• No products in the cart.

Blog

ketostix

Ketose en wat dat betekent

Ketose en wat dat betekent

Er zijn verschillende koolhydraatarme diëten. Om af te vallen, om op gewicht te blijven of gewoon voor een gezonde leefwijze. Ook bij bepaalde klachten (zoals epilepsie) kan een koolhydraatarm dieet verlichting bieden. Dan hebben we het over een ketogeen dieet. De vorm van koolhydraatarm eten waarbij je zo weinig koolhydraten eet en die vervangt met vetten en eiwitten dat je lichaam in een vetverbrandings metabolisme terecht komt. Het gaat over van het gebruiken van koolhydraten als brandstof naar vetten. (Een voorbeeld van een ketogeen dieet is bijvoorbeeld Atkins.)

Als je de koolhydraten uit de voeding verwijdert en deze vervangt door vetten en eiwitten dan moet het lichaam zich hier op aanpassen. De voornaamste bron van energie, de koolhydraten, is dan niet meer aanwezig. Het metabolisme moet zich aanpassen aan de nieuwe bron van energie. Dat gaat in verschillende fases.

Lipolyse

De eerste fase heet de lipolyse fase. Het lichaam zet de vetten om naar energie. Deze fase wordt beïnvloed door de hormonen insuline en glucagon. De insuline remt het proces en de glucagon stimuleert het proces. De fase die daarna komt is ketose.

ketostixKetose

Ketose is de fase waarbij het lichaam overgaat van het gebruiken van koolhydraten als brandstof naar vetten. Als je in ketose raakt gaat het vet verbranden sneller. Ketose is een metabolische staat waarbij alleen vet verbrand wordt en haast geen spiermassa. Tijdens de ketose worden ketonen door de lever aangemaakt. Om erachter te komen of je in ketose verkeert kun je bij de drogist of apotheek of in onze webshop teststripjes kopen (ketostix). Met de test kun je de urine testen op ketonen. Je kan eroverheen plassen en de strip krijgt een bepaalde kleur als de urine ketonen bevat.

Voordelen

Het ketogeen dieet heeft een aantal voordelen. Je gewicht neemt af terwijl je weinig honger hebt. Je cholesterol wordt lager. Je vetverbranding wordt sneller en je bloeddruk lager. Vaak een verbeterde gevoeligheid voor insuline en je humeur kan er ook van verbeteren. Ook kan je triacylglycerol niveau verlaagd worden (slechte vetten) en je minder last hebben van bijvoorbeeld angsten. Voor sommige mensen die aan epilepsie lijden kan het ook het aantal aanvallen verminderen. Deze voordelen kan je laten meten bij je huisarts die je kan controleren op deze punten. Ook je vitamine B en D niveaus kan je dan gelijk in de gaten houden. Als je dit langer dan 3 weken doet, slik dan een goede multivitamine.

Nadelen

Het heeft ook een aantal nadelen. De voornaamste bijwerkingen van ketose zijn een slechte adem en energiegebrek. De slechte adem is typerend voor iemand die in ketose verkeert. Het gebrek aan energie komt voort uit het feit dat vetten moeilijker voor energie zijn te gebruiken dan koolhydraten. Vooral in de eerste periode komt het vaak tijdelijk voor, omdat je lichaam nog moet wennen aan het gebruiken van vet als energiebron. Ook als men alleen stopt met het eten van suiker krijgt me vaak dezelfde symptomen zoals Misselijkheid, licht in het hoofd, vermoeidheid, zwak voelen, koud voelen, diarree of hoofdpijn. Ook verstoppingen kunnen voorkomen. Hiervoor kan je wat vezels of magnesium tabletjes nemen.

Hoe kom je in ketose?

Je komt in ketose (vetverbranding) op het moment dat al je suiker (glucose / koolhydraten ) zijn opgebruikt. Dus ben je nog niet in ketose dan kom je daar in door geen koolhydraten te eten. Met koolhydraten is dit onmogelijk. Er zitten ook koolhydraten in groenten en zuivel. Kies dan dus voor groenten en zuivel die laag in koolhydraten zitten. Dan raak je in de vetverbranding. Dit proces kan wel een tijdje duren. 24-48 uur gemiddeld. Op het moment dat je smokkelt en daardoor uit ketose raakt, duurt dit dus opnieuw 24-48 uur voor je er weer in terug raakt. In deze uren hou je ook je vocht weer wat meer vast en kom je rond de 1 a 2 kilo aan. Dit verdwijnt weer als je terug in ketose raakt.

Diabetici let op!

