Koolhydraatarm kerstdiner
Koolhydraatarm kerstdiner
The most wonderful time of the year! Kerstmis!
Natuurlijk gaan we ook met de feestdagen door met heerlijk én koolhydraatarm eten. Daarom een koolhydraatarm kerstdiner, dat niet alleen geschikt is voor mensen die koolhydraatarm eten: ook je andere tafelgasten zullen er van genieten en de koolhydraten niet missen! Dus bind je schort voor 🙂
Op het menu staat:
- Een amuse van zalmtartaar met avocado en komkommer
- Het voorgerecht is een romige bloemkool-knoflooksoep met krokante Parmaham
- Bij het hoofdgerecht kan je kiezen uit:
– Gebakken kabeljauw met courgetti en gegrilde venkel met een witte wijnsaus
– Eendenborstfilet op een bedje van gestoofde zuurkool met koolraappuree en rode bessenjus - En het nagerecht is Affogato met vanille-ijs en chocolademousse
Amuse: tartaar van zalm met avocado
Ingrediënten per persoon:
- 50 gram verse of gerookte zalm
- 50 gram komkommer
- 50 gram avocado
- 1 eetlepel citroensap
- 2 theelepels sesamolie
- 1 theelepel mayonaise
- 1 theelepel sojasaus
- zwarte en witte sesamzaadjes
- bieslook
- zout en peper
Bereiden
Begin met het in miniblokjes snijden van de zalm. Roer in een kommetje het citroensap met de sesamolie en wat zout en peper door elkaar. Schep hier de zalm door. Door het citroensap begint de zalm iets te garen.
Snij de komkommer en avocado in net zulke kleine blokjes als de zalm en meng samen met wat sesamzaadjes en zout en peper. Meng de mayonaise met de sojasaus.
Meng de zalm met de komkommer en avocado, schep in kleine glaasjes. Schep daarop de mayonaise en garneer met nog wat sesamzaadjes en een sprietje bieslook.
Voorgerecht: bloemkool-knoflooksoep met krokante Parmaham
Ingrediënten per persoon:
- 100 gram bloemkool
- olijfolie
- 1 teentje knoflook
- 1/4 ui
- 150 ml water
- 1/4 runderbouillonblokje
- 1/4 groentebouillonblokje
- 1 plak Parmaham
- zout en peper
- bieslook
Bereiden
Snipper de ui en pers de knoflook. Fruit deze zachtjes aan in wat olijfolie. Maak de bloemkool schoon en snij in kleine roosjes. Schep als de ui glazig is de bloemkool erbij. Giet het water met de bouillonblokjes erbij en breng aan de kook. Kook de bloemkool gaar in ongeveer 10 minuten.
Leg ondertussen de plak Parmaham op een bakplaat met bakpapier en bak 10 minuten op 200 graden tot de ham mooi krokant is. Laat afkoelen.
Pureer de soep met de staafmixer tot deze helemaal glad en romig is. Maal er wat peper over, proef en doe er eventueel wat zout bij.
Schenk de soep in een kommetje, leg de Parmaham erbij en garneer met wat bieslook.
Hoofdgerecht met vis: gebakken kabeljauw met courgetti en gegrilde venkel
De courgetti is inmiddels een bekende vervanger voor pasta, kort geblancheerd lekker knapperig en het ziet er nog mooi uit ook. De courgetti maak je met deze Spirelli. Over de witte wijn hoef je je geen zorgen te maken: je kookt deze dusdanig door dat er geen alcohol meer inzit en je mooi in ketose blijft 🙂
Ingrediënten per persoon:
- 1/2 courgette
- 1 venkelknol
- 150 gram kabeljauw
- boter
- olijfolie
- citroensap
- 1/2 ui
- 1/2 teentje knoflook
- 100 ml witte wijn
- 75 ml room
- kappertjes
- zout en peper
Bereiden
Begin met het maken van de witte wijnsaus. Snij de ui in ringen en plet het teentje knoflook. Smelt een klontje boter en fruit op laag vuur de ui en knoflook, laat niet kleuren. Laat dit 10 minuten zachtjes bakken. Draai het vuur hoog en giet de wijn erbij. Laat dit inkoken tot 2/3. Giet daarna de room erbij, laat dit niet meer koken. Laat dit op laag vuur zo’n 20 minuten trekken, zeef de saus en houd warm in een thermosfles.
