Zoetzure chinese tomatenkippensoep
Chinese tomatenkippensoep
Vroeger, als we wat bij de Chinees bestelden, nam ik het liefst zoetzure tomatenkippensoep. Helaas zit dat vol met suiker van onder andere de gembersiroop. Dus ging ik op zoek naar een koolhydraatarme variant. Neem als de tomaten mooi en geurig zijn lekker verse tomaten en anders tomaten uit blik, ook die zijn van prima kwaliteit. Je kan verse gember nemen maar ik gebruik zo’n knolletje niet helemaal op dus haalde ik bij de toko geraspte gember uit een potje (Thai Delight) met slechts 3 kh per 100 gram. Pas bij de rijstazijn op dat je niet de gesuikerde variant neemt of vervang het door gewone of wittewijnazijn.
Ingrediënten voor 4 kommen
- 300 gram tomaten of gepelde tomaten uit blik 9,0 khd – 66 kcal – 2,1 eiw – 1,5 vet
- 2 kipfilets 0,0 khd – 330 kcal – 69,9 eiw – 5,4 vet
- 1 kippenbouillonblokje 1,0 khd – 9 kcal – 0,0 eiw – 0,0 vet
- 2 eetlepels geraspte gember 0,9 khd – 3,6 kcal – 0,0 eiw – 0,0 vet
- 2 eetlepels (rijst)azijn 0,2 khd – 1,2 kcal – 0,0 eiw – 0,0 vet
- 200 gram taugé 4,0 khd – 42 kcal – 10 eiw – 2,0 vet
- zoetstof naar smaak
- zout
- snufje kruidnagelpoeder
Totaal per kom = 3,8 khd – 113 kcal – 20,5 eiw – 2,2 vet
Bereiden
Breng 1/2 liter water aan de kook met het bouillonblokje en draai het vuur zo dat het water net een klein beetje blubt. Leg hier de kipfilets in en pocheer ze gaar.
Fruit ondertussen in een pan de gember in wat olie. Pureer de tomaten en giet erbij. Giet, als de kip gaar is, het pocheervocht bij de tomaten en breng aan de kook. Breng op smaak met flink zoetstof, azijn en zout tot er een mooie zoetzure balans is, blijf proeven! Doe er eventueel een snufje kruidnagel bij. Pluk de kip in stukjes en doe deze samen met de taugé bij de soep. Warm nog even door en serveer.
Anja
Ben ontzettend nieuwsgierig naar deze soep maar vraag me alleen af half liter water voor soep voor 3-4 personen boullion blokje is al voor 1 liter soep. En is een half liter dan niet wat weinig voor 3-4 personen?
Michel
Gemberpoeder kan dat ook?
ineke
Ja hoor
Christa
Niks teveel gezegd. Echt een heerlijke soep! Zou fijn zijn als het ook per email en What’s App gedeeld zou kunnen worden.
ineke
Je kunt mijn boek kopen op http://www.ketoclub.nl en die kun je cadeau geven aan degene met wie je de recepten wilt delen;)
Ghita
Heeeeerlijk soepje en makkelijk en snel klaar. Deze blijft.
Ingrid
Wat is dit een heeeerlije…… soep
Koosje
Kun je gewone azijn gebruiken?
Ineke van Oudheusden
Niet zo lekker, maar het zou kunnen
Bianca
Ik doe er nog wat omelet reepjes bij.
sas
Manlief: ” Deze is echt lekker! Uhh niet dat die andere tomatensoepen die je maakt niet lekker zijn…” Het is duidelijk, we houden deze er in.
Truus
Maar dat is lekker! Alleen 2 eetlepels gember vind ik wat veel, volgende keer neem ik de helft. Of moesten het theelepels zijn? In elk geval zeker voor herhaling vatbaar, nu willen we die uit blik niet meer.
Evelien
Dit is echt superlekker! Ik vind hem persoonlijk nog lekkerder dan van de chinees… 2 theelepels gehakte gember van go-tan gedaan en nog een half theelepeltje gehakte
knoflook 🙂
Rest even invriezen.. Weet iemand of de taugé nog wel lekker blijft na het invriezen?
Anneke
Nee, die worden een beetje snotterig, maar je kan ze er uitlaten en vlak voor het opscheppen in je soepkom leggen, warme soep er over en… voila..
Wendy
Kun je hier ook gemberpoeder voor gebruiken?
matthijs
Dat kan.
Jeanette
Dat is dan toch djahe??
Ineke van Oudheusden
Dat is hetzelfde ja
Ilonka
Net de soep gemaakt voor vanavond…. kan nu al niet wachten.. wat is ie zalig!!
natascha
Kan ik ook wat Sukrin gebruiken?
matthijs
Zeker!
Pascal
Van de verse gember die over blijft kun je lekkere thee maken. Of stukjes gember in je waterfles geeft een heerlijk frisse smaak aan je water.
Roelie
Ik ben niet zo weg van gember. Wat ik het effect als ik dat weg laat uit dit recept?
matthijs
Wij zijn er gek op dus geen idee…. ik denk dat het wel los loopt.
Ellen
Verse gember in de vriezer en eraf raspen wat je nodig hebt is een aanrader
miranda
he nooit aan gedacht. Wat handig! Zo vaak gebruik ik het tenslotte niet en vaak is het al redelijk uitgedroogd of beschimmeld.
Miriam
Wat voor zoetstof kun je het beste gebruiken? Omdat het verhit wordt.
Rita
De vloeibare van het kruidvat blijft lekker zelfs na verhitting
trudy
Heerlijk was het, en al voor de tweede keer gemaakt.
ingevroren per portie en mee naar mijn werk
Harmke
Wat bedoelen jullie met zoetstof?
matthijs
Suikervervangers.
Jj
Vloeibare of poeder “nep” suiker. Ik gebruik zelf de flesjes van kruidvat eigen merk.