• No products in the cart.

Blog

Koolpakketjes in tomatensaus

06_wk2_D_koolpakketje
Koolpakketjes in tomatensaus 

Een lekker gerecht met een tikkie oosterse invloed. Ik heb het wel eens in een Indonesisch restaurant gegeten maar dan was het heel erg pittig. Misschien kan de liefhebber er wel een Spaanse peper doorheen snijden. Ik hou het vandaag bij een teentje knoflook.

Ingrediënten

  • 4 grote kool bladeren (witte, savooie, groene, spits, wat er in ‘t seizoen is) 4,0 khd – 30 kcal – 2,0 eiw – 0,0 vet
  • 200 gram gehakt 0,0 khd – 430 kcal – 40,0 eiw – 30,0 vet
  • 1 teen knoflook 0,56 khd – 2,8 kcal – 0,1 eiw – 0,0 vet
  • 1 gesnipperd uitje 4,0 khd – 22,2 kcal – 0,7 eiw – 0,0 vet
  • half blikje gepelde tomaten 7,0 khd – 46 kcal – 2,0 eiw – 0,4 vet
  • half maggi bouillon blokje 1,0 khd – 9 kcal – 0,0 eiw – 0,0 vet
  • 1 eetlepel Griekse/grill kruiden
  • snufje peper

Totaal: 16,6 khd – 540 kcal – 44,8 eiw – 30,4 vet

Bereiden

Verwarm de oven voor op 200 graden, het rooster mag net onder het midden, oven op standje “warmte van onder”.

Bladeren van kool in kokend water leggen, even blancheren en daarna weer afkoelen onder koude kraan. Dan kan je ze makkelijk vouwen. De vulling maak je door de gehakt met helft van de kruiden en helft knoflook en het ui te mengen. Optioneel kan je er een halve Spaanse peper doorheen doen, gesneden of gevijzeld.  Verdeel de gehakt over de 4 koolbladeren en vouw het dicht zodat je mooie pakketjes hebt. Ik prik er altijd een cocktailprikker doorheen zodat de pakketjes niet open gaan. Leg het in een ovenschaal die je met ghee of wat anders vettigs hebt ingesmeerd.

Ik maak de saus apart in een pannetje. Fruit de overgebleven uitjes, als ze glazig worden pers je de overgebleven knoflook in de pan en fruit je het nog even mee. De tomaten knijp ik altijd fijn, ze komen vaak redelijk heel uit het blik. Prakken kan natuurlijk ook en ze mogen bij de uitjes in de pan. Voeg ook het maggiblokje fijngeknepen toe, de overgebleven kruiden en als het nog net niet kookt mag het in de ovenschaal bij de koolpakketjes. Het gerecht is klaar na 30 tot 40 minuten.

Terug naar het weekmenu.

COMMENTS

  • 22 januari 2018
    reply

    Janny

    Het is goed gelukt met de folie en onder en bovenwarmte.Het was heerlijk!

  • 22 januari 2018
    reply

    Janny

    Heerlijke recepten, ik heb alleen wat een probleem, mijn oven heeft niet alleen onderwarmte, wel onder en boven en hete lucht, nu wordt de kool te snel bruin en bij hetelucht waait aluminiumfolie weg. Wat kan ik het beste doen? Het staat nu op onder en bovenwarmte, met folie.

  • 7 januari 2018
    reply

    Dine-Marie

    Voor dit recept had ik een witte kool gekocht, die vind ik zo lekker. Nou, dat was dus een verkeerd keus. Ik kreeg de bladeren er niet heel af, hoe voorzichtig ik het ook deed. Maar aangezien ik niet voor 1 gat te vangen ben, heb ik het opgelost. In de ovenschaal eerst en laag koolrepen, daarop het gehakt, en tenslotte weer kool. De saus daarover heen, en gezorgd dat de suas ook op de bodem van de ovenschaal kwam. Het staat nu in de oven, ik ben benieuwd. het zal er niet er niet zo mooi uitzien als op jullie foto, maar het zal zeker smaken.

      • 25 februari 2018
        reply

        Dine-Marie

        Klopt, en vandaag ga ik het proberen met chinese kool.

  • 23 november 2016
    reply

    Natasja Smits

    Heel klein vraagje, moet ik de inhoud van de pakketjes (gehakt enzo) ook van te voren bakken?

    • 24 november 2016
      reply

      Ik zou het niet doen, het wordt anders veel te gaar.

  • 20 november 2016
    reply

    Fanny Beishuizen

    Dit was zo lekker in de slowcooker !
    Dankjewel voor de herlijke menu’s

  • 12 januari 2016
    reply

    amanda

    Hai misschien een stomme vraag maar wat is blancheren? En aan het einde zeg je bij de saus als het nog net niet kookt bij de kool pakketjes in de oven doen. Betekent dit eroverheen ? Bij voorbaat dank alsmede voor deze super site met al deze heerlijke recepten

    Gr amanda

    • 12 januari 2016
      reply

      Antwoord eerste vraag 🙂 https://lmgtfy.com/?q=blancheren

      Met “net niet koken” bedoelen we dat het niet te heet hoeft te worden, de tomaten saus. Vooral praktisch dat het geen rommel geeft. Het geheel inclusief de saus gaat de oven in.

    • 21 januari 2017
      reply

      Pieter Pellikaan

      Blancheren is korte tijd koken en daarna koud spoelen, zodat het kookproces stopt en de groenten niet gaar kookt.
      Wordt ook gebruikt om verse groenten daarna in te vriezen.

  • 14 mei 2015
    reply

    Joan

    Is dit recept voor 1 persoon ?

    • 15 mei 2015
      reply

      Hoi Joan,

      De ingrediënten zijn daar op afgestemd.Echter,ik zie dat er een heel blikje gepelde tomaten bij staat, dat is voor 2 personen. Wij maken het altijd voor 2 personen klaar maar om handig te kunnen rekenen schrijven we het per persoon op. Ik pas het even aan.

  • 6 maart 2015
    reply

    Tamara

    Halloooo een vraagje?? Op hoeveel graden doen jullie dit in de oven en eet je hier nog wat bij qua groentes of.. Ben benieuwd ziet er heerlijk uit namelijk zoals al jullie recepten

    • 6 maart 2015
      reply

      Hoi Tamara, we doen er geen groente bij omdat we de kool en andere ingrediënten wel genoeg vonden. Je bent natuurlijk zelf vrij om het anders te doen 😉 Wel even de koolhydraten tellen.

      De oven kan op 180 graden en dan niet op hete lucht maar gewoon op normaal.

POST A COMMENT