Kip za’atar met gewokte spitskool
Kip za’atar met spitskool wok
Mijn moeder is pas geleden een week op vakantie geweest in Israël. Ze is Hebreeuws (Ja, ik weet ook niet!) aan het leren en de vakantie was een leuke manier om het nog beter te oefenen. Ze kwam terug met za’atar kruiden voor mij die ik in dit gerecht gebruik. Het is hier in Nederland ook te krijgen van Jonnie Boer of bij de Oosterse kruiden uit de supermarkt. Het beste werkt een wok voor roerbakken, maar een grote koekenpan of braadpan is ook prima.
Die Jonnie Boer kruiden zijn trouwens geweldig, (nee, heb er helaas geen aandeel in) in veel van de kruiden zit geen zout zodat je dit zelf kan bepalen, ook zijn de combinaties zeer geslaagd. Ik heb ze gevonden in de Albert Heijn waar je ze gewoon online kan bestellen. In sommige kruiden kan suiker zitten, die bestel je dus niet.
Ingrediënten
- 1 kipfilet 0,0 khd – 138 kcal – 29,1 eiw – 2,3 vet
- za’atar kruiden (Jonnie Boer of Oosterse markt)
- 200 gram spitskool 8,0 khd – 84 kcal – 6,0 eiw – 2,0 vet
- ½ maggi blokje 0,5 khd – 4,5 kcal – 0,0 eiw – 0,0 vet
- ½ eetlepel zwarte sesamzaadjes 1,0 khd – 32,0 kcal – 0,9 eiw – 2,8 vet
- peper en zout naar smaak
Totaal: 9,5 khd – 258,5 kcal – 36,0 eiw – 7,1 vet
Bereiden
Snij de kipfilets in grote brokken (zie foto) en wrijf de kip in met de za’atar kruidenmix. Even op een wat hoger vuur (plus minus 70% hoog) in de boter aanbraden, 2 minuten aan beide kanten en daarna op een laag pitje zacht garen.
Haal de kip als het gaar is uit de wok, voeg dan in de lege wok met de za’atar resten wat wokolie toe en wok de spitskool op een hoge stand (80% tot 90% hoog) Als het glazig is, ongeveer na 3 minuten doe je het gas lager en roer je een verkruimeld half maggiblokje door het gerecht.
Laat het nog wat garen, proef eventueel tussendoor en als het goed is kan de kip er weer bij. Ik hou er zelf van als de kool nog een beetje knapperig is. Serveer met wat sesamzaadjes over het gerecht gestrooid. Eet smakelijk!