Het vermijden van koolhydraten die jouw bloedsuikerspiegel verhogen vermindert de behoefte aan medicijnen om deze te verlagen. Het nemen van dezelfde dosis insuline als voorheen kan dan resulteren in hypoglykemie (te lage bloedsuikerspiegel).

Mijn accucheck bloedsuiker checker.

Mijn accucheck bloedsuiker checker.

Je moet jouw bloedsuikerspiegel vaak testen wanneer u met dit dieet begint en uw medicatie vervolgens in overeenstemming aanpassen (verlagen). Meten is weten! Doe dit alleen met de hulp van een deskundig arts of diëtist. Als je gezond bent of voor diabetes behandelt wordt enkel met behulp van dieet of Metformine, dan is er geen risico op hypoglykemie.

COMMENTS

 • 5 september 2019
  reply

  bm

  ik gebruik betablokker en wil graag begeleiding door n dietist hierbij. den haag. kan dat bij alle dietisten?

 • 16 juli 2019
  reply

  Monique

  Ik weet sinds februari 2019 dat ik diabetes 2 heb en ben sindsdien met koolhydraatarm eten begonnen.
  Nu kreeg ik van de week van mijn collega’s te horen dat ik een onaangename geur om mij heen heb hangen! Daar ben ik ontzettend van geschrokken en voelt niet lekker.
  Moet ik stoppen met koolhydraatarm eten of heb je andere tips?

 • 6 mei 2019
  reply

  Lucy

  Hey! Ik wil aan het keto dieet beginnen. 20g koolhydraten is vrijwel onmogelijk voor mij. Zal ik in ketose geraken en afvallen als ik max. 30 gram koolhydraten per dag ‘inneem’? Ook vind ik dat er nog steeds veel verwarring is alsik opzoek hoeveel KH er bv. in bepaalde voeding zitten. Voorbeeld: op MyFitnessPal heeft een avocado 13g KH en op een andere site maar 1,2 KH? Welke site/app is het betrouwbaarste en juiste om na te gaan hoe veel koolhydraten er in bepaalde voeding zitten? Maar dus vooral: Zal ik in ketose geraken en afvallen als ik 30 gram koolhydraten per dag ‘inneem’? Alvast bedankt!

   • 6 mei 2019
    reply

    Lucy

    Dankjewel voor het (snelle) antwoord! Hangt natuurlijk af van persoon tot persoon, maar na hoeveel dagen/weken zal ik met 30g koolhydraten in ketose kunnen geraken? 🙂

 • 5 mei 2019
  reply

  Linda

  Ik vraag mij af hoe snel je uit ketose raakt, wanneer kan je dat testen? Als ik gisterenavond een etentje heb gehad waardoor ik twijfel of het wel helemaal goed is gegaan, kan ik dat de ochtend erna al testen?

 • 22 maart 2018
  reply

  Vanessa

  Hoi, ik heb een vraagje. Hoe betrouwbaar zijn die ketose sticks? Ik lees overal dat je zodra je een foutje maakt uit ketose geraakt, en dat het dan 24/48 uur duurt eer je er terug in bent. Nu… ik blijf precies altijd in ketose (2e tint roze), ook als ik voor mijn werk (uitgebreid) op restaurant moet met klanten. Ik let dan wel om geen aardappelen of brood te eten, maar heb zeker teveel koolhydraten binnen, ook met de wijn. Als ik op restaurant ben geweest kom ik wel 1 a 1,5 kg aan, hoewel de sticks roze blijven aangeven. Hoe kan dat nu ?

   • 22 maart 2018
    reply

    Vanessa

    Danku voor de snelle reactie!

    Moet ik naast de koolhydraten ook op de eiwitten letten, maw moet ik die ook natellen/narekenen als ik zelf kook? Ik volg jullie menu’s vaak, maar heb ook zo mijn eigen favorietjes dus wissel ik wat af. Tot nu toe lette ik niet op eiwitten, en nu vraag ik me af of dat geen kwaad kan. Zo zat ik vandaag aan 116 gram. Is dat teveel?

 • 4 maart 2018
  reply

  Arie

  Bedankt voor de reactie. Ik heb het idee dat ik steeds op de rand balanceer en dus al best lang last heb van brainfog en niet lekker in m’n vel zitten. Ik houd me heel strak aan het dieet via een app (lifesum) maar blijf hangen tussen 0,4 en 1,2. Ik snap niet goed dat ik hier niet boven kom. Kan het zijn dat ik er om een of andere reden niet tussen de 1,5-3 uit kom en dus steeds in de ketogriep blijf hangen? Ik weeg elk ingredient en sport ook veel dus begrijp het niet echt. Ik meet mijn ketonen via de bloedspiegel in de ochtend dus dat zou accuraat moeten zijn. Eergisteren meette ik 1,2 en vanochtend weer 0,5 terwijl ik 2 uur heb gesquasht gisteren en me strak aan het dieet heb gehouden. Enige suggesties of ideeen?

