf welke nootjes en hoeveel koolhydraten er in zitten.

  • 7 juni 2016
    reply

    Margot

    Ik heb eens bloemkool in de oven gedaan, maar dat was keihard en niet lekker. Sindsdien blancheer ik het eerst even in de pan en daarna in de oven, maar dat hoeft hier niet?
    En ik lust absoluut geen koriander, is er een alternatief?

    • 7 juni 2016
      reply

      Bij ons smaakt het heerlijk en zeker niet keihard. De koriander kan je weg laten, wij hebben het soms niet in huis en dan smaakt het ook prima.

  • 22 mei 2016
    reply

    Annemieke

    Moet je dit week menu ( ontbijt,lunch,dinner) strikt volgen of mag je ze onderling wisselen?
    Dus ontbijt van week 1, lunch van week 2 en diner van week 3.

  • 30 april 2016
    reply

    Als je trek hebt in bloemkool dan moet je dit niet eten, want het smaakt niet naar bloemkool. Het is wel onwijs lekker!!!!! Pittig, maar dat vind ik juist zo lekker. Ik had het gevoel dat ik in India ofzo was, qua smaak. Bedankt voor dit geweldige recept

  • 27 april 2016
    reply

    Echt toprecepten en leuk omdat jullie dit gewoon laten zien

  • 17 april 2016
    reply

    Mai

    Ben vandaag begonnen met dag 2. Geweldig dat jullie die gerechten met ons willen delen!

  • 12 april 2016
    reply

    Esma

    Hallo kun je ook kokosmelk in je koffie doen volgens mij zit daar minder kh. I b plaats v ab slagroom

  • 23 maart 2016
    reply

    Jinta

    Is er een alternatief voor de koriander?

    • 24 maart 2016
      reply

      Je zou peterselie kunnen proberen.

      • 2 januari 2018
        reply

        Judith

        Of kaas

  • 23 maart 2016
    reply

    Christine

    Heel het gezin heeft genoten van de bloemkool

  • 8 maart 2016
    reply

    Deze bloemkool is bij ons faforiet! Geessien Jousma.

  • 24 februari 2016
    reply

    Liesbeth

    Ik volg sins vandaag jullie dieet/leefstijl, ik heb een vraag over de slavink….
    ik heb een biologisch rundervink genomen maar tot mijn schik zitten daar 10 koolhydraten per 100 gram in…… Ik heb ‘m al op 🙁
    Is toch raar dat ze zoveel verschillen……

    • 24 februari 2016
      reply

      Wat is de vraag lieve Liesbeth?

      • 25 februari 2016
        reply

        Liesbeth

        Waarom er zo’n groot verschil in zit, ik dacht of in nou een slavink eet of een biologische rundervink…..
        Weten jullie hoe dit kan?
        Ik ga vanaf nu beter opletten…

          • 25 februari 2016
            reply

            Liesbeth

            Bedankt voor je reactie, ik ga ze volgende keer zelf maken 🙂

  • 27 januari 2016
    reply

    MM

    Voor hoeveel personen is dit gerecht met de ingrediënten?

  • 10 januari 2016
    reply

    Elmi van de Pas

    Kippiepan!

  • 10 januari 2016
    reply

    Elmi van de Pas

    Wat nou als je n week bezig bent en je verjaardag komt eraan en je viert dit door met het hele gezin te eten. Bijv een kippetand. Ben je dan het hele resultaat kwijt of kan die ene maaltijd wel

    • 10 januari 2016
      reply

      Een kippiepan is juist prima. Met verjaardagen en feesten is het erg praktisch om bijvoorbeeld te gourmetten of barbecueën. Je kunt dan gewoon vlees eten en groenten. Je laat de sausjes met te veel kh gewoon staan en gebruikt bijvoorbeeld de knoflooksaus te vinden op deze website hij het shoarma gerecht.

      • 7 maart 2016
        reply

        Kaatje

        Als het gaat om zo puur mogelijk eten, met minder suiker en koolhydraten… dan zou ik het niet doen. Een kippiepan staat stijf van de (onbekende) toevoegingen, inclusief paneermeel en suiker.

  • 5 januari 2016
    reply

    Jolanda

    Ik mis de bereiding van de uien.. Moeten deze gewoon rauw bij de bloemkool of gebakken bij de slavink?

