• No products in the cart.

Blog

KHARMA

Koolhydraatarme aanpak (K.H.ARM.A.)

Je hebt besloten dat je begint met koolhydraatarm eten. In onderstaand artikel vind je de uitleg plus de antwoorden op de meestgestelde vragen.

Deze eetwijze is geschikt voor iedereen. Het is wel raadzaam in geval van lichamelijke aandoeningen zoals diabetes of obesitas begeleiding te zoeken van een diëtist of arts. Wij bevelen graag Karen Plantinga aan die deze eetwijze heeft omarmd. Een diëtist wordt vaak vergoed door de zorgverzekeraar, helemaal als er een lichamelijke aanleiding is.

Wat is koolhydraatarm eten?

De naam zegt het al: het grootste gedeelte van de koolhydraten worden geschrapt. Bij een vrij traditioneel Westers eetpatroon zul je zien dat de verhouding tussen koolhydraten, vetten en eiwitten ligt op ongeveer 55% – 30% – 15%. Bij een koolhydraatarm of ketogeen eetpatroon veranderen we die verhouding naar 5% à 10% – 60% – 30% à 35%.

Bij een standaard eetpatroon gebruikt je lichaam koolhydraten als hoofdbrandstof, als benzine. Op het moment dat je de koolhydraten voor het grootste deel uit je voeding schrapt en deze vervangt door vetten en eiwitten kom je in een toestand die ketose wordt genoemd. Deze toestand bereik je gemiddeld na 24 tot 48 uur. Je lichaam gaat dan als voornaamste hoofdbrandstof vet gebruiken. Je lever maakt nu ketonen aan, een bijproduct van het verbranden van lichaamseigen vet. Het kost je lichaam meer moeite om vet te verbranden dan om koolhydraten te verbranden. Ter vergelijking: 1 gram koolhydraten verbranden kost je lichaam 4 kcal. 1 gram vet verbranden kost je lichaam 9 kcal. Je lichaam moet dus ruim 2 keer zo hard werken om de brandstof te halen uit vetten. Die brandstof haalt je lichaam bij gebrek aan koolhydraten uit je eigen vetreserves. Kortom: om je eigen vet te verbranden heb je méér vet en mínder koolhydraten nodig.

Om zeker te weten of je in ketose bent, in vetverbranding, kun je ketostix gebruiken. Dit zijn stripjes waar je over heen plast en die verkleuren in geval van ketose. Dit is niet noodzakelijk, maar soms wel handig. Als je bijvoorbeeld een nieuw voedingsmiddel toevoegt aan je dieet en je weet niet zeker hoe jouw lichaam er op reageert, kun je dat controleren met behulp van de ketostix. De ketostix kun je aanschaffen in onze webshop.

Voor- en nadelen van koolhydraatarm eten

Als je eenmaal goed bezig bent met je voedingspatroon wijzigen zul je merken dat je lichaam reageert. Er zijn voordelen die je kan merken aan de buitenkant, maar ook mooie voordelen die te merken zijn aan de binnenkant.

 • Je gewicht neemt af
 • Je hebt minder honger
 • Je cholesterol verlaagt
 • Je bloeddruk verlaagt
 • Je suikerspiegel stabiliseert waardoor je bijvoorbeeld minder moe bent
 • Je kan minder last hebben van psychische dipjes of angsten
 • Als je er bij sport zul je merken dat je effectiever traint, je verbrandt immers meteen je eigen vet i.p.v. eerst je koolhydraten
 • Ketogeen eten kan ook een goede invloed hebben bij epilepsie

Toch zijn er ook enkele nadelen die volgens ons niet opwegen tegen de voordelen, maar die we natuurlijk ook zullen noemen.

 • De eerste tijd kan je wat moe en futloos zijn. Dit komt omdat je lichaam moet wennen aan de nieuwe hoofdbrandstof, zoals hierboven uitgelegd kost het je lichaam immers meer energie om vet te verbranden. Dit gaat na een poosje vanzelf weer over.
 • Het ‘afkicken’ van suiker kan voor sommige mensen erg lastig zijn. Suiker is een zeer verslavende stof die in de hersenen dezelfde gebieden laat oplichten als diverse drugs. Waardoor je dus ook afkickverschijnselen kan krijgen als hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, zwak voelen. Drink vooral genoeg water om al die afvalstoffen weg te spoelen.
 • Darmproblemen. Omdat je darmen best moeten wennen aan die veranderde eetpatroon kun je in het begin last krijgen van diarree of juist van verstopping. Je kan je darmen helpen door wat meer vezels of magnesiumtabletten te nemen. Die laatste kunnen ook helpen bij eventuele krampen.
 • Je kan in het begin ook slechte adem krijgen. Dit zijn de ketonen die je uitscheidt, die een typerende aceton geur voortbrengen.
 • Al deze symptomen zul je vooral in het begin ervaren, is je lichaam eenmaal gewend dan zul je vooral merken dat je energieker wordt.

Op het moment dat je strikt aan je dieet houdt, zullen de nadelen het snelst verdwijnen. Smokkel  je zo af en toe, dan ga je steeds in en uit ketose, wat een negatief effect heeft op je lichaam. Je moet dan steeds weer opnieuw afkicken. Stel: je stopt met roken en je neemt af en toe een sigaret. Dan is het veel moeilijker om af te kicken en moet je steeds weer opnieuw beginnen.

Hoe zit dat met die koolhydraten?

Om goed in ketose te komen, raden we je aan de eerste tijd tussen de 20 en 30 gram koolhydraten te eten. Dit kan je naar wens opbouwen naar maximaal 50 gram koolhydraten per dag.
Het grootste gedeelte van die koolhydraten haal je uit groenten. Groenten hebben heel veel goede voedingsstoffen, vitaminen en vezels die je lichaam nodig hebben. Vul je je koolhydraten tax met “slechte koolhydraten”? Dan krijg je niet genoeg voedingsstoffen binnen. Vaak wordt er gevraagd hoe het zit met fruit. Hoewel er in fruit veel vitamines en vezels zitten, zitten er ook veel suikers oftewel koolhydraten in. Gelukkig zitten er in veel groente net zo veel en zelfs soms meer voedingsstoffen, waardoor je geen tekorten zult krijgen.

Calorieën 

Bij veel diëten ligt de nadruk op het aantal calorieën. Hoewel bij koolhydraatarm eten daar niet de nadruk op ligt is het toch iets om op te letten. Het is namelijk nog steeds zo dat als je veel meer calorieën binnenkrijgt dan je verbrandt, je zult stilstaan of zelfs aankomen.
De hoeveelheid calorieën hangt van veel dingen af, hoe actief je bent, je lengte, postuur en zelfs leeftijd. Voor een gemiddelde vrouw raden we 1200 tot 2000 kcal aan. Voor een gemiddelde man 1800 tot 2300 kcal. Ben je relatief zwaar of lang of actief, dan heb je meer calorieën nodig. Luister vooral ook naar wat je lichaam aangeeft. Voor een advies aangepast naar jouw situatie kan je de keto calculator gebruiken.