 • 1 maart 2018
  reply

  Arie

  Beste allemaal. Ik heb een vraagje. Ik lees dat je lichaam soms een paar weken nodig heeft om helemaal aan de ketose te wennen. Pas dan ga je je ook echt goed voelen. Wat nu als je een wekend je niet aan het dieet houdt en dus uit ketose gaat. Moet je lichaam dan ook weer een aantal weken wennen of gaat dit dan sneller?

  Groet Arie

 • 19 februari 2018
  reply

  Aimé De Landtsheer

  De eerste keer dat ik van deze site hoorde is door een lieve naamgenoot Katrien De Landtsheer. Ik ben diabeet 2 en moet vandaag beginnen van mijn Diëtiste met een dieet. Prima , Hier gaan we dan, vandaag 19/02/2018 = kg. 109.7 . Ik ben curieus

 • 7 januari 2018
  reply

  Desiree

  Goede uitleg, bedankt daarvoor!
  Eerst 2 maanden zelfstandig hka gedaan. Gewicht bleef stabiel, ik viel niet af. Ketise sticks zijn nooit positief geworden. Wel had ik wel symptomen als de smaak ik de mond en energieverlies maar ook verzuring van de spieren. Nu drastisch aangepakt en volg nu 6 dagen het weekmenu. 2,5 kilo kwijt maar dat is vooral vocht. Merk ik aan mijn ringen die gaan ruimer zitten. Wederom dezelfde symptomen maar ook deze keer worden de ketosesticks niet positief. Is dit erg? En wat betekent het, dat ik niet in ketose kan komen? Ga ik dan wel vet verliezen? Heb mijn eiwitten wel al verhoogd omdat ik krachtverlies en verzuring in mijn spieren voel. Wie kan mij advies geven?

  • 22 januari 2018
   reply

   Manon

   Niet iedereen scheidt ketonen af via de urine, ook leert je lichaam efficiënter ketonen te verbranden waardoor ze niet meer (meetbaar) in de urine komen.
   Je kunt ook bij je huisarts vragen een bloedtest te doen waarbij ketonen gemeten worden.

 • 10 november 2017
  reply

  Monique

  ik kan nergens iets vinden over dit dieeyt tov lipoedeem. Ik eet al anderhalf jaar erg weinig kh maar veel eitwit. Toch val ik geen gram af maar zet mijn spieren om in puur vet. Gemiddeld per 6 weken 1,5 kg. Denkt u dat uw programma mij iets de goede kant op kan sturen.

 • 30 augustus 2017
  reply

  Ingeborg

  Wat kun je nemen voor de slechte adem. Ik heb patientencontact en vind het niet erg fris als ik een slechte adem heb. Mag een suikervrij dropje of kauwgom?

 • 27 juli 2017
  reply

  De eigenaar van mijn oude sportschool zij altijd “Als je vreet als een varken ga je er uit zien als een varken” eigen keus!
  Je moet eten om te leven en niet leven om te eten!!

 • 2 juli 2017
  reply

  Marjan

  Goedemiddag,
  Ik heb bij de apotheek om ketosestiks gevraagd en kreeg Alka pH- teststrips, is dat het zelfde?
  Groeten Marjan

 • 31 mei 2017
  reply

  Hi, ik heb gehoor/gelezen dat 60 plussers moeilijk in ketose raken vanwege gewichts plafond. Ik heb hierover in deze berichtgeving niks teruggevonden.
  Mt vr gr angeniet

  • 3 juli 2017
   reply

   Klopt, we zijn zelf nog maar achter in de 30 dus helaas geen ervaring. In de informatie op de website staan links naar gespecialiseerde diëtisten die je zeker kunnen helpen.

 • 20 mei 2017
  reply

  San

  Goedenavond…hoe lang na het eten van (flink wat) khd zou je uit ketose moeten zijn? Na een uur of pas na een halve dag? Als ik er 2 of 3 uur na een slechte maaltijd nog in zit. Blijft dat dan of kun je er dan bv de andere morgen alsnog daardoor uit zijn?

  • 22 mei 2017
   reply

   Gelijk, ook al meet je nog ketonen in je urine, je gaat gelijk over op de kh verbranding.

