
Lijnzaadcracker
Lijnzaadcracker
Heerlijke lijnzaadcrackers die je kan beleggen met bijvoorbeeld kaas of vleeswaren. De ingrediënten kan je het makkelijkst kopen in een reformzaak, die bestaan ook online, bijvoorbeel https://www.deweegschaal.nl/ en https://www.mijnnatuurwinkel.nl/ het is tenslotte bijna 2015, lang leve de webshops 😉 Op onze Facebook groep kan je ook regelmatig tips vinden van de leden waar je bepaalde producten kunt kopen.
Ingrediënten
- 2 eetlepels gebroken lijnzaad 2,6 khd – 95,4 kcal – 3,8 eiw – 6,2 vet
- paar pompoenpitten 0,1 khd – 14,4 kcal – 0,8 eiw – 1,2 vet
- paar zonnebloempitten 0,3 khd – 16,2 kcal – 0,0 eiw – 1,4 vet
- 1 theelepel geraspte gruyère 0,1 khd – 21,7 kcal – 1,5 eiw – 1,7 vet
- wat Provençaalse kruiden
- 3 eetlepels gekookt water
Totaal: 3,1 khd – 147,7 kcal – 6,1 eiw – 10,5 vet
Bereiden
Meng alle ingrediënten door elkaar en laat het een paar minuten rusten. (Zo kan het lijnzaad wellen.) Daarna pak je een bord, leg je er een stukje bakpapier op en smeer je het mengsel er op uit tot je een mooie maat cracker hebt. Met een mes maak je de vorm netjes. Drie minuten op vol vermogen in magnetron en daarna draai je de cracker om en zet je de magnetron nog op 40 sec. Laten drogen op een afkoelrooster zodat het resterende vocht er uit kan dampen.
Als je geen magnetron hebt of als je die niet wilt gebruiken, dan kan je het ook in de oven maken. Dit doe je op een wat lagere temperatuur van 150 graden. Draai ze halverwege een keertje om.
[box type=”info”]Je kunt de gerechten die je lekker vindt tegenwoordig makkelijk delen met de share knoppen onder het recept!
Kijk ook eens in onze winkel, daar kan je handige keuken en lunch spullen vinden. Daarnaast support je daar deze gratis recepten mee.[/box]
Caatje
Lekker hoor, ik zou hier wel meer van lusten.
Ingrid
Om de crackers te maken wilde ik weten hoeveel zonne pitten en pompoen pitten ik moet gebruiken
ineke
Een klein theelepeltje ongeveer. Wat je lekker vindt.
Eveline
Per ongeluk niet gebroken lijnzaad gekocht; gaat ook. Wel iets minder water gebruiken
Eveline
Nooit kaas gebruikt. Alleen zout. Prima als drager van alleelei beleg. Ruikt idd beetje vissig
karina
Vandaag heb ik ze gemaakt. Eén groot geheel op mijn plaat in de combi-oven. Op 185 graden, 20 minuten 1 kant en 15 minuten andere kant. Het is heerlijk! In mijn app heb ik het als 1 portie ingevoerd. Nu kan ik per keer het aantal grammen noteren en weet ik ook hoe ik uit kom. Door het breken blijven er korreltjes en zaadjes achter. Deze zijn goed te gebruiken over de salade heen of door de eigen gemaakte mayonaise/fabanaise.
Deborah
Ik zit nu in de derde week. En het gaat goed! 5 kg eraf. Geen honger. Maar nu wel behoefte aan iets van brood ofzo. Dus de cracker gemaakt. Even wennen aan de smaak. Maar ik was ook de kaas vergeten….. Nou ja. Dan maar kaas erop! Eerst beetje roomboter. Ja. Heel goed te doen.
Cindy
Ik maak er van dit recept 2, of alles x2, hihi.
Rol het goedje ff uit tussen een dubbelgevouwen bakpapier! Ideaal! Lekker hoor!!!
Gerda
Ik vind ze heel bitter hoe kan dat?
Inge
Heerlijk zijn deze uit de magnetron! Ik hou ze derin! 😉
Claudia
Ik hou niet van kaas en ben zo bang dat die smaak de overhand krijgt……. wat is jullie ervaring ?
Nolly
Klopt het dat er maar1 TTHEELEPEL ggerasptepparmezaan doorgaat?
Lijkt me zo weinig….
Didi Kane
Mijn crackers mislukken steeds. Het blijven losse korrels. Ik doe het precies volgens recept. Mijn magnetron is 800 wat en dan laat ik ze er iets langer in. Help!!
matthijs
Zit er wel genoeg water bij?
Lieve
Hoe lang is de oventijd voor deze crackers?
matthijs
Vrij lang je kunt het beste af en toe kijken of ze al hard zijn. Wij hebben het nog niet in de oven geprobeerd.
Jessica
Kun je ook kokosvet gebruiken ipv gruyere
matthijs
Ik ben bang van niet. De kaas zorgt voor de specifieke smaak en structuur in deze cracker…. Maar misschien werkt het wel. Mocht je het proberen dan horen we het graag.
Adriana
Ik vind ze heerlijk en ze zijn snel klaar dus top om med te nemen merci
sjan
Ik heb er 1 van gemaakt. Mag je d’r 2 per dag?
matthijs
Zie mijn andere antwoord, overigens is er een groep op facebook waar je prima met dit soort vragen terecht kunt. https://www.facebook.com/groups/koolhydraatarm/
sjan
Heb er 1 grote cracker van gemaakt, wil m graag eten als ontbijt en 1 voor de lunch, of is dst te veel per dag?
matthijs
Hoi Sjan, deze crackers zijn niet echt onderdeel van de weekmenu’s omdat ze misschien niet helemaal laag in de koolhydraten zijn. Als je er niet te veel van neemt is het prima, neem je te veel ….tja…
Bianca
zijn deze hvh voor 1 cracker?
matthijs
Het zijn er meer dan 1, het verschilt echter per persoon. Maak ze zo groot als dat jij dat prettig vindt.
Charmila
Hoeveel crackers haal je ongeveer hieruit?
Maja
Kan er ipv gruyere ook iets anders doorheen?
Ineke van Oudheusden
Ja hoor, kaas iig:)
Marieke
Wat een supercrackers zijn dit! Te lekker! Hoeveel mag je er per dag? 🙂
matthijs
In het begin niet te veel, later kan je het gewoon optellen bij het aantal koolhydraten wat je eet.
mirjam
Zijn de crackers goed te bewaren of moet je ze maken en gelijk opeten?
Ineke van Oudheusden
Zijn goed te bewaren hoor. Gewoon in een luchtdichte trommel of zak. Maar niet in ruiken! Want die trommel stinkt dan. (Ja ..ik weet ook niet, die crackers stinken)
Suhaily
Komt waarschijnlijk door de lijnzaad. Want die stinken best wel, vind ik.
gabrielle
Als je ze in de oven doet, hoelang moeten ze dan? Ze zitten er nu in, maar het blijft heel plakkerig. Worden ze nog wel hard?
Groetjes Gabrielle
matthijs
Laat ze nog wat langer in de oven op een wat lagere temperatuur als ze te zacht blijven. Zorg ook dat als je ze er uit haalt dat ze goed kun vocht kwijt kunnen. Wij leggen ze altijd op een rekje zodat er ook vocht aan de onderkant uit kan.
gabrielle
dank je wel voor de tip 🙂 het is me gelukt. Ik moest ze inderdaad wat langer in de oven laten. ze zijn geslaagt. en erg lekker!!!
N
Vandaag gemaakt in de (voorverwarmde) oven kwam ik op 20 min zonder omdraaien.