Koolpakketjes in tomatensaus
Koolpakketjes in tomatensaus
Een lekker gerecht met een tikkie oosterse invloed. Ik heb het wel eens in een Indonesisch restaurant gegeten maar dan was het heel erg pittig. Misschien kan de liefhebber er wel een Spaanse peper doorheen snijden. Ik hou het vandaag bij een teentje knoflook.
Ingrediënten
- 4 grote kool bladeren (witte, savooie, groene, spits, wat er in ‘t seizoen is) 4,0 khd – 30 kcal – 2,0 eiw – 0,0 vet
- 200 gram gehakt 0,0 khd – 430 kcal – 40,0 eiw – 30,0 vet
- 1 teen knoflook 0,56 khd – 2,8 kcal – 0,1 eiw – 0,0 vet
- 1 gesnipperd uitje 4,0 khd – 22,2 kcal – 0,7 eiw – 0,0 vet
- half blikje gepelde tomaten 7,0 khd – 46 kcal – 2,0 eiw – 0,4 vet
- half maggi bouillon blokje 1,0 khd – 9 kcal – 0,0 eiw – 0,0 vet
- 1 eetlepel Griekse/grill kruiden
- snufje peper
Totaal: 16,6 khd – 540 kcal – 44,8 eiw – 30,4 vet
Bereiden
Verwarm de oven voor op 200 graden, het rooster mag net onder het midden, oven op standje “warmte van onder”.
Bladeren van kool in kokend water leggen, even blancheren en daarna weer afkoelen onder koude kraan. Dan kan je ze makkelijk vouwen. De vulling maak je door de gehakt met helft van de kruiden en helft knoflook en het ui te mengen. Optioneel kan je er een halve Spaanse peper doorheen doen, gesneden of gevijzeld. Verdeel de gehakt over de 4 koolbladeren en vouw het dicht zodat je mooie pakketjes hebt. Ik prik er altijd een cocktailprikker doorheen zodat de pakketjes niet open gaan. Leg het in een ovenschaal die je met ghee of wat anders vettigs hebt ingesmeerd.
Ik maak de saus apart in een pannetje. Fruit de overgebleven uitjes, als ze glazig worden pers je de overgebleven knoflook in de pan en fruit je het nog even mee. De tomaten knijp ik altijd fijn, ze komen vaak redelijk heel uit het blik. Prakken kan natuurlijk ook en ze mogen bij de uitjes in de pan. Voeg ook het maggiblokje fijngeknepen toe, de overgebleven kruiden en als het nog net niet kookt mag het in de ovenschaal bij de koolpakketjes. Het gerecht is klaar na 30 tot 40 minuten.