Eiwitten

Bij het koolhydraatarm dieet eet je in verhouding veel eiwitten. Spieren bestaan uit eiwitten. Omdat het voor jouw lichaam makkelijker is eiwitten te verbranden dan vet (1 gram eiwit kost jouw lichaam 4 kcal) eet je genoeg eiwitten om te voorkomen dat je lichaam je spieren gaat verbranden. Vooral bij plotselinge piekbelasting zoals intensief sporten doet je lichaam dit. Je kan dat merken door bijvoorbeeld kramp in je kuiten. Genoeg eiwitten zijn in dit geval zo’n 30% à 35% van je totale kcal inname. Het is een ingewikkelde rekensom, maar mocht je het willen berekenen: 1 gram eiwit staat dus gelijk aan 4 kcal. Een globale richtlijn is ongeveer 1 gram per kilo lichaamsgewicht per dag. Om dit preciezer te berekenen kun je ook onze keto calculator gebruiken.

Vetten

Zoals we al uitlegden eet je relatief veel vetten bij het koolhydraatarm dieet. Dit komt globaal neer op 1 gram vet per kilo lichaamsgewicht. Ook dit kun je weer preciezer uitrekenen met de keto calculator. Zowel onverzadigde als verzadigde vetten zijn prima, wissel deze vooral af. Alleen transvetten kunnen beter vermeden worden, maar aangezien deze vooral voorkomen in bewerkte producten zoals koek e.d. zul je deze niet vaak eten.

Vegetarisch

Als je vegetarisch bent kan dat wel met koolhydraatarm, maar het is niet optimaal. Eiwitten haal je vooral uit vlees en vis. Vleesvervangers bevatten vaak weer meer koolhydraten. Anna-Karina heeft echter een website gemaakt met ontzettend veel recepten die je kunt gebruiken.

Sporten

Sporten is altijd goed en kan iedereen. Zelfs met diverse lichamelijke beperkingen kun je bewegen. Doe dit dan wel onder begeleiding van een professional. Je zult merken dat je sneller resultaat boekt als je er regelmatig bij beweegt. Het zijn soms ook de kleine aanpassingen die eigenlijk iedereen wel weet. Neem de trap, fiets naar de supermarkt, doe desnoods een dansje tijdens het stofzuigen.
Heb je een stok achter de deur nodig, zoek een trainingsmaatje, ga naar een sportschool, maar vooral: kies iets waar je blij van wordt, dan hou je het langer vol. Een combinatie van cardio en krachttraining is sowieso handig. Spieren die meer getraind zijn zorgen ervoor dat je algehele metabolisme omhoog gaat. Mocht je flinke krachttraing doen tijdens je koolhydraatarm dieet, zorg er dan voor dat je extra eiwitten inneemt.

Welke producten moet je mijden?

Een heel specifieke lijst met wat nou wel en niet mag is eigenlijk bijna niet te doen. Er zijn absoluut globale regels, maar ga ook vooral zelf op onderzoek uit, lees etiketten, zo krijg je veel meer inzicht in wat je nou eigenlijk in je mond stopt.

Altijd goed

 • groene groentes
 • onbewerkt vlees
 • onbewerkte vis
 • onbewerkt gevogelte
 • kaas
 • eieren

Na de eerste weken

 • gekleurde groenten
 • bepaalde zuivelproducten
 • baksels van amandelmeel, kokosmeel of andere koolhydraatarme bakproducten
 • noten
 • rode vruchten (zoals aardbeien, blauwe bessen, frambozen en kleine hoeveelheden)

Absoluut niet

 • suiker in alle vormen (inclusief honing, agavesiroop, ahornsiroop e.d.)
 • meelsoorten zoals spelt, boekweit enz.
 • alcoholische dranken
 • fruit (met uitzondering van bepaalde rode vruchten)
 • peulvruchten
 • pasta, rijst, quinoa, (zoete) aardappelen, couscous,  granen, koek, brood
 • kant en klaar dingen (bijna altijd te veel kh of suiker)
 • vruchtensappen/sportdranken/frisdranken

Beter van niet, maar in bepaalde mate.. okee… 

 • light drankjes
 • zoetstoffen
 • (te veel) stevia

De een is veel gevoeliger voor zoetstoffen dan de ander. Ook heeft iedereen zijn eigen filosofie over zoetstoffen. Merk je dat je stil komt te staan of lastig in ketose komt, schrap dan de zoetstoffen.

In de weekmenu’s zie je af en toe rode vruchten staan. Dit is zo weinig dat het qua koolhydraten niet echt veel beïnvloed. Het gaat dan om 1 à 2 aardbeien of een trosje rode bessen.

Val je nu nog niet af? Check deze pagina dan.

Alcohol

Alcohol kan invloed hebben op het afvalproces. Je lever heeft het druk met het afbreken van de alcohol terwijl deze eigenlijk ketonen wil produceren. Het kan ook een poosje duren voordat dit verwerkt is en je dus weer verder gaat met vet verbranden. Gekleurde alcohol, zoete alcohol, mixdrankjes zitten sowieso bomvol suikers. Mocht het om een reden onvermijdelijk zijn om alcohol te nuttigen, hou het dan bij doorzichtige alcohol zoals wodka of droge witte wijn.

De weekmenu’s

De weekmenu’s zijn samengesteld om zo snel mogelijk in ketose te komen en afgestemd op een gemiddeld persoon. Naar behoefte kan je de gerechten verminderen of uitbreiden met de tussendoortjes uit de tussendoortjeslijst. Je kunt ook de dagen onderling uitwisselen, ontbijt met lunch omdraaien, diner met ontbijt, wat je wil. Als er een product tussen zit dat je echt niet lust, kun je dit weglaten of vervangen door een ander product dat dezelfde waardes heeft. Varkensvlees kan vervangen worden voor kip of rund. De meeste recepten zijn voor 1 persoon tenzij anders aangegeven.

Je streefgewicht behaald

Als je eenmaal je streefgewicht hebt behaald (gefeliciteerd!!) komt misschien nog wel het lastigste deel: op gewicht blijven. Je kan langzaam je koolhydraten wat gaan ophogen, maar zorg dat je niet terug valt in oude patronen. Met het ophogen van je koolhydraten komt ook het verlagen van je vetten. Jouw overgewicht kwam immers door de combinatie van vet en koolhydraten (suikers).
Je kunt langzame koolhydraten gaan toevoegen, zoals volkoren brood of pasta, in kleine hoeveelheden. Voeg wat fruit toe. Bewaar de suikers voor grote uitzonderingen. Vind vooral je eigen weg, eet bijvoorbeeld doordeweeks koolhydraatarm en in het weekend koolhydraatbeperkt. Beperkt houdt qua koolhydraten in: tussen de 50 en 100 gram koolhydraten.