 • 22 april 2017
  reply

  Goedemorgen, ik ben afgelopen dinsdag gestart met de weekmenu’s, 1
  Alles heb ik van jullie super site gehaald.
  Mijn vraag is nu: welke kleur blokje is het beste om in te zitten om in ketose te zijn? Alvast bedankt, groeten Daisy

  • 23 april 2017
   reply

   Geen ketose is natuurlijk niet goed en te rood dus de laatste 2 betekend dat je te weinig vet eet. Alles er tussen is dus het beste. Heel rood is niet percee slecht maar als je stilstaat is het een hint om wat meer vet te eten.

 • 16 maart 2017
  reply

  Lies

  Goedenavond, heel erg bedankt dat jullie deze site hebben gemaakt , ik ben dinsdag begonnen met KH beperkt eten en het gaat goed!!
  Ik word vooral heel blij van alle uitleg die jullie geven het is allemaal heel duidelijk en overzichtelijk !
  Dit wilde ik even zeggen , groeten van Lies

 • 5 maart 2017
  reply

  monique

  Ik heb de afgelopen week zoveel gelezen en opgezocht dat ik sommige dingen nietmeer terug kan vinden. Waar kan ik een lijst vinden van de hoeveelheden khd die groente bevatten vinden.
  Ik wil een eigen weekmenu gaan opstellen zodat het voor mij makelijker is in te passen maar moet dan wel eerst even alles op een rijtje zetten zodat het niet te eenzijdig wordt.
  Alvast bedankt, groetje monique

 • 17 februari 2017
  reply

  Bedank voor de uitleg, nu ben ik als diabet wel bekent met khd en dat het je bloedsuikerspiegel beïnvloed.
  Ik gebruik niet alleen metformine maar ook spuit ik Victoza ,ik neem 1 tablet voor hoge bloeddruk en zoals alle diabeten 20 gr simvastatine .en ik doe 3 tot 4 keer per week aan kracht training, hiermee ben ik 9 kilo mee afgevallen en sta nu stil dvd dat ik dit wil gaan volgen maar ik begrijp dat ik mijn bloedsuikerspiegel moet blijven controleren en ga dat ook doen .groet Tjaja

 • 16 januari 2017
  reply

  Richelle

  Ik ben nu 2 weken bezig met Kha maar merk dat ik last heb van spierpijn in mijn benen. Kan het hierdoor komen? Ik sport helemaal niet

  • 16 januari 2017
   reply

   Het kan er zeer zeker door komen, het is kramp. Je kunt het beste wat meer eiwitten eten, een eitje extra bijvoorbeeld en magnesium tabletjes halen. Dan komt het helemaal goed.

 • 12 januari 2017
  reply

  sari

  Hoelang moet je in de ketogeen fase zitten voordat je overgaat op khd arm dieet om je vetten te blijven verbranden?

  • 13 januari 2017
   reply

   Vanaf dat je in ketose zit, zit je in vet verbranding. Ketonen in de urine is het resultaat van die vet verbranding.

 • 16 oktober 2016
  reply

  El

  Ik lust geen vis en champignons,en courgettes. ,..wat kan ik dan nemen als vervangingen in de weekmenus?

 • 15 oktober 2016
  reply

  Ben

  Ik ben nu bezig met een koolhydraat arm dieet
  Ik heb geen ketostix jammer genoeg maar denk dat ik in ketose zit. Mijn maag is hele dag bezig precies verbranding. Dus geen hongergevoel. Ik heb een metaalachtige mondgeur.
  Ik heb deze avond wel een bord vol met sla paar bieten champignons en aubergines gegeten en zit nu prop vol
  Ik heb schrik dat ik nu perongeluk uit ketose ben gegaan. Is dat zo ?
  Het gerecht bevatte 5.4gr koolhydraten

  Groetjes Ben

 • 17 september 2016
  reply

  Els

  Omdat ik me er ziek van voel. Typen gaat nauwelijks. Erg kortademig. Bijna niet kunnen lopen etc.

 • 16 september 2016
  reply

  Els

  Een beetje je een ‘gekke’ vraag. Ik eet circa 220 koolhydraten p/d en heb veel ketonen (!), terwijl ik dit juist niet wil. Wat kan ik doen?