    • 5 januari 2016
      reply

      Rauw bij de bloemkool. Ik heb ze in de lengte gesneden.

  • 2 januari 2016
    reply

    Irene Kuijper

    Ik heb wat gekookte bloemkool over….. Denk je dat ik dat ook kan gebruiken? Of wordt het dan snot?

  • 2 november 2015
    reply

    Astrid

    dit was echt overheerlijk !!

  • 20 oktober 2015
    reply

    Ciska

    Wat een heerlijk gerecht. Zeker met de verse koriander. Zo is het geen straf om KH-arm te eten!

  • 19 oktober 2015
    reply

    Annemarie

    Het lijkt mij heerlijk en ga het snel proberen. Nu heb ik sinds kort een stoomoven en ben daar nog heel erg mee aan het stoeien. Weet u of ik dit ook op deze manier in devstoomoven kan bereiden?

    • 19 oktober 2015
      reply

      Hoi Annemarie,

      Dit gerecht is juist lekker omdat het een knapperig laagje krijgt door de oven. Bij een stoomoven heb je dat niet. Stoomovens zijn wel geweldige dingen, voor gewoon groente of vlees op bepaalde manieren geweldig en snel.

    • 12 januari 2016
      reply

      Maurice

      Wij hebben ook een (combi) stoomoven maar ik zou je omwille van de knapperigheid afraden om hierbij stoom te gebruiken.
      Als je de bloemkool alleen zou willen koken is het perfect.

      • 12 januari 2016
        reply

        Zeker niet met stoom. Stoom is perfect inderdaad voor koken, dan behoudt het de smaak en men zegt dat de gezonde dingen ook beter achterblijven dan gewoon in kokend water.

        Dit is echter een oven gerecht, dus geen vocht maar droge warmte zodat er een knappertje op de bloemkool komt.

  • 22 september 2015
    reply

    marja

    Me bloemkoolmis na 35 miin keihard wat dioe ik verkeerd

    • 22 september 2015
      reply

      Hoi Marja,

      Ovens willen nog wel eens verschillen in hoe warm ze zijn. Als ik het langer dan 45 minuten in onze oven zet dan is het mij weer te slap, moet wel zeggen dat het van mij nog een klein beetje “bite” moet hebben.

      Succes

  • 13 september 2015
    reply

    natasjha

    Ik heb diepvries bloemkool kan dat zo bevroren in de oven of moet ik het eerst alten ontdooien?

    • 13 september 2015
      reply

      Geen idee, wat staat er op de verpakking? Ik zou het gewoon proberen.

    • 2 januari 2017
      reply

      Lea

      Bloelkool uit de vriezer altijd bevroren klaar maken, is oké, anders wordt het pap

  • 11 september 2015
    reply

    Miss c

    Mag je de slavink door iets anders vervangen ?? En wat is raadzaam, ik hou niet van roodvlees dus alleen kipfilet, vis of kalkoen.
    Alvast bedankt

  • 26 augustus 2015
    reply

    Ellen

    ik hou niet zo van Bloemkool maar ik vond het jammer dat mijn bord op was , Helemaal lekker dit is pas genieten.!!!!

  • 3 augustus 2015
    reply

    connie

    dit recept vinden we allemaal lekker!

  • 15 juli 2015
    reply

    Tessa

    Bloemkool op deze manier is lekker! De kruiden zijn ook voor 1 persoon toch? Ik vind namelijk 1 theelepel chillipoeder per persoon wel heel pittig. Ik zou het graag willen weten want ik zie ook veel kruiden staan bij de andere recepten en die wil ik ook eens uitproberen. Alvast bedankt voor je reactie.

    • 15 juli 2015
      reply

      Het is inderdaad vrij pittig, prima voor mij, Ineke is doorgaans minder gecharmeerd van de hoeveelheid. Met kruiden en niet KH risicovolle ingrediënten ben je helemaal vrij om in hoeveelheid aan te passen.

  • 8 juni 2015
    reply

    Wendy

    Kan je hierbij de bloemkool ook vervangen on broccoli?
    En mag je elke ochtend beginnen met Griekse yoghurt ?

    • 8 juni 2015
      reply

      Het mag maar ik denk niet dat het lekker is. Bloemkool leent zich goed om geroosterd te worden, broccoli niet echt.

POST A COMMENT