Courgettelasagne met ham
Courgettelasagne met ham en champignons
Vandaag gaan we courgettelasagne maken! Voor de hobby heb ik in onze tuin een klein moestuintje aangelegd. In het begin van het jaar zaadjes in een klein kas doosje, in het voorjaar de plantjes in de tuin gezet en toen we terug kwamen van vakantie vond ik een reuze courgette. Na enig googlen bleek dit niet helemaal de bedoeling te zijn, je moet die dingen dus jong eten omdat anders de zaadjes hard worden.
Desalniettemin met wat extra moeite de courgette ontpit en er mooie plakjes van gemaakt voor de lasagne. De courgettelasagne bevat overigens aardig wat calorieën, koolhydraten valt mee, maar eet er niet te veel van. Lekker met wat rucola sla en tomaatjes.
[box]Tip: in mijn winkeltje kan je een handige groente puntenslijper krijgen om mooie flinterdunne plakken te maken.[/box]
Ingrediënten voor 4 personen
- 400 gram yorkham 1,0 khd – 110 kcal – 22,0 eiw – 5,5 vet
- 3 courgettes (± 900 gram) 11,3 khd – 65,3 kcal – 4,5 eiw – 0,0 vet
- 200 gram champignons (1 doosje) 0,2 khd – 9,0 kcal – 1,2 eiw – 0,3 vet
- 2 uien 2,0 khd – 11,1 kcal – 0,4 eiw – 0,0 vet
- 1 teentje knoflook 0,1 khd – 0,7 kcal – 0,0 eiw – 0,0 vet
- 150 ml room 1,2 khd – 134 kcal – 0,8 eiw – 14,0 vet
- 4 eetlepels mascarpone 0,0 khd – 68,3 kcal – 1,1 eiw – 7,1 vet
- 75 gram blauwader kaas 0,0 khd – 71,8 kcal – 3,9 eiw – 6,2 vet
- 1 maggi blokje of bouillonblokje (van de groene winkel als je geen “E” nummertjes wilt) 0,3 khd – 2,3 kcal – 0,0 eiw – 0,0 vet
- 1 schepje bindmiddel, bijvoorbeeld vegabin
- 100 gram Parmezaanse kaas, geraspt 0,0 khd – 101 kcal – 10,0 eiw – 6,8 vet
Totaal per persoon = 16,1 khd – 573,5 kcal – 43,9 eiw – 39,9 vet
Bereiden
Snij de courgette in plakken, lekker dun, dus ongeveer 3 tot 5 mm dik. Het liefst in de lengte, want het moeten een soort lasagne vellen worden. Leg deze op een keukenpapiertje en zout ze licht. Dit moet een tijdje blijven liggen, een minuutje of 10 zodat het vocht er uit “zweet”. Terwijl het vocht uit de courgettes trekt, kan je de uitjes in snippers snijden en de schoongemaakte champignons in dunne plakjes.
Verwarm nu de oven voor op 200 graden.
Zodra de tijd om is, bak je alle plakjes even in een koekenpan, kort dat het net even een beetje gaar is. Dit doe ik omdat het anders erg lang in de oven moet liggen en het verhoudingsgewijs met de saus te lang moet. Mijn plakjes waren vrij dik dus ik moest wel, als jij de courgette met een mandoline of schaaf heel dun maakt hoeft het niet. En dat is mooi want het kostte me veel tijd.
Eerst fruit je de champignons in wat olijfolie, na een minuut of wat de ui-snippers en de geperste knoflook teen erbij, bakken tot alles glazig is. Nu de mascarpone erbij, de room en de blauwader kaas. Afmaken met een bouillonblokje en vegabin tot het een gladde iets stevige saus is. Dat vegabin kan je overigens het beste eerst met wat koud water mengen. Gebruik ongeveer 1 schepje (doseer schepje zit er in).
Begin met een beetje saus in een met roomboter ingevette ovenschaal en voeg afwisselend laagjes courgette en saus toe. Eindig met een laagje yorkham, daarboven op een afsluitende laag saus en bestrooi het gerecht als laatste met de kaas. Zet het nu in de oven. Heb je weinig klaar gemaakt, doe het dan een half uur, heb je voor 2 personen of meer doe het dan 45 minuutjes in de oven.
Als je wat over hebt van de courgettelasagne, geen probleem, kan de volgende dag lekker mee in de bentobox.
[box type=”info”]Je kunt de gerechten die je lekker vindt tegenwoordig makkelijk delen met de share knoppen onder het recept![/box]
Karin H
Wat was dit lekker!!! Ik heb alles door 4 gedeeld, behalve de knoflook daar heb ik 2 tenen van gebruikt, ik ben er gek op!. Ik vind de saus ook iets te weinig en ietsjes te dik…daar moet ik nog wat op verzinnen. En ik heb een klein cake bakblik gebruikt. Echt voor herhaling vatbaar!
alice
Volgens mij kan maïzena geen bindmiddel zijn in kha…..ik heb twee eidooier gebruikt…
Na de bereiding in de oven bleef er veel vocht achter….kan ook van de courgette zijn…
Bedankt voor feedback…..
alice
Ga t maken….Toch een paar vraagjes:
Bindmiddel kan ook maïzena zijn?
Blauwaderkaas…..wat smaakt wat minder sterk?
Bedankt voor een reactie
Rinsje
Ik kom ook niet uit met de saus. Voor twee personen voldoende. Helft van de courgettes en ham gebruikt. De Kids hebben mazzel die krijgen frietjes vanavond.
Nolly
Vanavond gegeten. Was erg llekke.
Doordat het weinig saus was kon ik geen laagjes maken. Ik heb alles door elkaar gehusseld, geraspte kaas eerover en toen in de oven.
Voor herhalin
Anneke
Hallo,
Wat kan ik ipv vegabin gebruiken.
Vrg Anneke
matthijs
Gelatine?
Diana
Wat moet er met de Yorkham gebeuren?
matthijs
Goed punt, helemaal vergeten om het er tussen te zetten, dank en ik zet het er meteen bij. 😀
Melissa
Hoelang moet deze in de oven?
matthijs
Ongeveer 45 minuten op 200 graden bij een gewone oven. Als het even kan niet op hete lucht maar gewoon van onder verwarmen. Thanks, ik ga het er even bijzetten.
clair
Hoeveel mascarpone moet ik gebruiken?
Ineke van Oudheusden
1 eetlepel pp is voldoende.