 • 27 augustus 2016
  reply

  Ancheline

  Goedemiddag ik vind dit een goede site en staat goede informatie op. Ik had een vraag als je voor de eerste keer met de koolhydraten arm dieet begint moet je dan eerst die ketose innemen en voor hoelang moet je dit innemen

  Alvast bedankt
  Afz ancheline

  • 28 augustus 2016
   reply

   Ehhhhhh, ketose innemen? Misschien is het handig eerst even de informatie hier te lezen. Ketose is niet iets wat je in neemt, het is iets waar je in komt als je koolhydraat arm eet.Begin op https://www.gobento.nl/beginnen

   Succes

 • 9 augustus 2016
  reply

  Mariaa

  Heeft iemand een goede tip voor een slechte adem? Had ergens gelezen dat suikervrije kauwgom ook het beste vermeden kan worden ivm zoetstoffen?
  Gr M.

 • 22 juli 2016
  reply

  gashfar

  Hoi Matthijs,

  Ik ben vorige week maandag begonnen en donderdag met een stick getest of ik in ketose was, idd, ik blij. Nu aan het eind van de tweede week weer een test gedaan maar helaas, een 0. Komt dit vaker voor? ik heb niet gezondigd.. Gr. Fieke

  • 22 juli 2016
   reply

   Op welk moment van de dag heb je getest, hoelang doe je al kh arm en volg je de weekmenu’s strikt of doe je ook gerechten van buiten gobento? Welke tussendoortjes eet je zo al en maak je amandelmeel baksels?

   Kijk ook even op onze Kharma pagina.

   • 23 juli 2016
    reply

    gashfar

    Hoi Matthijs,

    Ik ben nu 12 dagen bezig en heb 2 keer gebbqt met sla en een zelfgemaakt knoflooksausje, 2 keer een tosti van oepsies met kaas en voor de rest het weekmenu.. Ik heb 2 uur na een maaltijd gemeten. De baksels van amandelmeel of ander meel heb ik nog niet gedaan. Mijn complimenten trouwens voor jullie site.

    Gr. Fieke

    • 23 juli 2016
     reply

     gashfar

     Oeps, ik heb wel 2 x een slagroom/mascarpone toetje gemaakt en af en toe gewisseld met de dagen in het weekmenu.
     Gr. Fieke

 • 20 juli 2016
  reply

  Deborah

  Nu bijna 2 weken bezig, en het bevalt me prima!
  Zelf hier en daar wat aan het puzzelen met recepten, en nog zéér bewust kh aan het tellen. Nu probeer ik 25g aan te houden per dag, uit groenten en laag glycaemische producten, en ben keurig in ketose.
  Mijn vragen zijn echter, maakt het uit HOE paars de stick verkleurt? (Een beetje in ketose kan niet toch?)
  En in ketose zijn betekent dat in principe “altijd” dat het goed gaat? Dat je dus nog in de vetverbranding zit en zult afvallen?

  Dank jullie wel voor deze informatieve site en de tijd die jullie er in steken!

  • 20 juli 2016
   reply

   Hoi Deborah,

   Een beetje verkleuren is prima, ketose is ketose. Als de tester heel paars is dan kan het zijn dat je te weinig vet eet dus heel paars is niet per definitie perfect. Echter, ieder mens is anders. Na inspanning en in de ochtend zal de stick paarser zijn dan in de avond bij weinig inspanning.

   • 20 juli 2016
    reply

    Deborah

    Helder, dank je wel Matthijs. En een verkleurde stick betekent dus wél altijd dat je nog in vetverbranding zit, en dus op de goede weg bent?

 • 12 juli 2016
  reply

  Marianne

  Marianne

  Ik ben al een tijd in ketose maar val niet af kan het dan zijn zijn dat ik teveel vet eet? Ik dacht namelijk dat als je in ketose bent je altijd aan het vetverbranden bent!!

 • 7 april 2016
  reply

  Marianne

  Goede middag, Ben 21/2 week bezig, 5 kilo kwijt van de 75 en Ik Ben 1.65 Lang. Sta nu stil al 3 dagen Dit is de vierde dag. Hoeveel vetten mag je eigenlijk per dag? Onbeperkt lijkt me van niet Ik eet gematigd wat vis, wat slag room, wat olijfolie. Kon het niet vinden op de site. Heb al vaak en veel nagelezen. Ik zie het kennelijk over het hoofd. Wat Ik ook niet kan vinden Zijn ” bestanden” die Ik regelmatig in berichten vermeld zie. Wel alle heerlijke en creatieve recepten op de facebookgroep.en in de weekmenu’s

  • 7 april 2016
   reply

   Hoi Marianne, kijk even bij het antwoord dat ik Laura gaf hier boven.

   betreft “bestanden” Ik denk dat je met andere groepen in de war bent op facebook, wij doen niet aan bestanden maar hebben een website met recepten en informatie. Veel handiger.

