Hoe maak je ghee en wat is het
Ghee is geklaarde boter… maar wat is geklaarde boter en wat is er goed aan? Wikipedia zegt er het volgende over:
“Ghee (alternatieve spelling: ghi), is een Indiase vorm van geklaarde boter. Het kan tot hogere temperaturen verhit worden dan boter en wordt in India onder andere gebruikt voor frituren en braden.”
Omdat ghee een hoge verbrandingstemperatuur heeft zal het minder snel uiteenvallen in ongezonde vetten. En het is heerlijk!
Hoe maak je het dan?
Heel simpel, als het goed is heb ik je al van die excellent weckpotten mayonaise laten kopen. Als er een schoonmaakt kan je deze perfect gebruiken om een voorraad ghee te maken. Op youtube staan veel voorbeelden hoe je het kan maken. Dit is een van die filmpjes.
jenny
Ik las dat Ghee slecht is voor hart en bloedvaten. klopt dit ?
ineke
Nee, dat klopt niet
Greggy van Meel
Kan je ook ghee bij de ah kopen
ineke
Ja, bij de Ah hebben ze het ook bij de olie staan. Je pakjes uit het koelschap zijn niet eiwitvrij, maar de potjes zijn wel goed. T is niet heel goedkoop, maar je gebruikt er erg weinig van.
Joke
Is geheel gezonder dan roomboter
Leonie
Heb vijfdaagse soepdieet gedaan en was 2.7 afgevallen nu 5dagen bezig met de weekmenu en er is terug 0.9 kg bij ,wat moet ik veranderen ?
ineke
Niets, 5 dagen soep is heel erg laag in calorieen, je kunt zeggen dat je crashed. Ik zou dus gewoon goed doorgaan met koolhydraatarm eten en stoppen wanneer je vol zit en wanneer je geen honger hebt alleen je vezels(groentes) voldoende eten. Dat alles op moet is een fabel. Ook wegen 1 keer per week. Want vocht etc kan veel verschil geven. Daar schommelt het gewicht van een vrouw bijvoorbeeld al gemiddeld 2 kilo met de hormoonhuishouding mee elke maand. Succes.
Marjolein
Wat is het voordeel van ghee gebruiken i.p.v. grasboter?
Matthijs de Leeuw
Het grootste voordeel van ghee ten opzichte van roomboter is het verhittingsproces. Boter verbrandt bij 130 graden, ghee pas bij 250 graden. Dit betekent dat ghee minder snel zwart wordt in de pan en daarom geschikt is om mee te wokken of vlees heet aan te braden. Ook zijn de melksuikers eruit gehaald. Van 1 gram op roomboter, ghee minder dan 0,5. Groet, Ineke
charlotte
Krijg je de hydrofiele doek na die tijd weer schoon?
Anoek
Hoi, even voor de duidelijkheid, ghee maak je van roomboter toch?
matthijs
yep