Courgette pannenkoekjes met tzatziki
Courgette pannenkoekjes met tzatziki
Lekker Grieks maar dan koolhydraatarm! Dit gerechtje heb ik min of meer afgekeken bij een Grieks restaurantje op Thasos waar we als een blok voor gevallen waren en bijna elke dag gegeten hebben.
Ingrediënten
- 1 courgette (geraspt) 15,0 khd – 87 kcal – 6,0 eiw – 0,0 veta
- 1 groot ei (of 1½ klein) 0,0 khd – 80 kcal – 7,3 eiw – 5,8 vet
- ¼ blokje feta 0,0 khd – 96,4 kcal – 6,4 eiw – 7,9 vet
- snuf peper & zout
- Griekse kruiden
- 1 lente-ui 1,7 khd – 12,4 kcal – 0,6 eiw – 0,2 vet
- ½ komkommer 2,6 khd – 26 kcal – 1,4 eiw – 0,8 vet
- takje peterselie
- takje munt
- eventueel wat koriander
- 1 teentje knoflook 0,56 khd – 2,8 kcal – 0,1 eiw – 0,0 vet
- 1 eetlepel Griekse yoghurt 0,5 khd – 18,3 kcal – 0,7 eiw – 1,6 vet
Totaal: 20,4 khd – 323 kcal – 22,5 eiw – 16,3 vet
Bereiden
Rasp de courgette, doe er wat zout overheen en laat hem dan even uitlekken. Daarna zoveel mogelijk afdrogen. (Na minuut of 10 in de zout, want dat onttrekt het vocht.) Klop het ei en vermeng met de courgette, beetje peper naar smaak erbij, de Griekse kruiden, de peterselie en koriander er ook door. Snij het lente-uitje fijn en vermeng ook met het mengsel. Kruimel de feta in kleine stukjes eroverheen en dan kan je de kleine pannenkoekjes bakken. Ze gaan snel kapot als het te nat is, dus ik maak ze vaak zo klein mogelijk. Je kan de feta er ook achteraf overheen kruimelen.
De tzatziki maak je door de komkommer te schillen en te raspen,uit te knijpen en te vermengen met de Griekse yoghurt. Pers het teentje knoflook erdoor. Snij de munt fijn en vermeng ook met het mengsel. Wat op smaak brengen met peper en zout en eventueel wat olijfolie eroverheen. Kali orexi