Kip za’atar met gewokte spitskool
Kip za’atar met spitskool wok
Mijn moeder is pas geleden een week op vakantie geweest in Israël. Ze is Hebreeuws (Ja, ik weet ook niet!) aan het leren en de vakantie was een leuke manier om het nog beter te oefenen. Ze kwam terug met za’atar kruiden voor mij die ik in dit gerecht gebruik. Het is hier in Nederland ook te krijgen van Jonnie Boer of bij de Oosterse kruiden uit de supermarkt. Het beste werkt een wok voor roerbakken, maar een grote koekenpan of braadpan is ook prima.
Die Jonnie Boer kruiden zijn trouwens geweldig, (nee, heb er helaas geen aandeel in) in veel van de kruiden zit geen zout zodat je dit zelf kan bepalen, ook zijn de combinaties zeer geslaagd. Ik heb ze gevonden in de Albert Heijn waar je ze gewoon online kan bestellen. In sommige kruiden kan suiker zitten, die bestel je dus niet.
Ingrediënten
- 1 kipfilet 0,0 khd – 138 kcal – 29,1 eiw – 2,3 vet
- za’atar kruiden (Jonnie Boer of Oosterse markt)
- 200 gram spitskool 8,0 khd – 84 kcal – 6,0 eiw – 2,0 vet
- ½ maggi blokje 0,5 khd – 4,5 kcal – 0,0 eiw – 0,0 vet
- ½ eetlepel zwarte sesamzaadjes 1,0 khd – 32,0 kcal – 0,9 eiw – 2,8 vet
- peper en zout naar smaak
Totaal: 9,5 khd – 258,5 kcal – 36,0 eiw – 7,1 vet
Bereiden
Snij de kipfilets in grote brokken (zie foto) en wrijf de kip in met de za’atar kruidenmix. Even op een wat hoger vuur (plus minus 70% hoog) in de boter aanbraden, 2 minuten aan beide kanten en daarna op een laag pitje zacht garen.
Haal de kip als het gaar is uit de wok, voeg dan in de lege wok met de za’atar resten wat wokolie toe en wok de spitskool op een hoge stand (80% tot 90% hoog) Als het glazig is, ongeveer na 3 minuten doe je het gas lager en roer je een verkruimeld half maggiblokje door het gerecht.
Laat het nog wat garen, proef eventueel tussendoor en als het goed is kan de kip er weer bij. Ik hou er zelf van als de kool nog een beetje knapperig is. Serveer met wat sesamzaadjes over het gerecht gestrooid. Eet smakelijk!
Marjan
Maar ik bedoel: bestaat dat?
ineke
Uiteraard. Anders was het nogal gek om het in het recept te zetten. Je hebt veel verschillende soorten. Kijk maar.
Zwart is sterker van smaak. Wit kan ook. Maar is subtieler.
Marjan
Zwarte sesamzaad ?
ineke
Dat mag je zelf weten. Maar dat staat wel leuk.
Yolanda Groenewegen vd
Mag ik de spitskool vervangen voor bloemkoolrijst of broccolirijst??
ineke
Jahoor
Leslie Walschot
De moeite waard. Heb ondanks een paar mindere reviews toch gemaakt en het was heerlijk! Lekker knapperige kool en goed gekruide kip. Wel flink mee inwrijven. En kool wokken in lekkere wokolie doet wonderen denk ik.
Engelien
Dit gerecht vind ik wat minder. We eten overigens al 4 weken heerlijk en de resultaten zijn top!!
J
Mag ik vragen hoeveel gram kip/vlees en vis ik bij het hoofdgerecht mag?
Gerlina Bastiaan
De vraag is vast eerder gesteld, maar ik ben vegetariër, eet geen dieren. Dan wordt dit dieet misschien lastig?
Groetjes Gerlina
ineke
Beste Gerlina, T is best lastig, maar het zou kunnen. Je moet dan wel bijv. soja producten gebruiken. (Tofu, etc) en goed opletten dat je genoeg eiwitten binnenkrijgt. En zelf de dingen vervangen.
Charis
In wat voor boter mag ik het bakken?
ineke
Het kan in vanalles, (Kokos- olijfolie, roomboter etc) Maar ik zou kiezen voor ghee. (geklaarde boter.) Maar dat mag je zelf kiezen.
Mirjam
Ik neem aan dat je je kip ook anders mag kruiden als je geen Za’atar kruiden hebt, maar wel een kast vol met van alles en nog wat?
ineke
Natuurlijk mag dat, dan heb je alleen niet dit recept;)
Mirjam
Nou wel de kool met kip alleen niet de Za’atar, het is allemaal nog al duur om dit dieet te doen, niet wonende in Europa, maar wel een AH in de buurt … Alleen moet ik echt houden aan de basic appie producten om onder min 200fl (100euro) per week te gaan blijven voor de boodschappen voor mij en mijn huisdieren 🙂 🙂 Ik zoek wel even op wat er in za’atar zit want waarschijnlijk heb ik alles apart op de plank… Btw ik woon naast Jonny op het andere eiland 😛 😛
Yvonne Kusten
Dit gegeten in ketoplan week 2, dure kruiden van Jonnie Boer erdoor, maar er was weinig smaak aan de spitskool met kip.
Matthijs
Dan moet je de zout niet vergeten.
Corrie Hageman
Als in de recepten kipfilet staat , hoeveel gram mag/moet dat zijn?
Matthijs de Leeuw
Wij pakken altijd een kipfilet en letten niet op het gewicht. Kijk volgende keer anders even in de supermarkt wat het weegt en schrijf het hier onder.
Caroline
Wij vonden het erg lekker, Door de spitsboog heb ik wat extra kerrie gedaan. Wij vonden het voor herhaling vatbaar
Karin
De rest van de familie eet wel gewoon kolhydraten dus, vinden dit recept saai. Oplossing: een deel van de spitskool apart gehouden voor mijzelf en de rest door aardappelpuree stampen => Spitskoolstampot. Iedereen blij.