Koolhydraatarm eten en kinderen

Als je deel uit maakt van een gezin dan is het vaak geen probleem dat de partner mee doen. Kinderen zonder overgewicht daarentegen kunnen beter wel koolhydraten eten, die zijn in de groei en kunnen het goed gebruiken. Je kan ze hetzelfde geven als jij eet maar dan wel een beetje letten op het vet.

Eet ‘s avonds met je kinderen hetzelfde maar doe er voor hen wat rijst of pasta. Overdag kunnen de kinderen volkoren brood eten. Het kan geen kwaad om wel goed op de suikers te letten. Je wordt zelf bewust van de suikers, dat kan je nu ook op de kinderen toepassen.

Succes!!

COMMENTS

 • 21 juli 2020
  reply

  Sylvia Vries

  In sommige producten zitten weinig koolhydraten maar wel dezelfde suiker waarde of minder. Kan je dan nog wel in ketose komen.

  • 22 juli 2020
   reply

   ineke

   Als de suikerwaarde hoog is is de KH waarde ook hoog. Koolhydraten zijn suikers. Ik begrijp dus niet goed hoe dat kan voorkomen. Wellicht zitten er onverteerbare kh (zoals polyolen) in? Je vermijd altijd een te hoge suikerwaarde, wil je in ketose komen. Maar dit is natuurlijk gewoon meetbaar. https://www.ketoclub.nl/product-categorie/ketostix-en-testers/

 • 18 juni 2018
  reply

  Petra

  Hallo
  Als je begint moet je dan in ketose komen of kun je dat overslaan?

  • 18 juni 2018
   reply

   Hoe bedoel je? Niet in ketose betekend “je doet het niet goed” en niet goed betekend het gaat niet werken. Je kunt dus niets overslaan.

 • 22 april 2018
  reply

  Hallo moet je de tussen doortjes perse pakken ook als je daar geen behoefte aan hebt?

  • 22 april 2018
   reply

   Rita van der Lee

   Nee hoor dat hoeft niet

 • 30 maart 2018
  reply

  Wilma

  Goedemorgen
  Ik heb een vraagje ,
  Ik heb last van hooikoorts en daarbij een kruisallergie ontwikkeld waardoor ik dus geen vers fruit kan eten dit is ook zo met tomaten,komkommer enz (ik vermoed dat het de zaadjes zijn)
  Zijn er alternatieven die ik wel kan eten?
  Gr Wilma Schouten

  • 30 maart 2018
   reply

   Vers fruit wordt afgeraden, dat hoef je niet te nemen (alleen voor de sier) Tomaat en komkommer kun je evt vervangen door paprika, of avocado, courgette, tauge, ligt eraan in welk recept natuurlijk. In een salade kun je het makkelijk vervangen. In de tomatensoep is het wat lastiger, dan zou ik paprika nemen of gewoon een ander recept nemen. Je kunt soms ook wat weglaten.

 • 14 februari 2018
  reply

  Wietske

  Hoi Mathijs , ik maak altijd mijn eigen boullion. Haal 6 / 8 kippenpoten en laat het rustig drie uur koken, tot de bouillon lekker lobbig wordt (merg). Ik heb echter geen idee hoeveel kh er in zit. Kun je mij hierin helpen?

  • 17 februari 2018
   reply

   Weinig. Als dit de ingrediënten zijn dan. Als je er ingrediënten met koolhydraten door gooit dan zal het hoger zijn.

   Groeten MaTThijs

 • 17 oktober 2017
  reply

  Debora Hulsink

  Hallo Allemaal,
  Ik probeer het allemaal te snappen, maar die stukje vind ik echt lastig om te snappen.
  Hoe bereiken je zo iets???
  Ik ben tot zo ver gekomen(denk ik)
  * 20-30 gr KH geeft een aantal Kcal + de Kcal van de 1gr eiwit p/k lichaamsgewicht -het max 1200Kcal p/d = Het vet wat overblijft???
  Blijft een lastige berekening.
  “Verhoudingen

  Globaal gezien neem je 20-30 gram KH , 1 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht en aanvullen tot het juiste aantal kcal met vet, meestal ook het aantal grammen als eiwitten, tenzij je erg zwaar bent, dan minder uiteraard.”

  • 17 oktober 2017
   reply

   Je kunt gewoon de weekmenus of recepten volgen, dan hoef je niet te meten en wegen en bijhouden. Gewoon beginnen werkt het best. van je totale aantal calorieen neem je gewoon 5% koolhydraten en rond de 20% eiwit. De rest vet. Dan zit je helemaal goed. Maar afwisselen is ook belangrijk.

 • 14 oktober 2017
  reply

  Heleenh.

  ik ben van plan om de weekmenu’s te volgen maar daar staan geen gewichten bij, mag hierdan onbeperkt van eten?
  Allen bij de tussendoortjes staan aantal stuks, of begrijp ik het nog niet?

  gr
  heleen

  • 16 oktober 2017
   reply

   Dan moet je even verder scrollen en de link aanklikken, want alles staat er precies bij.

 • 5 oktober 2017
  reply

  Lisa

  Ik heb even een vraagje. Is het nu de bedoeling dat je de vezels van de koolhydraten afhaalt of moet dat niet ? Ik lees overal verschillende dingen vandaar mijn vraag

  • 8 oktober 2017
   reply

   Bij nederlandse verpakkingen staat het gewoon goed vermeld (onder KH). De vezels zijn ook KH, dus ze tellen mee als KH, ook al doen ze niet veel met de suikerspiegel en heb je ze wel nodig. Ik kies ervoor de vezels vooral uit groentes te halen. Daarom meetellen.

 • 27 augustus 2017
  reply

  Melika

  Ik heb een vraagje ik heb een shake die ik inneemt voor het sporten. Deze shake drink ik dan met koud water en lepel brinta. Dit is dan ook meteen mijn ontbijt.
  Mag dit? Ik gebruik een lepel poeder.
  Het is een shake van xxl jutrilon.

  • 28 augustus 2017
   reply

   Ik heb geen enkel idee wat daarin zit. Als hij KHarm is en eiwitrijk dan kan het. Anders niet. De brinta kan zoiezo niet als je ketogeen wil eten. (wat wij hier doen)

 • 24 juli 2017
  reply

  Sandra

  Ergens bij uw eetschema’s wel/niet eten, las ik dat eieren altijd goed is.
  Maar hoeveel per week mag je er dan?
  In kokosolie bakken en/of gekookt?
  Ik vind eieren heerlijk en zou dat alle dagen wel willen, maar komt dat dan wel goed met cholesterol. Ik heb beperkte beweging.
  Erg overgewicht. Maar zou dit dieet graag willen proberen, probeer dan de weekschemas te volgen

  • 25 juli 2017
   reply

   Wij eten ze om de dag ongeveer, omdat afwisseling zeer goed is en omdat je ook vezels nodig hebt, dus echt aan je groenten moet komen. een ei helpt goed tegen de honger en zo kom je ook aan je eiwitten. Eet je er heel veel dan zou je kunnen kiezen om wat eigelen erbij weg te laten. Maar in de weekschemas is het gewoon wat afwisselend. Dat elke dag een ei ongezond is, is inmiddels achterhaald.