 • 7 april 2016
  reply

  laura

  Hallo,
  Fijne en overzichtelijke site. Haal er veel informatie uit.
  Heb alleen een vraag over vetten.
  Ik begrijp dat je, als je in ketose zit, je vet aan het verbranden bent ipv koolhydraten.
  Hoeveel vet mag je gemiddeld (bij gemiddelde beweging) p/d eten om ervoor te zorgen dat je in de ketose meer vet verbrand dan dat je opeet.
  Lijkt mij dat er een limiet aan zit….zou jammer zijn als ik het teveel aan vetten alsnog opsla (niet dat ik zoveel vet eet hoor 😉 maar ben gewoon nieuwsgierig naar de richtlijn.
  Alvast bedankt!
  Gr Laura

  • 7 april 2016
   reply

   Hoi Laura,

   Fijn dat je de site overzichtelijk vindt 😀

   Er staat iets meer uitleg op onze Kharma pagina. JE kunt het beste die pagina goed doornemen en dan gewoon de weekmenus gaan volgen. Wil je het wat zelfstandiger doen en niet de weekmenus gebruiken kun je even googlen op ketobuddy

 • 14 maart 2016
  reply

  Caroline

  Hallo hoeveel gram koolhydraten per 100 gram mag er maximaal in een verpakking zitten? Heb gehoord max 5. Klopt dit?

  • 14 maart 2016
   reply

   Hoi Caroline, dat hangt er vanaf hoeveel er in een portie zit. Stel, het zijn kruiden dara gebruik je heel weinig van. Zit het in yoghurt, dan is het al vervelender, daar eet je vaak snel 200 gram van en dan zit je dus al op 10 gram kollhydraten. Kijk ook even op de kharma pagina, daar staat een uitgebreid stappen plan met uitleg.

 • 11 maart 2016
  reply

  Lindsey

  Goedenavond,

  Ik wil graag maandag beginnen met koolhydraat arm eten en morgen ga ik dus de boodschappen daarvoor inslaan. Nu vraag ik mij alleen af of ik perse bij week 1 moet beginnen van de week menu’s (die wil ik graag als leidraad gebruiken). Ik ben een best moeilijke eter namelijk en niet alles spreekt me aan.. Alvast bedankt!

  Groeten Lindsey

  • 12 maart 2016
   reply

   Hoi Lindsey, dat is niet percee nodig. Let er wel op dat je zo gevarieerd mogelijk eet en de nadruk op de groentes legt. Uitleg staat overigens op de Kharma pagina.

 • 8 maart 2016
  reply

  Gonny Krouwer

  Hoi
  Ik ben met mijn 2e dag van weekmenu 1 bezig. Begrijp ik het goed dat ik na 24-48 uur in ketose kan zijn en dit meetbaar is met een ketostix?

  • 8 maart 2016
   reply

   Hoi Gonny, inderdaad dat kan. Je kunt het versnellen met duur sport. Bij sommige mensen gaat het sneller, bij andere weer langzamer maar 28 uur is gemiddeld. Uiteraard alleen als je de weekmenus volgt en geen lekkere baksels uit de groep 😉

   Je kunt het meten met ketostix voor zekerheid.

   Succes!

 • 30 januari 2016
  reply

  Enza

  Mijn slechte cholesterol is ligt verhoogd
  Kan ik dit ook verlagen met deze manier van eten ?

 • 18 januari 2016
  reply

  Gonny

  waaauw wat een mooie site! Complimenten ! Ben me al drie weken aan het inlezen om vandaag echt van start te gaan. Wil het comineren met het fast five principe wat ik al enkele maanden als voedingspatroon volg, alleen dan nu met jullie recepten. Steeds nieuwe vragen die bij me opkwamen en steeds vond ik ergens op jullie site wel het antwoord. Nogmaals super dat jullie je kennis met ons willen delen! Groetjes

 • 10 januari 2016
  reply

  Tanja

  Ok. Dank je wel…. Ik las overal dat je t aan je adem kon merken vandaar, misschien heeft niet iedereen daar last van?

 • 9 januari 2016
  reply

  Tanja

  Vraagje over Ketose… Ik ben haast 3 weken khd arm aan t eten…. Had na 1 week wat slechte adem en daarna niet meer…kan ik dan toch nog in ketose zitten? Ik val wel af maar niet veel…eerste 2 weken een kilo p week….nu een pond….

