• No products in the cart.

Blog

Courgettelasagne met ham

Courgettelasagne met ham

Courgettelasagne met ham

Courgettelasagne met ham

Courgettelasagne met ham en champignons

Vandaag gaan we courgettelasagne maken! Voor de hobby heb ik in onze tuin een klein moestuintje aangelegd. In het begin van het jaar zaadjes in een klein kas doosje, in het voorjaar de plantjes in de tuin gezet en toen we terug kwamen van vakantie vond ik een reuze courgette. Na enig googlen bleek dit niet helemaal de bedoeling te zijn, je moet die dingen dus jong eten omdat anders de zaadjes hard worden.

Desalniettemin met wat extra moeite de courgette ontpit en er mooie plakjes van gemaakt voor de lasagne. De courgettelasagne bevat overigens aardig wat calorieën, koolhydraten valt mee, maar eet er niet te veel van. Lekker met wat rucola sla en tomaatjes.

[box]Tip: in mijn winkeltje kan je een handige groente puntenslijper krijgen om mooie flinterdunne plakken te maken.[/box]

Ingrediënten voor 4 personen

 • 400 gram yorkham 1,0 khd – 110 kcal – 22,0 eiw – 5,5 vet
 • 3 courgettes (± 900 gram) 11,3 khd – 65,3 kcal – 4,5 eiw – 0,0 vet
 • 200 gram champignons (1 doosje) 0,2 khd – 9,0 kcal – 1,2 eiw – 0,3 vet
 • 2 uien 2,0 khd – 11,1 kcal – 0,4 eiw – 0,0 vet
 • 1 teentje knoflook 0,1 khd – 0,7 kcal – 0,0 eiw – 0,0 vet
 • 150 ml room 1,2 khd – 134 kcal – 0,8 eiw – 14,0 vet
 • 4 eetlepels mascarpone 0,0 khd – 68,3 kcal – 1,1 eiw – 7,1 vet
 • 75 gram blauwader kaas 0,0 khd – 71,8 kcal – 3,9 eiw – 6,2 vet
 • 1 maggi blokje of bouillonblokje (van de groene winkel als je geen “E” nummertjes wilt) 0,3 khd – 2,3 kcal – 0,0 eiw – 0,0 vet
 • 1 schepje bindmiddel, bijvoorbeeld vegabin
 • 100 gram Parmezaanse kaas, geraspt 0,0 khd – 101 kcal – 10,0 eiw – 6,8 vet

Totaal per persoon = 16,1 khd – 573,5 kcal – 43,9 eiw – 39,9 vet

Bereiden

Snij de courgette in plakken, lekker dun, dus ongeveer 3 tot 5 mm dik. Het liefst in de lengte, want het moeten een soort lasagne vellen worden. Leg deze op een keukenpapiertje en zout ze licht. Dit moet een tijdje blijven liggen, een minuutje of 10 zodat het vocht er uit “zweet”. Terwijl het vocht uit de courgettes trekt, kan je de uitjes in snippers snijden en de schoongemaakte champignons in dunne plakjes.

Verwarm nu de oven voor op 200 graden.

Zodra de tijd om is, bak je alle plakjes even in een koekenpan, kort dat het net even een beetje gaar is. Dit doe ik omdat het anders erg lang in de oven moet liggen en het verhoudingsgewijs met de saus te lang moet. Mijn plakjes waren vrij dik dus ik moest wel, als jij de courgette met een mandoline of schaaf heel dun maakt hoeft het niet. En dat is mooi want het kostte me veel tijd.

Eerst fruit je de champignons in wat olijfolie, na een minuut of wat de ui-snippers en de geperste knoflook teen erbij, bakken tot alles glazig is. Nu de mascarpone erbij, de room en de blauwader kaas. Afmaken met een bouillonblokje en vegabin tot het een gladde iets stevige saus is. Dat vegabin kan je overigens het beste eerst met wat koud water mengen. Gebruik ongeveer 1 schepje (doseer schepje zit er in).

Begin met een beetje saus in een met roomboter ingevette ovenschaal en voeg afwisselend laagjes courgette en saus toe. Eindig met een laagje yorkham, daarboven op een afsluitende laag saus en bestrooi het gerecht als laatste met de kaas. Zet het nu in de oven. Heb je weinig klaar gemaakt, doe het dan een half uur, heb je voor 2 personen of meer doe het dan 45 minuutjes in de oven.

Als je wat over hebt van de courgettelasagne, geen probleem, kan de volgende dag lekker mee in de bentobox.

[box type=”info”]Je kunt de gerechten die je lekker vindt tegenwoordig makkelijk delen met de share knoppen onder het recept![/box]

Weekmenu 6.