 • 5 juli 2017
  reply

  Corina

  Hoihoi,

  Ik was al een beetje begonnen met kha (dacht ik) maar ik twijfel omdat de porties zo énorm groot zijn: qua kh wel onder de 50 pd maar een hele zak wokgroente van 400 gr en 1,5 runderworst is vind ik giga veel (na ‘s middags een omelet van 2 eieren+spinazie+avocado+ham)..boooh
  Anyways, op deze site terechtgekomen. Klinkt logisch allemaal! Een vraag: als ik begin, moet ik dan ook bij week 1 beginnen of kan ik bij elk weekmenu beginnen? (Het zou ook kunnen dat de 1 staat voor het eerst gepubliceerde menu ipv het ‘begin’menu toch? )

  • 5 juli 2017
   reply

   Je kunt gewoon overal beginnen, dat maakt niet uit. De porties zijn gemiddeld en veel groente is belangrijk voor de vezels en voedingsstoffen. Maar als je vol bent, hoef je het niet allemaal op te eten. Als jij minder nodig hebt, neem je gewoon wat minder. Niet iedereen is even groot;)

 • 27 juni 2017
  reply

  Marjolein

  Even een vraag heb zojuist alles doorgelezen maar zie nu staan dat je geen quinoa mag. Waarom niet dat is toch helemaal plantaardig? Wie kan mij hierover meer vertellen

  • 28 juni 2017
   reply

   Omdat het te hoog in de koolhydraten zit. Dus raak je uit de vetverbranding/ketose.

 • 30 april 2017
  reply

  Aukje

  Als ik gesport heb zou ik graag willen weten hoeveel koolhydraten ik heb verbrand. Wel weet ik hoeveel calorieen ik verbrand. Hoe kom ik daar achter?

 • 23 april 2017
  reply

  Gretha

  Hallo,

  Ik heb de ziekte van Hashimoto en ben in anderhalf jaar ruim 10 kilo aangekomen. Vorige week nog een verhoging van de tyrax gehad naar 0,75. Ik wil heel graag die 10 kilo weer kwijt. Ik ben momenteel 75 kilo bij een lengte van 1.60 meter en al geruime tijd vrij stabiel qua gewicht. Nu was ik al heel erg gezakt in koolhydraten maar het haalt bij mij niks uit. Er gaat met heel veel moeite 2 kilo af maar dan stopt het. Zijn er meer mensen met of een traag werkende schildklier of de ziekte van Hashimoto die toch baat hebben bij een koolhydraatarm dieet? Ik word er een beetje moedeloos van namelijk en ik wil mijn “eigen” lijf weer terug.

  • 13 mei 2017
   reply

   alet

   Hoi ! Ja ik heb het ook ik zit nu op de 100 thyroxin per dag..ben 8 kg aangekomen ook doordat ik anti hormoon tabl erbij slik …hoe loopt jou KHA ? gaat het goed en val je inmiddels al af?

  • 14 mei 2017
   reply

   Carmen

   Hoi Gretha, ik heb ook Hashimoto en ben mede hierdoor aan t twijfelen om te starten. Ik ben heel erg benieuwd naar ervaringen. Misschien eens vragen in de Schildkliertje groep op Facebook. Succes!

   • 20 mei 2017
    reply

    Kirsten

    Hoi hoi Ik heb ook hashimoto en ik ben door koolhydraat arm eten bijna 60 kilo afgevallen. Helaas laten verslappen en door medicatie verandering 8 kilo aangekomen. Vorige week mbv deze super site begonnen en 1 kilo kwijt!!
    Ik zeg doen!!
    Groetjes kirsteni

 • 21 april 2017
  reply

  Christa

  Goedemiddag,

  Allereerst, wat een leuke leerzame site( bedoel ik) hebben jullie. Echt top.

  Ik wil gelijk ook een vraag stellen over ketoseadem. Ik ruik heel erg uit mijn mond en kan geen snoepje nemen i.v.m. de hoeveelheid koolhydraten die daar in zitten.

  Ik ben 4 weken bezig met koolhydraatarm

  Hebben jullie misschien tips wat ik kan doen?

  Alvast bedankt
  Christa

 • 21 april 2017
  reply

  Christa

  Goedemiddag,

  Allereerst, wat een leuke leerzame zit hebben jullie. Echt top.

  Ik wil gelijk ook een vraag stellen over ketoseadem. Ik ruik heel erg uit mijn mond en kan geen snoepje nemen i.v.m. de hoeveelheid koolhydraten die daar in zitten.

  Ik ben 4 weken bezig met koolhydraatarm

  Hebben jullie misschien tips wat ik kan doen?

  Alvast bedankt
  Christa

 • 19 april 2017
  reply

  Mar

  Goedemorgen, Na al vele lijnpogingen gedaan te hebben en van 130 kilo naar net onder de 80 te zijn gezakt zit ik nu toch weer op 93 kilo, het is gewoon een verslaving, waar ik heeeeeeeeel graag vanaf wil. Heb jullie pagina opgezocht via een fb groep die veel naar jullie verwijst en wil graag beginnen. Vorig jaar heb ik een traject gedaan bij Cure4Life, ook veel afgevallen, was ook KHA, maar wel minder vet, 30+ kaas etc, en daar moest je elke dag 1 appel en nog een ander stuk fruit. Dus dat is wel een verschil. Ik vraag me af waarom je in deze eetwijze geen fruit mag, of alleen rood fruit dan, wat ik terug lees. De reden kan ik niet vinden, of ik zoek niet goed 😉
  En kan ik varkensvlees gewoon vervangen voor rundvlees, kip of vis?
  Dat waren mn vragen wel even voor nu. Dankjewel alvast! Groetjes Mar

  • 19 april 2017
   reply

   Hoi Mar, sommig rood fruit in kleine hoeveelheden bevat gewoon weinig koolhydraten. We gebruiken het fruit niet als voedingsstof maar alleen maar voor de smaak en het lekker. Heel weinig dus, denk aan 1 a 2 aardbeien door de Yoghurt.

 • 18 april 2017
  reply

  Elly Heezius

  Goedenavond, ik heb vanavond een paar uur na de warme maaltijd de ketostix gebruikt en de kleur was een stuk donkerder dan vorige week toen ik wel kha deed maar nog niet via de weekmenu’s
  De kleur was toen 0.5 – 1.5 en vanavond was de kleur tussen 4 en 8
  Is dat het teken dat ik in of uit ketose ben?