  • 9 januari 2016
   reply

   Hoeveel je afvalt is afhankelijk van veel verschillende factoren, hoeveel overgewicht je hebt, jouw stofwisseling etc.

   Die “kwaaltjes” van ketose gaan in veel gevallen na een tijdje over, het kan ook zijn dat het niet helemaal goed meer gaat. Je kunt het testen met ketostix, die kan je hier bij ons verkrijgen maar ook bij bijvoorbeeld een apotheek.

   Een week is te weinig om te zeggen dat het afvallen niet gaat maar mocht je langer stilstaan dan kan je misschien hier wat tips vinden: https://www.gobento.nl/afvallen-lukt-niet/

 • 18 oktober 2015
  reply

  Sonja

  Hallo,
  Ik had een vraagje…hoe kom je uit de ketose?
  Ik bedoel stel je volgt het doeet al een tijdje, maar hoe kom je uit ketose zonder weer aan te komen?
  Alvast bedankt!!
  Groetjes Sonja

 • 20 september 2015
  reply

  Melanie

  Hi Matthijs,

  Super leuke site hebben jullie ontwikkeld en heerlijke recepten!
  Om de juiste Koolhydrathen, vetten en eiwitten te berekenen, heb ik het in de app van my fitnesspall Ingevuld – zoals aangegeven in jullie artikelen. Deze app gebruik ik alleen even om op te starten en de juiste aantallen aan te leren.

  Ik ben 1.85 en schommel rond de 86 kg.
  Wil terug naar 75 ongeveer.
  Als ik het dan invul in de app kom ik op:
  Khdr: 22gr – 5%
  Eiwitten: 90gr – 20%
  Vetten: 150gr – 75%
  Op basis van 1800 kcal.

  Zonder te veel te vragen, vroeg ik me af of dit juist is. Dat is het enige waar ik nu over twijfel namelijk.
  Mochten jullie een ‘andere’ tip hebben qua bijhouden, ipv de app, hoor ik het ook graag.

  Alvast hartelijk dank voor je reactie.
  Groet,
  Melanie

  • 22 september 2015
   reply

   Hoi Melanie,

   Ik moet eerlijk bekennen dat Ineke en ik weinig tot niets met apps doen. Vinden we te veel werk want je moet er van alles in typen. De waardes die jij aanhoud zijn overigens prima maar ook daar variëren wij flink in. Onze recepten schommelen wel een beetje rond jouw waardes dus je kunt prima de weekmenu’s aanhouden. Het is ook vaak een kwestie van proberen. Pas als het niet echt opschiet dan moet je gaan kijken waar je nog wat moet schaven… er vanuit gaande dat je de weekmenu’s aanhoudt.

 • 14 augustus 2015
  reply

  Marga

  Goedemorgen,

  Als ik het goed begrepen heb mag je net zo lang in ketose blijven tot je op een goed gewicht zit?
  Of is het verstandiger om dit met tussenpozen te doen?

 • 22 juli 2015
  reply

  Arianne

  Ik heb het even Door gelezen allemaal. Ik heb Diabetes type 1 en heb een insulinepomp en gebruik de Novopen. Is het voor mij wel verstandig om hier aan te beginnen ? Ik denk dat het handiger is dat ik het eerst een bespreek met mijn diabetsverpleegkundige. Want als ik van de ene hypo in de andere val, vind ik ook niet prettig. Wat adviseren jullie? Groet, Arianne.

  • 22 juli 2015
   reply

   In geval van type 1, altijd samen met jouw specialist doen, als deze niet open staat voor koolhydraat arm, gewoon een ander zoeken.

   Omdat jouw medicatie en pomp afgestemd zijn op jouw lichaam is het zeer onverstandig om zomaar aan de slag te gaan.

 • 8 juli 2015
  reply

  yvette

  Hey hoi

  ik mag helaas geen grote hoeveelheden zuivel producten. Dus het ontbijt en de lunch zijn voor mij een puzzel om variërend te kunnen eten.(Dus geen kwark, yoghurt etc) Hebben jullie nog advies?

 • 29 mei 2015
  reply

  Huib Winkel

  Superblij met deze site, was maar ‘gewoon begonnen’, na een ‘buurman’ die in een maand 10 kilo af viel, besef nu dat ik me behoorlijk in moet lezen, weeg nu 110 kilo…deed maar wat….. leven zonder bier, wist niet dat ik het kon. Nu nog even de FB-groep vinden. Zo fijn als ik direct dingen kan vragen. Lig nu met mijn schip in Meaux, bij Parijs, en ga eens, vanuit het weekmenu boodschappen doen. Wel een beetje lastig, met gasten aan boord in de zomer, nog wel in Boeurgondië ook, maar ik vind vast mijn weg. Blij met jullie dus!

