Marshmallows
Marshmallows
Deze koolhydraatarme marshmallows lijken veel werk, maar het is eigenlijk zo gedaan. De gelatinepoeder, cream of tartar en erythritol kan je online vinden. De gelatine is helaas niet te vervangen door agar agar of andere alternatieven. Pas op: je blijft er van eten!
Ingrediƫnten
- 3 grote verse eiwitten
- 28 gram gelatinepoeder
- 1 theelepel cream of tartar (wijnsteen)
- 80 gram erythritol (kristalzoetstof)
- 15 -20 druppels vloeibaar zoet
- 1 vanillestokje
- 60 ml koud water
- 180 ml kokend water
- 1 eetlepel kokosmeel
- snufje zout
- eventueel 100 gram pure 85% chocola
- eventueel kokosrasp
Bij ongeveer 36 stuks zonder chocola per stuk = 0,1 khd – 2,6 kcal – 0,6 eiw – 0,0 vet
Bij ongeveer 36 stuks met chocola per stuk = 0,5 khd – 21,9 kcal – 0,9 eiw – 1,7 vet
Bereiden
Bekleed een vierkante bakvorm van 20 bij 20 cm met bakpapier en bestrooi met 1/2 eetlepel kokosmeel.
Doe de gelatine in een pannetje met het koude water en draai het pannetje rond tot alle gelatine bedekt is. Snij het vanillestokje open en haal het merg eruit.
Begin met het stijfkloppen van de eiwitten in een brandschone metalen kom met de mixer en voeg langzaam tijdens het kloppen het zout, vanille, cream of tartar en erythritol toe in gedeeltes. Blijf doorkloppen tot je stijve pieken hebt.
Roer door de opgestijfde gelatine de 180 ml kokend water en roer tot de klontjes weg zijn. Voeg hierbij de vloeibare zoetstof en maak het flink zoet.
Laat het een beetje afkoelen tot je je vinger niet meer verbrand. Zet de mixer op de middelste stand en laat met een heel dun langzaam straaltje de gelatine bij de eiwitten lopen terwijl je doorklopt.
Klop daarna nog 3 tot 5 minuten tot het mengsel dik en stevig is.
Giet dit in de bakvorm en strooi het overige kokosmeel er over.
Zet een nachtje in de koelkast.
Haal de volgende dag de marshmallows uit de bakvorm, pel het bakpapier er af en snij het in stukken. Smelt eventueel de chocola en dip de marshmallows er in, strooi daar wat kokos over.
Bewaar ze luchtdicht in de koelkast.
Inge Hartingsveldt
hoi, ze zijn bij mij gesplitst in de koelkast. Bovenkant wat je verwacht, onderkant een gelige gelei. Recept exact gevolgd, toen de gelatine erdoor zat nog 5 minuten de mixer door laten draaien zag er uit als een prima dik vloeibare merengue. Heb jij enig idee hoe dat kan? Smaak is overigens prima, zowel van het ‘witte’ deel als het ‘gelige’ deel.
ineke
De gelatine is er te warm doorheen gegaan. Dan kan dat gebeuren. Ik heb het recept een beetje aangepast. Gelukkig waren ze wel lekker!
Elsbeth
Mag het ook een gelatine blaadje zijn
Ineke van Oudheusden
Dat gaat helaas niet
Marian
Hi ,
Kan ik.kokosbloesemsuiker gebruiken ipv erythritol ?
Ineke van Oudheusden
Helaas niet. Dat heeft effect op de bloedsuikerspiegel en je ketose. Dat is echt een suiker die je niet kunt gebruiken als je KHarm eet.
Lina
Zou je in plaats van gelatinepoeder ook gelatinebladen kunnen gebruiken? Zo ja, in welke verhouding kun je ze dan het beste gebruiken?
Ineke van Oudheusden
Geen idee, misschien hetzelfde aantal grammen. Probeer het uit, zou ik zeggen.
Will
Hoelang kan je ze bewaren?
Ik snap dat ze snel opgaan. Maar als je ze (vlink) van tevoren wil maken voor een feestje, hoelang van te voren kan je ze maken?
Rita
In de koelkast zowieso bewaren en je kunt ze ook invriezen.
Thamar
Is wijnsteen hetzelfde als wijnsteenbakpoeder????
matthijs
Volgens mij niet, wat zegt google er over? https://bfy.tw/7pwh
AK
Let op: cream of tartar is wijnsteen, GEEN wijnsteenzuur! Wijnsteen en wijnsteenzuur zijn scheikundig 2 verschillende stoffen.
Groetje,
Anna-Karina
matthijs
Thanx, ik verbeter het meteen!
Miranda
Is wijnsteen hetzelfde als wijnsteenbakpoeder ?
Melany
Doe je de gelatine met al het water bij het mengsel in de beslagkom?
Carlie
Ja, je lost het gelatinepoeder op in het water en giet dat bij de eiwitten.
Ronald
Kan dit ook zonder zoetstof? We zijn net afgekickt van zoet!
Carlie
Dan heb je alleen opgeklopt eiwit, niet echt lekker.
Rita
Zo lekker