 • 29 maart 2017
  reply

  Kiki

  Ik ben allergisch voor schaal- en schelpdieren en kan dus bijv geen garnalen eten (ook al vind ik ze heerlijk)
  Waarmee kan ik ze vervangen?

 • 24 maart 2017
  reply

  Mj

  Vraagje….
  Is dit dieet ook geschrikt voor zwangeren?

  • 26 maart 2017
   reply

   In Nederland raad men het af, in Amerika doen ze het wel. Het kan bij een zwangerschap sowieso geen kwaad om geen suiker te eten en te letten op de koolhydraten. Raadpleeg een diëtist gespecialiseerd in dit soort materie.

 • 20 maart 2017
  reply

  Carla

  Bedankt voor alle informatie! Ik vraag me alleen af voor hoeveel personen de recepten zijn. Soms staat erbij dat het voor 1 persoon is, maar bij andere recepten niet. Weet iemand dat?

 • 17 maart 2017
  reply

  Anita

  Ik ben inmiddels ook begonnen met koolhydraatarm eten. Ik ben langzaam begonnen met opbouwen. Ik heb eerst kda ontbijtjes gedaan. En na een paar weken de lunch erbij gedaan. Ik ben inmiddels al bijna 5kl afgevallen. En vanaf volgende week wil ik de diner erbij gaan doen. Ik bouw het langzaam op omdat ik anders mijn motivatie kwijt raakt. En doordat ik nu al bijna 5kl kwijt ben is het super leuk om te doen. Maar ik lus geen zalm kan je dat ook door andere vis vervangen. En eieren in de ochtend ben ik ook niet van.

 • 16 maart 2017
  reply

  Christina

  Alleen maar complimenten voor deze duidelijke en informatieve sites, en dan nog helemaal gratis bovendien! Ik ben op 1 december jl. gestart op eigen houtje met kha te gaan en ben er inmiddels fan van: nooit meer anders. Ik heb diabetes 2, maar mijn Hb1Ac-waarden zijn inmiddels van 69 naar 42 gedaald (Halleluja!) en als extra bonus is mijn gewicht van 107 kg. naar 90 kg. gedaald. Alle medicatie gestopt, en ik voel me prima. Het kost me wel veel tijd om dagelijks zelf uit te zoeken wat te eten, dus vanaf nu ga ik aan jullie weekmenu’ s beginnen, want jullie hebben immers voor mij al het (zoek-)werk al gedaan. Chapeau dus, en heel erg bedankt!!! Ik ben al 70, maar beter laat dan nooit en op deze manier hoop ik nog lang en prettig te kunnen doorgaan.

 • 5 maart 2017
  reply

  Rosanne

  Ik wil graag volgende week beginnen met koolhydraatarm eten. Er is alleen een grote maar; Mijn vriend is niet bepaald de dikste (1.85 lang en weegt nog geen 70kg). hij heeft echt geen gram vet. Hij eet alles wat los en vast zit. Het lijkt me daarom niet verstandig hem met mij mee te laten doen? Daarnaast is hij echt geen groente-eter, sperzieboontjes of broccoli is oké maar verder moet ik het in een stamppotje oid verstoppen. Hebben jullie tips om dit te kunnen combineren?

  Pasta of noodles met courgetti en voor hem apart pasta koken was ik al op gekomen maar ik hou van variatie…

  • 7 maart 2017
   reply

   Ik zou hem lekker zelf laten koken.

 • 7 februari 2017
  reply

  S

  Hai.

  Met mijn gewicht van 72 kilo bij een lengte van 157 wil ik graag 10 kilo afvallen. Bij het inlezen staat dat ik aan eiwitten 1X mijn gewicht mag. Dit komt neer op 72 gram aan vlees/ vis. Aangezien ik zelf best wel dol op via en vlees ben lijkt dit best wel weinig 😉 of zie ik het verkeerd?. Eieren en noten bevatten toch ook veel eiwitten en als je dat als tussendoortje neemt dan zit ik hoger dan mijn 72 gram eiwitten. Kan je me misschien uitleggen hoe dit zit?

  • 7 februari 2017
   reply

   Hoe kom je erbij dat je dan maar 72 gram vlees of vis mag? Je mag 72 gram eiwit. Vlees bevat vaak 30% eiwit maar ook andere stoffen. Het ligt eraan hoeveel gram er in het bepaalde stukjev is of vlees zit. 😉

 • 27 januari 2017
  reply

  Debbie

  Hoi Matthijs,

  Hoe zit het met zoethout thee? Mag je dat drinken naast water gedurende de dag??

  • 27 januari 2017
   reply

   Hoi Debbie, dan moet je even uitvogelen hoeveel koolhydraten daarin zitten per 100ml. Dan moet je kijken hoeveel thee je er van wilt drinken.

 • 26 januari 2017
  reply

  mirreke

  Hallo Matthijs,
  als ik nu besluit om te beginnen met Gobento start ik dan met weekmenu 1 of week 5?
  En als je 1 ding van het ontbijt/lunch of diner erg lekker of makkelijk vind is dat dan erg om dat een paar dagen/weken aan te houden?

  • 5 februari 2017
   reply

   Dat kan en het maakt niet uit bij welke week je begint, neem je de andere weken een andere keer.

 • 22 januari 2017
  reply

  Maaike

  Hallo Matthijs,

  Raden jullie ook aan om aanvullende vitamines o.i.d in te nemen?

  • 22 januari 2017
   reply

   Alleen magnesium als je kramp in de spieren krijgt. Verder eet je gewoon gezond dus waarom zou je.

 • 19 januari 2017
  reply

  Marije

  Hallo! HIerboven lees ik dat je ongeveer 1 gram eiwit per kg lichaamsgewicht neemt. Het valt me op dat je, als je de dagmenu’s volgt, vaak boven de 90 uitkomt (en dan zijn de tussendoortjes nog niet meegeteld). Ik ben niet zo heel groot en 90 is ook vrij ruim boven mijn lichaamsgewicht. Hoe ga je daarmee om?

  • 20 januari 2017
   reply

   Je negeert het. Iets meer is niet erg. Alleen als het na 3 weken niet lukt en je doet alles goed dan is het 1 van de punten die je kunt aanpakken. Zie afvallen lukt niet.

 • 16 januari 2017
  reply

  Hallo,
  Ik ben 50 en zit in de overgang. Gevolg, ik krijg vetrolletjes op de heupen en buik. Zal wel door de hormoon verandering komen. Nou wil ik die vetjes wel kwijt maar hoef niet zozeer kilo’s te verliezen. Ik weeg 67 kilo.
  Moet je nou persee eerst in ketose komen om vet te verbranden, of verbrand met het weekmenu met af en toe een kha baksel ook vet? Want te mager vind ik ook niet mooi.