Was de courgette en draai hier met de Spirelli mooie slierten van. Breng een grote pan met water en zout aan de kook.
Dep de vis droog, besprenkel met citroensap (hier wordt hij wat steviger van) en kruid met zout en peper. Snij de venkel in dunne plakken, smeer in met olie en zout en peper. Grill de venkel mooi bruin aan beide kanten.
Bak de kabeljauw in een klontje boter op medium vuur mooi aan en laat zachtjes garen. Schep af en toe wat van de hete boter over de vis.
Blancheer de courgetti 2 minuten in het kokende water, giet af en leg op een warm bord. Leg daarop de venkel en de kabeljauw, lepel er wat van de warm gehouden saus over en omheen en maak af met wat kappertjes.
Hoofdgerecht met vlees: eendenborstfilet met gestoofde zuurkool en koolraappuree
Het bedje van zuurkool is echt een smaakmaker: er gaan wat tijd en ingrediënten inzitten, maar dat is het meer dan waard. Door het lange stoven wordt de kool botermals en doordrenkt met smaak. Bak de eendenborst vooral niet te lang, daar wordt hij taai van. Zorg dat je de vetlaag inkerft in een ruitpatroon, zo smelt het vet weg en krijg je een krokante laag. Vervang de eend door kip indien gewenst.
Ingrediënten per persoon:
- 1 eendenborstfilet
- 5-spice poeder
- 1/2 ui
- 1/2 teentje knoflook
- 200 gram zuurkool
- 3 jeneverbessen
- 1 kruidnagel
- paar korianderzaadjes
- 1 laurierblaadje
- 100 gram zuurkoolspek
- 1 takje tijm
- 1 takje rozemarijn
- 300 ml runderbouillon + een scheut extra
- boter of ganzenvet
- 200 gram koolraap
- 100 ml amandelmelk of slagroom
- 1 takje rode bessen
- eventueel wat Johannesbroodpitmeel
- zout en peper
Bereiden
Begin met de zuurkool, die mag 3 uurtjes zachtjes stoven. Snipper de ui en pers de knoflook en fruit deze zachtjes in wat boter of ganzenvet. Snij het zuurkoolspek in grove stukken en bak even mee. Doe de zuurkool erbij en bak ook even mee. Giet de runderbouillon erbij, zoveel dat de zuurkool onderstaat en roer door de zuurkool de jeneverbessen, kruidnagel, korianderzaadjes, het laurierblaadje, de tijm en rozemarijn en wat grove zwarte peper. Breng dit aan de kook en laat dan op het laagste vuur 3 uur stoven met het deksel schuin op de pan. Schep af en toe om en schenk er eventueel nog wat bouillon bij als het te weinig vocht wordt.
Snij de koolraap in blokjes en kook in 20 minuten gaar in water met zout.
Kerf de vetlaag van de eend in een ruitpatroon in met een scherp mes, zorg ervoor dat je niet in het vlees snijdt. Kruid de vleeskant met wat 5-spicepoeder, zout en peper. Verhit een droge koekenpan tot deze loeiheet is en schroei de vetlaag van de eend dicht. Het vet zal nu smelten en het vel wordt krokant. Hou de eend in beweging met een tang, niet in prikken. Bak dit zo’n 3 minuten, doe een klontje boter in de pan, draai het vuur naar medium en keer de eend om. Bak de andere kant mooi bruin en keer tussentijds af en toe. Bak zo’n 5 à 6 minuten per kant voor een medium eendje. Mocht je de temperatuur meten, hou zo’n 60 graden kerntemperatuur aan.