 • 31 maart 2015
  reply

  De ketosestick verkleurt alleen in het eerste blokje. Deze geeft dus o aan. Is dit nou goed of niet?

  • 3 april 2015
   reply

   Het staat als het goed is netjes uitgelegd op het potje. 0 is niet goed, alles groter dan 0 wel. Als het niet lukt is het handig om het te vragen op de facebook groep, daar zitten heel veel mensen die je op weg kunnen helpen.

   • 27 mei 2015
    reply

    Mirjam

    gelukkig dat ik even verder baar beneden ben gegaan!! Ik had de zelfdevraag. Ik val wel af , ( bijna 3 kg in 1 1/2 eeek ) heb n “vieze” smaak in mijn mond, en volg de week menu’s , maar ik blojf in de eerste kleur van de ketostick zitten. Dus vragen aan de facebook groep… Dat gaan we dan maar doen
    Gr mirjam

    • 11 januari 2018
     reply

     Sjef

     Als het maar verkleurt is!!!!

 • 5 januari 2015
  reply

  roswitha

  Sorry dat ik het vraag. …maar ik kan nergens iets vinden over fruit. …ik lust wel graag eens een Sharon vrucht. …Heeft 0 kh . …….waar staat er iets over. …….

  • 5 januari 2015
   reply

   Fruit met 0 koolhydraten hebben wij nog niet gezien, in de regel eet je geen fruit maar dat is helemaal niet erg want groenten zijn exact hetzelfde spul, zelfde vitaminen zelfde voedingsstoffen op het grote verschil in koolhydraten na dan.

   We hebben in de gerechten soms wel aardbeien en bosbessen of rode bessen. Maar dan heel weinig, meer voor het idee.

 • 30 december 2014
  reply

  grofweg zo uit het hoofd hoor voor jullie als kenner 😉 Lees ook net dat je het natuurlijk ook kunt googelen.

  • 30 december 2014
   reply

   Haha, ja wij zeggen altijd, google het even, ik eet vaak Griekse yoghurt uit zo’n emmer, op de facebook groep hebben ze het vaak over kwark..

   • 8 januari 2015
    reply

    Nicole

    Hallo Matijs.

    Is dat de 0% vet Griekse Yoghurt of die met 10% vet erin?

    • 8 januari 2015
     reply

     Even kijken…

     • 8 januari 2015
      reply

      10 gram, lekker vet dus 😉 JE kan ook magere kwark nemen, doen ook veel mensen.

      • 21 februari 2018
       reply

       ashley

       magere kwark zit 4kh in per 100 gram als je maar 20 kh per dag mag is dat dus best veel in sommige kwark dat is dan de vol vette zit 3.4 kh iets minder maar wel beter. engriekse yoghurt zit over het algemeer 3.6 kh in, lekker met een beetje rood fruit

 • 30 december 2014
  reply

  Ik heb alles uitvoerig gelezen en ga er mee beginnen, wat een fijne site!!!!
  Wil wel graag weten welke zuivel en groenten en laag dan wel hoog in koolhydraten zijn. Groetjes Mariska

 • 17 november 2014
  reply

  Tineke

  Goede morgen. IK vind dit een super site en ook jullie fb. Maar ik moet toch ergens kunnen lezen wat in nou wel en niet mag ? Dat mis ik. Of ik kijk niet goed, dat zou natuurlijk ook goed kunnen.

  Zou u mij kunnen vertellen waar ik dit vind ?
  met vr gr Tineke

  • 19 november 2014
   reply

   Hallo Tineke, het is, zoals staat beschreven in het artikel en elders op de site heel simpel. Zorg dat je per dag tussen de 20 en 30 koolhydraten eet. In plaats van een lijst te maken met een misschien wel meer dan een miljoen producten die wel of niet mogen is deze regel veel makkelijker.

   Je kan de recepten op deze website volgen en dan komt het goed. Wil je zelf bedenken wat te eten dan gebruik je gewoon de regel 20-30 gram koolhydraten per dag. Uiteraard ook geen suiker eten.

  • 12 januari 2017
   reply

   Karima

   Hallo ik vraag me al de hele tijd af hoe het zit met calorieën? Moet daar dan niet op Letten? en hoe met die vetten hoeveel per dag

 • 30 juni 2014
  reply

  Gina

  Dank je wel voor de uitgebreide informatie.

POST A COMMENT