• No products in the cart.

Blog

ketostix

Ketose en wat dat betekent

Ketose en wat dat betekent

Er zijn verschillende koolhydraatarme diëten. Om af te vallen, om op gewicht te blijven of gewoon voor een gezonde leefwijze. Ook bij bepaalde klachten (zoals epilepsie) kan een koolhydraatarm dieet verlichting bieden. Dan hebben we het over een ketogeen dieet. De vorm van koolhydraatarm eten waarbij je zo weinig koolhydraten eet en die vervangt met vetten en eiwitten dat je lichaam in een vetverbrandings metabolisme terecht komt. Het gaat over van het gebruiken van koolhydraten als brandstof naar vetten. (Een voorbeeld van een ketogeen dieet is bijvoorbeeld Atkins.)

Als je de koolhydraten uit de voeding verwijdert en deze vervangt door vetten en eiwitten dan moet het lichaam zich hier op aanpassen. De voornaamste bron van energie, de koolhydraten, is dan niet meer aanwezig. Het metabolisme moet zich aanpassen aan de nieuwe bron van energie. Dat gaat in verschillende fases.

Lipolyse

De eerste fase heet de lipolyse fase. Het lichaam zet de vetten om naar energie. Deze fase wordt beïnvloed door de hormonen insuline en glucagon. De insuline remt het proces en de glucagon stimuleert het proces. De fase die daarna komt is ketose.

ketostixKetose

Ketose is de fase waarbij het lichaam overgaat van het gebruiken van koolhydraten als brandstof naar vetten. Als je in ketose raakt gaat het vet verbranden sneller. Ketose is een metabolische staat waarbij alleen vet verbrand wordt en haast geen spiermassa. Tijdens de ketose worden ketonen door de lever aangemaakt. Om erachter te komen of je in ketose verkeert kun je bij de drogist of apotheek of in onze webshop teststripjes kopen (ketostix). Met de test kun je de urine testen op ketonen. Je kan eroverheen plassen en de strip krijgt een bepaalde kleur als de urine ketonen bevat.

Voordelen

Het ketogeen dieet heeft een aantal voordelen. Je gewicht neemt af terwijl je weinig honger hebt. Je cholesterol wordt lager. Je vetverbranding wordt sneller en je bloeddruk lager. Vaak een verbeterde gevoeligheid voor insuline en je humeur kan er ook van verbeteren. Ook kan je triacylglycerol niveau verlaagd worden (slechte vetten) en je minder last hebben van bijvoorbeeld angsten. Voor sommige mensen die aan epilepsie lijden kan het ook het aantal aanvallen verminderen. Deze voordelen kan je laten meten bij je huisarts die je kan controleren op deze punten. Ook je vitamine B en D niveaus kan je dan gelijk in de gaten houden. Als je dit langer dan 3 weken doet, slik dan een goede multivitamine.

Nadelen

Het heeft ook een aantal nadelen. De voornaamste bijwerkingen van ketose zijn een slechte adem en energiegebrek. De slechte adem is typerend voor iemand die in ketose verkeert. Het gebrek aan energie komt voort uit het feit dat vetten moeilijker voor energie zijn te gebruiken dan koolhydraten. Vooral in de eerste periode komt het vaak tijdelijk voor, omdat je lichaam nog moet wennen aan het gebruiken van vet als energiebron. Ook als men alleen stopt met het eten van suiker krijgt me vaak dezelfde symptomen zoals Misselijkheid, licht in het hoofd, vermoeidheid, zwak voelen, koud voelen, diarree of hoofdpijn. Ook verstoppingen kunnen voorkomen. Hiervoor kan je wat vezels of magnesium tabletjes nemen.

Hoe kom je in ketose?

Je komt in ketose (vetverbranding) op het moment dat al je suiker (glucose / koolhydraten ) zijn opgebruikt. Dus ben je nog niet in ketose dan kom je daar in door geen koolhydraten te eten. Met koolhydraten is dit onmogelijk. Er zitten ook koolhydraten in groenten en zuivel. Kies dan dus voor groenten en zuivel die laag in koolhydraten zitten. Dan raak je in de vetverbranding. Dit proces kan wel een tijdje duren. 24-48 uur gemiddeld. Op het moment dat je smokkelt en daardoor uit ketose raakt, duurt dit dus opnieuw 24-48 uur voor je er weer in terug raakt. In deze uren hou je ook je vocht weer wat meer vast en kom je rond de 1 a 2 kilo aan. Dit verdwijnt weer als je terug in ketose raakt.

Diabetici let op!

Het vermijden van koolhydraten die jouw bloedsuikerspiegel verhogen vermindert de behoefte aan medicijnen om deze te verlagen. Het nemen van dezelfde dosis insuline als voorheen kan dan resulteren in hypoglykemie (te lage bloedsuikerspiegel).

Mijn accucheck bloedsuiker checker.

Mijn accucheck bloedsuiker checker.

Je moet jouw bloedsuikerspiegel vaak testen wanneer u met dit dieet begint en uw medicatie vervolgens in overeenstemming aanpassen (verlagen). Meten is weten! Doe dit alleen met de hulp van een deskundig arts of diëtist. Als je gezond bent of voor diabetes behandelt wordt enkel met behulp van dieet of Metformine, dan is er geen risico op hypoglykemie.