 • 22 december 2016
  reply

  nanda

  hoi,

  ik wil graag nog wat kilootjes kwijt maar ben ook bezig om zwanger te worden, is het dan wel aan te raden om kha te eten?

  • 27 december 2016
   reply

   Vaak gaat overgewicht zwanger worden tegen. Dus bij overgewicht ja. Als het maar een paar kilootjes zijn zou ik beperkt gaan.

 • 21 november 2016
  reply

  Janine

  Hoi Matthijs, ik heb een vraag aan je. Ik begrijp van deze site dat ik zoveel vetten moet eten tot ik aan het aantal kcal zit dat ik wil eten per dag. En dat dat meestal gelijk zal zijn aan het aantal eiwitten, tenzij je heel zwaar bent. Op de fb-pagina zegt bijna iedereen dat je 1,5 x je lichaamsgewicht aan vetten moet eten. Dat is dus 50% meer! Zit ik nu goed of hebben de fb-vrienden gelijk? En in het laatste geval: waar kan ik dat dan vinden op de site? Alvast bedankt voor je reactie!
  PS het diner van dag 4 (shoarmawraps) was heerlijk! 🙂

 • 21 november 2016
  reply

  Isa

  Hallo, ik drink graag vruchtenthee zoals aardbeien en Turkse appel van pickwick. Mag dit bij dit dieet? Zoniet wat dan? Ik hoor het graag.

  • 21 november 2016
   reply

   Hoeveel koolhydraten zitten er in?

 • 17 november 2016
  reply

  Mylene

  Hoi hoi ik wil ook beginnen. Moet ik alleen de kh tellen of ook vet en eiwit? Ik weeg 78 kgs

  • 17 november 2016
   reply

   Je kunt er voor kiezen om gewoon de wekmenus te doen en dan hoef je niets te tellen. Of zelf bedenken wat je eet en alles tellen zoals hier uitgelegd. KH tellen altijd, eiwitten en vet gewoon in de gaten houden dat het niet te veel is. In plaats van grammen eiwitten en vetten tellen is het makkelijker om gewoon het totaal in calorieën te tellen.

 • 19 oktober 2016
  reply

  adrie manshanden

  Ik wil ook kharma, maar heb ook een te hoog cholesterolgehalte, kan ik dit dan wel doen?

  • 29 december 2016
   reply

   adrie manshanden

   Geen antwoordt? Of ben ik ook een ongeduld?

   • 29 december 2016
    reply

    Ja, je bent te ongeduldig en ja je kunt het doen maar niet met de Franse slag dus goed lezen hoe het werkt en regelmatig meten. Gaat het mis dan een diëtist raadplegen. Als je een diëtist zoekt die er in is gespecialiseerd, ergens in de tekst staan verwijzingen.

 • 7 oktober 2016
  reply

  yvonne

  Hi, zijn die eiwitten netto of bruto? Dus bij 100 kilo 100 gr van een proteine (kip bijv) of 500 gr kip omdat 100 gr kip 20 gr eiwit bevat?
  Het laatste lijkt me veel, het eerste nogal weinig. Gr Yvonne

  • 8 oktober 2016
   reply

   totalen per persoon

   • 29 december 2016
    reply

    Em

    Mathijs, kun jij dit antwoord nog iets toelichten? Is het idd 100 gr van bv kip, of de 20 gr. eiwit die telt?
    Dank je voor jouw geduld.
    En ben aan de slag met jullie weekmenu’s! Lekker!

    • 29 december 2016
     reply

     Ik snap jouw vraag niet maar uik doe een gok. De waardes die je ziet is wat je binnen krijgt als je dit recept eet.

     Verder raad ik je aan pas te gaan tellen als je dit alles strikt volgt en het werkt niet, waarom al die moeite doen als alles lekker lekker gaat?

 • 30 september 2016
  reply

  karin

  Hoi.ik wil graag gaan beginnen en heb alles goed gelezen.Hopelijk met de weekmenus wordt het vlug een gewoonte.Ik heb wel een vraag.Mijn vriend wil echt niet afvallen.Hij heeft absoluut geen overgewicht en wil juist aankomen.Nu is hij dus bang dat hij door mijn ‘dieet’ af gaat vallen.Is dat zo?En zijn er tips om tegen te gaan dat hij afvalt?
  Groetjes Karin

  • 1 oktober 2016
   reply

   Hoi Karin, goede vraag. Je kunt heel eenvoudig af en toe wat rijst toevoegen voor hem of aardappelen. Daarnaast kan hij gewoon brood blijven eten. Dan is er niets aan de hand. Hij moet de tussendoortjes van jou echter niet vol op mee gaan eten.

   • 2 oktober 2016
    reply

    karin

    Dank je

 • 29 september 2016
  reply

  Bettina

  Hallo,

  Ik zie bij de menu’s kaas en tomaten en vis voorbij komen echter lust ik geen kaas, vis en tomaten, wat kan ik dan gebruiken als vervanging…….

 • 22 september 2016
  reply

  Lyn

  Hallo,

  ik heb even een vraagje… ik ben sinds een aantal weken bezig met gobento en bevalt me echt super goed! Alleen nu was ik hier zomaar aan het neuzen en begrijp ik even iets niet. Ik dacht dat in je afvalfase je tussen de 20 en 30 koolhydraten mag. Je lichaamsgewicht is je eiwitinname in grammen en je vet inname is je gewicht x 1,5 in grammen maar hier lees ik dat het gelijk moet zijn aan je eiwitten of lees ik het nu fout?

  “Globaal gezien neem je 20-30 gram KH , 1 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht en aanvullen tot het juiste aantal kcal met vet, meestal ook het aantal grammen als eiwitten, tenzij je erg zwaar bent, dan minderuiteraard.”

  Mvg Lyn

  • 25 september 2016
   reply

   Beste Lyn,

   Wat is nu precies de vraag?

 • 27 augustus 2016
  reply

  Esther

  Goedemorgen allen,

  Ik ben me al dagen aan het inlezen en wil graag gaan beginnen met kharma… nu ben ik echt een groot fan van brood en denk dat ik het daar wel moeilijk mee krijg. Is het een idee om gelijk in de eerste weken te beginnen met kh arm brood van bakkerij het stoepje of is het beter om gewoon “Cold turkey” af te kicken van brood in het geheel?
  En ik werk volcontinu dus heb je misschien daar nog tips voor?

  In ieder geval hartstikke bedankt en vind het echt top wat jullie doen
  Groetjes Esther

  • 27 augustus 2016
   reply

   Hallo Esther,

   Dat laatste! In KH arm brood zit veel te veel kh om succesvol af te vallen. KH arm brood kan prima als je een paar maanden verder bent en helemaal jouw draai in kh arm eten hebt gevonden.

   Onze ervaring is dat all-in dus helemaal low carb het meest vaak succes geeft en dat zaken zoals kh arm brood of allerlei andere dingen die op of over het randje zijn er voor zorgen dat mensen het niet volhouden en in hun oude eetgewoontes terug vallen.

