Cheeseburger
Cheeseburger op een bedje van sla
In het weekend maak ik vaak dingen die minder geschikt zijn om mee te nemen naar het werk. Nu heb ik mijn studio aan huis, mijn partner moet een eind rijden om te werken. Dan is een cheeseburger bakken niet zo praktisch, dat doen we dus in het weekend. Matthijs gaat over de cheeseburgers dus hij heeft het gemaakt. (Mannenkost!)
Ingrediënten
- 150 gram rundergehakt 0,0 khd – 322,5 kcal – 30,0 eiw – 24,0 vet
- peper en zout
- 75 gram sla 0,9 khd – 12 kcal – 1,0 eiw – 0,2 vet
- 4 zure zilveruitjes 0,5 khd – 10,0 kcal – 0,0 eiw – 0,0 vet
- paar plakjes komkommer 0,3 khd – 3,3 kcal – 0,2 eiw – 0,1 vet
- 2 radijsjes, in schijfjes 0,4 khd – 2,2 kcal – 0,1 eiw – 0,0 vet
- uitgebakken spek 0,2 khd – 75 kcal – 4,6 eiw – 6,0 vet
- plakjes cheddar kaas (smelt zo lekker) 0,0 khd – 104 kcal – 6,4 eiw – 8,6 vet
- half uitje, in ringen 2,0 khd – 11,1 kcal – 0,4 eiw – 0,0 vet
- dotje alfalfa 0,1 khd – 1,0 kcal – 0,1 eiw – 0,0 vet
- 1 theelepel pijnboompitjes 0,7 khd – 30,3 kcal – 1,2 eiw – 2,5 vet
Dressing
- 2 eetlepels olijfolie extra vergine 0,0 khd – 160 kcal – 0,0 eiw – 18,2 vet
- 2 theelepels mosterd (grove Zaanse) 0,3 khd – 13,0 kcal – 0,6 eiw – 1,0 vet
- 1 theelepel witte azijn
- 2 snufjes uienpoeder
- snufje knoflookpoeder
- snufje zout
- grove peper
Totaal: 5,4 khd – 744,4 kcal – 44,6 eiw – 60,6 vet
Bereiden
Matthijs gebruikt twee koekenpannetjes, een grote voor de burgers en een kleine voor het spek. Begin in het kleine pannetje met het spek knapperig uit te bakken. Terwijl dat bezig is, kneed je het rundergehakt met peper en zout soepel. Maak er vervolgens een mooie grote en zo plat mogelijke burger van. Ze krimpen altijd flink en groeien wat in dikte.
Als je klaar bent kunnen ze in een hete pan, de burger moet eerst even dicht schroeien aan beide kanten, ik doe dat zonder boter of olie want ik heb zo’n keramisch pannetje. Vervolgens zet je het vuur laag en laat je ze op een zo laag mogelijk vuur gaar worden.
Ondertussen kan je het bord opmaken met wat sla, schijfjes komkommer, pijnboompitjes, plakjes radijs en een dotje alfalfa. Het spek zal zo ondertussen ook wel klaar zijn, leg dat op een keukenpapiertje om het overtollige vet er af te laten gaan. In het pannetje waar het spek in zat kan je nu de uienringen bakken. Als er niet genoeg vet in het uien pannetje zit, kan je wat vet van de burgers overgieten in het uien pannetje. Je kan dan soort van frituren.
De dressing is alles bij elkaar en goed roeren.
Als de burgers bijna klaar zijn, leg je een paar plakjes cheddar kaas op de burgers, dit smelt vrij snel en als het gesmolten is kan je de burgers opdienen. De uienringen erbij, de dressing over de sla en komkommer, eet smakelijk!
Kies hier je tussendoortje.
Lucienne de Boeff
Waar haal je alfalfa?
Matthijs de Leeuw
In de supermarkt of bij de groenteman.
Christina
Hoi bedankt voor de heerlijke recepten. Wat ik graag wil weten is welke cheddarkaas je jebruikt? Ik kan ze nl niet vinden met 0 khd.
Groetjes
Matthijs de Leeuw
Dat is denk ook een foutje, maar 1,2 per 100 gram is ook nog onder de 1 gram als je maar 1 plakje neemt, dus het is zeer te verwaarlozen. Ik koop verse van de kaasboer.
Rina
Heel lekker. Ik had een grilburger van AH gebruikt want ik was vergeten de gehakt uit de vriezer te halen. Ik vraag me af als het ook met een andere kaas kan want de plakjes chedder smelt kaas vind ik erg zout.
Aukje
Hoeveel spek moet erin?
matthijs
Wij gebruikten 2 plakjes per burger.
Talitha
Hallo, graag zou ik willen weten of dit voor 1 pers. Is of voor 2? Normaal voor 1 tenzij anders vermeld, maar in de bereiding wordt over burgers gesproken ipv burger.
Alvast bedankt
Ineke van Oudheusden
De hoeveelheden zijn per persoon. Maar als je ze maakt maak je er meestal meer, vandaar dat er over burgers wordt gesproken. (Matthijs maakt ze ook voor mij en neemt dan het dubbele aan ingrediënten)