Broccolisoep met basilicum en grillburger
Nodig voor de soep (2 personen)
- 1 broccoli 1,0 khd – 33,8 – 3,6 eiw – 0,9 vet
- 1 ui 2,0 khd – 11 kcal – 0,4 eiw – 0,0 vet
- 2 teentjes knoflook 0,56 khd – 2,8 kcal – 0,1 eiw – 0,0 vet
- kokosolie of ghee om de uitjes te fruiten
- ½ liter water
- 2 eetlepels room 0,3 khd – 34 kcal – 0,2 eiw – 3,5 vet
- 1 bouillonblokje (bijvoorbeeld kip of groente) 0,5 khd – 4,5 kcal – 0,0 eiw – 0,0 vet
- 2 takjes basilicum
- peper naar smaak
Gereedschap
Je hebt een staaf mixer nodig. Als je deze niet hebt kan je de soep ook in een keukenmachine fijnmalen. Laat deze dan wel eerst even afkoelen.
Voor de burger
- 2 grill- of hamburgers (dus 1 per persoon) 2,5 khd – 275 kcal – 17 eiw – 19 vet
- klodder mayonaise 0,0 khd – 110 kcal – 0,2 eiw – 12,0 vet
- paar druppels ketchup 0,6 khd – 3,2 kcal – 0,1 eiw – 0,0 vet
Totaal per persoon: 7,5 khd – 474 kcal – 21,6 eiw – 35,4 vet
Hoe maak je het?
Fruit in een pan waar tenminste 1,5 liter in gaat eerst de uitjes in de olie of ghee. Terwijl de uitjes heel zachtjes fruiten en er af en toe omgeschept worden, was je de broccoli en maak je hier klein stronkjes en roosjes van. Klein genoeg om straks met de staafmixer te kunnen pureren. Als de uitjes klaar zijn dan pers je de teentjes knoflook erdoor, laat dit nog heel even zachtjes bakken zonder dat de knoflook bruin wordt. Voeg nu het water, bouillonblokje en de broccoli toe en laat de broccoli gaar koken.
Als het gaar is, waarschijnlijk na 10 minuten (prikken met vorkje) zet je het vuur laag, voeg je de room en de basilicum toe en pureer je de soep. Doe voorzichtig want ik heb het zelf al een keer van de afzuigkap moeten poetsen. Als het gepureerd is, kan je het serveren of laten koelen als het voor de lunch van de volgende dag bedoeld is. Zet het in dat geval pas in de koelkast als de soep op kamer temperatuur is. Als je de soep mee wilt hebben naar je werk om het daar met de magnetron op te warmen dan kan je in mijn winkel een handige soepkom krijgen, waar je soep ook nog een tijdje warm in kan blijven.
De grillburger bak je gewoon. Beetje mayonaise en een druppeltje ketchup (laag in KH) en je waant je in de Mac.. maar dan zonder broodje en vieze nasmaak en gewichtstoename.
Tip!
Bak eens een paar plakjes spek uit en verkruimel het bovenop de soep voor het opdienen… jummm.
Met dank aan Laura die me dit recept gaf.
Tussendoortjes
Kies 3 van de onderstaande tussendoortjes. Maar dat hoeft natuurlijk niet.
Kies hier een tussendoortje.