   Succes met afkicken van brood 😉 gaat je vast lukken want de alternatieven hier zijn heerlijk.

 • 14 augustus 2016
  reply

  Jacky

  Een vraagje,
  Mag je voor je shake slagroom mengen met water ipv melk? (bv 1:1 )

  • 14 augustus 2016
   reply

   Als je niet boven de, laten we zeggen 5 gram koolhydraten uitkomt prima… overigens ben ik benieuwd of het dan nog smaakt, we horen het graag.

 • 11 augustus 2016
  reply

  Antje

  Hoi
  Had een vraagje wil straks na de vakantie beginnen is het 100gram per groente of alle groenten samen 100gram en het vlees ook 100gram ik hoor het graag dat zit me nog ff tegen Hoe dat zit

  Thx groetjes antje

  • 12 augustus 2016
   reply

   Voor groenten hanteren wij vooral minimum, 100 gram is erg weinig, Let niet op het aantal grammen groente wat je eet, let op de hoeveelheid koolhydraten die je binnen krijgt. Koolhydraten uit groente zijn veel beter dan koolhydraten uit andere producten.

 • 18 juli 2016
  reply

  Jandira

  Hallo allen.

  Ga gelijk beginnen. Ik heb me genoeg ingelezen en ga echt aan de slag. Voorheen begon ik mijn ochtend met een slimfast chocolade shake met magere melk. Mag dot nog?

  • 18 juli 2016
   reply

   Nope, google magere melk maar eens op voedingswaarde.

 • 25 juni 2016
  reply

  Maja

  Beste lezer,
  Mogen we frituren?

 • 12 juni 2016
  reply

  Agnes

  Een vraagje,

  In week 1 wordt er room gebruikt. Wat voor soort room is dit? Kookroom of slagroom?

  • 12 juni 2016
   reply

   Beide kan, bij het kiezen in de winkel pak je degene met de minste koolhydraten. Dat verschilt per merk.

 • 25 april 2016
  reply

  Johanna

  Hoi !
  Ik heb alles gelezen en ik las dat er stond dat je bij extreme overgewicht beter niet aan dit dieet mee kunt doen maar begeleiding moet nemen van een diëtiste maar ik weeg nu 134 kilo en wil graag eerst van die honderd af en heb al eens diëtiste gevolgd en me rot gespot in de sportschool maar gewoon geen resultaat…kan het dus echt niet met dit dieet?

  • 25 april 2016
   reply

   Hoi Johanna,
   Ik denk dat je met 134 kilo wel hieraan kan beginnen. Toch moet je gewoon even extra alert zijn. Je hebt hogere risico’s, maar die heb je nu ook. (vandaar dat wij zeggen , neem begeleiding, maar je kunt gewoon lekker aan de menu’s beginnen hoor.) De hormoon settings die je krijgt bij het beginnen aan dit dieet kunnen best harder aankomen. En laat je gewoon goed checken als je iets niet vertrouwd. Onze menu’s zijn wel op het gemiddelde gericht, wellicht gaat dat prima. Maar specifiek het aanpassen naar gewicht en energie behoefte kunnen wij niet voor iedereen persoonlijk doen. Vandaar de waarschuwing. Hoe dan ook. Begin gewoon en kijk goed naar hoe het gaat. Het dieet is uitermate goed geschikt voor een hoog overgewicht.

 • 24 maart 2016
  reply

  Caroline

  Dag Mathijs
  Ik heb een reactie geplaatst maar je hebt nog niet geantwoord. Zou je dat willen doen?

  • 15 augustus 2016
   reply

   Ongeduldigheid 😉 en het is MatThijs

 • 22 maart 2016
  reply

  Caroline

  Dag Mathijs
  Jullie zeggen dat je bij een product moet kijken naar max 5 gram per 100 gram. Maar als je een cake bakt is de amandelmeel zeg 7 gram. Toch mag je dat hebben omdat je maar 1 plak zou nemen. Betekent dit als iets een hoge aantal koolhydraten heeft maar je neemt geen 100 gram maar zeg 50 gram en je zit dan wel onder de 50 gram je wel een heleboel dingen kan nemen. Kortom het gewicht zegt ook iets. Zelfde als je tomatensap met 5 gram koolhydraten hebt maar je neemt een glas dat het dan 10 gram koolhydraten heeft mag dat dan wel want dat is er boven

  • 15 augustus 2016
   reply

   Do the math 😉

   Je mag 20 tot 30 gram per dag. Je kunt het beste zoveel mogelijk uit groente halen.

   Ga je los op amandelmeel en andere dingen die een hoog kh gehalte hebben ook al blijf je onder de 20 tot 30 gram kh, dan snoep je koolhydraatjes af van je groente inname…. en dat is ongezond.

 • 18 maart 2016
  reply

  Gen

  Dit artikel vind ik heel erg interessant en leerzaam, bedankt!
  Ik heb echter wel twee vraagjes, ik las net dat het eten van fruit absoluut niet mag(behalve bepaalde rode vruchten) welke rode vruchten mag je wel? en ik heb nog een vraag mag je ook diepfries groente/fruit gebruiken?

  Alvast bedankt.

  groetjes

  • 19 maart 2016
   reply

   Je komt ze van zelf tegen in de weekmenu’s. Mogen is ook een groot woord. Soms gebruiken we 1 a 2 aardbeien en soms een klein handje rode of blauwe bessen. Uiteindelijk moet je gewoon de koolhydraten optellen en niet boven het geadviseerde aantal uitkomen.

 • 10 maart 2016
  reply

  Caroline Halff

  Jullie raden aan de eerste 2 weken 20-30 gram koolhydraten te nemen. Daarna wat is dan de hoeveelheid koolhydraten?

  • 10 maart 2016
   reply

   Dan kun je wat meer de grenzen opzoeken. Voor de ene is dat 50 gram, voor een andere lukt het niet boven de 20 gram. Onze gerechten zitten allemaal zo tussen de 20 en de 30 met af en toe een uitschieter.

   De weekmenu’s hebben we bij veel mensen getest en die werken bij het grootste deel goed, wil je het anders doen dan volg je deze richtlijnen. Fasen doen we niet aan, stappen moet je niet te letterlijk nemen, is meer een stappenplan om aan deze eetwijze te beginnen, zo moet je het lezen.

   • 7 maart 2017
    reply

    Sandra

    Hallo juist hier zit ik dus ook met wat vraagtekens dus na 2 weken 20 tot 30 khd ga je na stap 2 ( het afvallen ) en dan mag je wat dingen bakken met amandelmeel en dat soort dingen en mag je tot 50 khd mits je blijft afvallen … anders stap je terug ? Juist ???