Verpak de eend in aluminiumfolie en laat rusten. Blus het bakvet af met een scheutje bouillon en prak hier wat rode besjes door, laat dit sudderen en bind eventueel met wat Johannesbroodpitmeel.
Giet de koolraap af en pureer met de melk of room met de staafmixer tot een gladde puree. Breng op smaak met zout en peper.
Haal de oneetbare stukjes (jeneverbessen e.d.) uit de zuurkool.
Snij de eend in mooie plakken.
Begin met een laagje puree op het bord, leg hierop wat zuurkool en de plakjes eend en maak af met de rode bessenjus.
Nagerecht: Affogato van vanille-ijs en chocolademousse
Affogato is een typisch Italiaans nagerecht met hete espresso en ijs. Een heerlijke tegenstelling! Laat voor kinderen de koffie weg of vervang door cafeïnevrije koffie of warme chocolademelk. Maak het ijs en de mousse al de dag van te voren.
Ingrediënten voor 4 personen:
Vanille-ijs:
- 250 ml slagroom
- 250 ml ongezoete amandelmelk
- 3 eierdooiers
- 1 vanillestokje
- zoetstof naar smaak
Chocolademousse:
- 250 ml slagroom
- 2 grote eetlepels mascarpone
- 1 eetlepel cacao
- wat zoetstof naar smaak
- 4 hete espresso’s
- wat hazelnoten
- eventueel 4 takjes rode bessen
Bereiden
Begin met het maken van het ijs. Doe dit in de ijsmachine of in een bakje in de vriezer. Als je het zonder machine maakt, moet je elk uur het ijs even losroeren om grote ijskristallen te voorkomen.
Laat de slagroom op laag vuur trekken met het opengesneden vanillestokje. Laat volledig afkoelen. Klop de eigelen schuimig met de amandelmelk. Klop de afgekoelde slagroom lobbig met de zoetstof, meng met de eigelen. Proef of het zoet genoeg is, maak het iets te zoet, de kou zwakt de smaak af.
Vries dit mengsel in of draai er ijs van met de ijsmachine.
Klop voor de chocolademousse de slagroom stijf. Schep hier de cacao en mascarpone doorheen en breng op smaak met zoetstof. Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan mooi bruin.
Schep in een mooie coupe een bolletje chocolademousse en een bolletje ijs. Schenk hierover de hete espresso, garneer met de hazelnoten en eventueel wat besjes en serveer direct.
Gelukkig kerstfeest!
Nolly Kozijn
Lekkere gerechten Carlie,
aangezien ik alleen eet, zal ik waarschijnlijk iets kant en klaar kopen,
maar het ziet er erg lekker uit.
Groeten van Nolly
Sandra
Complimentjes Carlie! Ga je ook een Valentijnsmenu bedenken? ❤️
petra
nou carlie dat ziet er weer verzorgd uit heerlijk ik weet wat ik eet met kerst dankje egt toppie
Ingrid
Charlie wat ben je weer HEERLIJK bezig!! Had nog even geen inspiratie, nu wel, Dank je wel!
Ingrid Suidgeest
Kijk dit is nou lekker. en komt goed uit was nog op zoek naar een voorgerecht dus die bloemkoolsoep ga ik zeker maken eerste kerstdag. Heb mijn familie namelijk een kha voorgerecht belooft.
gr Ingrid S
Hinke
Goedemorgen ik ga zeker paar dingen maken dank je jullie ook fijne feestdagen gr hinke
hanny neerings
jammie dit ziet er lekker uit ook ik ga di zeker keertje maken dit jaar zijn we al voorzien.
Corry van Duuren
Ontzettend bedankt voor deze lekkere recepten.
Allemaal gezellige feestdagen en een gezond 2016.
Margreet v.d. Zijden
Wat een creativiteit, petje af. Voor de Kerst ben ik al rond, maar in het nieuwe jaar ga ik dit dineetje zeker voor wat vrienden maken. Heel erg bedankt.
Hele fijne feestdagen en een superfijn 2016.
Margreet
Rita
Wat ontzettend gaaf Carlie. Wat een leuk feestelijk menu.