    • 7 maart 2017
     reply

     Stap 2? Lees de pagina eventjes aandachtig 😉

 • 10 maart 2016
  reply

  Caroline Halff

  Goedendag, ik wil graag beginnen met jullie weekmenu’s maar ben nogal onzeker erover. Klopt het dat fase 2 2 weken duurt en dat je dan 20-30 gram koolhydraten mag? En dat je in stap 2 50 gram koolhydraten mag? Wat wordt er verstaan met het rubriek “verhoudingen”?.Dit begrijp ik niet goed

  • 10 maart 2016
   reply

   Waar zie je bij ons fasen? Gewoon deze pagina goed doornemen en lekker de weekmenutjes volgen, supersimpel 😉

   • 10 maart 2016
    reply

    Caroline Halff

    Nee ik bedoel stappen.

 • 7 februari 2016
  reply

  Mirjam Jacobs

  Wauw, ik was op zoek naar een recept voor spruitjes en kwam op deze site terecht, interessant. Ik ben bijna 65, heb net een ambulante revalidatieperiode van drie maanden achter de rug ivm reuma en ben reuze geïnteresseerd in hoe ik nu verder kan zorgen voor optimale mobiliteit, waarbij ik ervan overtuigd ben dat voeding hierbij een belangrijke rol speelt, dus….ik zal deze site vaker gaan bezoeken. In het verleden heb ik al het idee gehad, dat wanneer ik de inname van koolhydraten verminder mijn mobiliteit aanmerkelijk verbeterde, vandaar.

  • 19 juni 2016
   reply

   Amy

   Beste Mirjam, ik lees nu net je bericht. Ik ben 64 en heb ook reuma. Ik heb bij toeval gemerkt dat ik beter beweeg en vooral dat ik minder pijn heb door minder gluten te eten. Gluten zitten vaak in koolhydraatrijke voedingsmiddelen zoals brood e.d. Vandaar dat dit dieet mij ook zo aanspreekt. Gewoon doen! (Bovendien wil ik 13.5 kg. afvallen die ik afgelopen jaar ben aangekomen na het stoppen met roken…). Succes!

 • 3 februari 2016
  reply

  Marjan Peelen

  Dus sojamelk drinken mag wel?

  • 3 februari 2016
   reply

   Geen idee, draai het pak om en check de hoeveelheid koolhydraten per 100 milliliter. Bedenk dan hoeveel je er van gaat drinken en toets dat aan de informatie die je gelezen hebt op deze pagina.

 • 27 januari 2016
  reply

  Ingrid

  Ik zie wel een stukje over aantal khd, calorieën en eiwitten. Maar hoeveel vetten mag je?

  • 28 januari 2016
   reply

   Je mag een totaal aantal calorieën. Als je je aan de koolhydraten en calorieën houdt dan hoef je niet op de vetten te letten

   • 25 april 2018
    reply

    Petra

    Wat als je cholesterol veel te hoog is en dan met die vetten
    Hoe reken ik uit wat goed voor mij is www dagelijkse telling

 • 27 januari 2016
  reply

  ga maandag echt starten , ontbijten met ei enz is not done voor mij krijg echt alleen maar kwark of griekse yoghurt weg , heb bij body en fit wel shakes besteld de smart proteine is dat een ontbijt vervanger? en waar mix ik dat mee aangezien melk niet mag? ( water) ????

  • 27 januari 2016
   reply

   Jammer dat ei niets voor hou is, dan ga je het nog lastig krijgen met deze eiwitrijke eetwijze 😉

   Veel mensen mengen de shakes met ongezoete sojamelk in plaats van water.

 • 18 januari 2016
  reply

  Martina Soeteman

  Er staat vaak als mensen iets zoeken:kijk in de bestanden vooral voor recepten. Maar waar vond ik die.
  Als ik naar gobenta ga dan staat er rechts boven wel streepjes maar daar staan wel recepten maar niet de bestanden. Misschien ben ik een oen.

  • 18 januari 2016
   reply

   Hoi Martina,

   De facebook groep die bij deze website hoort doet niet aan bestanden. Dat heb je dus vast in een groep gehoord die niet bij Gobento hoort. Je kunt hier zoeken met de zoek functionaliteit, te vinden aan de rechterkant op vele paginas of op de smartphone onderin.

 • 8 januari 2016
  reply

  fam.boneschansker

  Ik heb volgens mij jullie site wel helemaal door genomen. Ik wil me voorlopig gaan houden aan jullie week menu’s, kan ik ook niets fout doen. Ik kan alleen niet vinden over het drinken van melk. Ik drink graag twee glazen latte macchiato. Mag ik dat blijven doen? Ik gebruik daarvoor nu halfvolle melk. Ik las ook een ander berciht van iemand die vroeg wat hij mocht drinken. Ik drink spa touch of mint. Zit helemaal niets in en smaakt zelf een beetje naar Moijto. groetjes miranda

  • 8 januari 2016
   reply

   Helaas zit er in melk erg veel koolhydraten. Volgens mij halfvolle nog meer dan volle maar dat zou je even moeten googlen.

   Zelf heb ik de melk in de koffie vervangen voor volle ongeklopte (slag)room. In de supermarkt gewoon kijken wat het minste heeft. In koffie doe je maar een scheutje room. Dus als de slagroom 4 gram koolhydraten per 100 gram heeft dan zal het weinig zijn bij je dag totaal.

   Die Spa is perfect, bevat geloof ik helemaal niets 😀

 • 8 januari 2016
  reply

  Lieke

  Ik ben nu mezelf aan het oriënteren op jullie site. Ik sport graag, vaak in de ochtend. Maar ik zie al bij de eerste week bijvoorbeeld een schaaltje Griekse yoghurt met aardbeien als ontbijt staan. Ik denk niet dat ik hierop een flinke sportles kan volgen. Wat zijn jullie tips hierover?

  • 8 januari 2016
   reply

   Wij schrijven bij de recepten dat als het niet genoeg voor je is dat je er bijv. een gekookt ei bij kunt eten of wat plakken kipfilet, en komkommer e.d. Natuurlijk ligt het aan je levenswijze wat je nodig hebt. Ga je intensief sporten zijn een paar extra eiwitten, vetten en zelfs wat extra kh geen enkel probleem. Al kan ik prima op een schaaltje griekse yoghurt een half uur hardlopen(zonder spierverbranding), dus is dat ook per persoon verschillend. Hoe dieper in ketose hoe makkelijker je lichaamsvet als verbranding aanspreekt.

 • 22 december 2015
  reply

  martine mulder

  Heel duidelijk verhaal maar ik kan niet teruglezen hoeveel ik moet drinken en wat..kan koffie??
  Groeten martine

  • 22 december 2015
   reply

   Das een goede om eens een keer een blog artikeltje over te schrijven.

   Inderdaad, koffie, thee (vermijd gezoete thee zoals bosvruchten e.d. of check de koolhydraten) water en eventueel light dranken met mate. Als niet afvalt en je doet de rest wel goed is light drank iets om te schrappen.

POST A COMMENT