Saté met roerbakgroenten en notensaus
Saté met roerbakgroenten, komkommer en notensaus
Het favoriete gerecht van Matthijs gemaakt door Matthijs. Dit kan je ook goed klaarmaken voor een barbecue, dan smaakt het nog beter. Het gerecht is wel ietsjes ruim in de koolhydraten en calorieën, goed eten voor op een sportdag, doe je dat niet, rustig aan met de saus 😉
Ingrediënten saté
- ½ varkenshaas (± 125 gram) 0,0 khd – 131,3 kcal – 27,5 eiw – 1,9 vet
- ½ eetlepel sambal oelek 0,3 khd – 2,5 kcal – 0,1 eiw – 0,0 vet
- ½ eetlepel citroensap 1,0 khd – 1,4 kcal – 0,0 eiw – 0,0 vet
- 1 eetlepel ketjap manis 6,9 khd – 29,3 kcal – 0,3 eiw – 0,0 vet
- 2 eetlepels olijfolie 0,0 khd – 160 kcal – 0,0 eiw – 18,2 vet
- 1 teen knoflook 0,56 khd – 2,8 kcal – 0,1 eiw – 0,0 vet
- ½ theelepel citroengras
- ½ theelepel kentjoer poeder (specifieke smaak, ruik er eerst even aan, bevalt het niet, laat het dan weg) te vinden bij de toko
- ½ theelepel gemalen komijn
- klein stukje geraspte gember
Ingrediënten satésaus
- 2 eetlepels notenpasta (vind je bij de natuurwinkel of afdeling van de supermarkt) 5,8 khd – 193 kcal – 6,5 eiw – 15,5 vet
- 1 theelepel sambal oelek 0,1 khd – 1,2 kcal – 0,1 eiw – 0,0 vet
- 1 eetlepel Japanse sojasaus (goed) 0,7 khd – 11 kcal – 1,0 eiw – 0,0 vet
- of 1 eetlepel ketjap manis (lekker en slecht) 6,9 khd – 29,3 kcal – 0,3 eiw – 0,0 vet
- 1 eetlepel olijfolie 0,0 khd – 80 kcal – 0,0 eiw – 9,1 vet
- 1 klein teentje knoflook geperst 0,56 khd – 2,8 kcal – 0,1 eiw – 0,0 vet
- 1 eetlepel room 0,3 khd – 33,5 kcal – 0,2 eiw – 3,5 vet
- ½ theelepel geraspte gember of mespunt gemberpoeder
- ½ theelepel gemalen komijn
- 1 theelepel citroengras
- ½ theelepel laospoeder
Het is beter om de satésaus zelf te maken, het is sowieso een koolhydraat bom maar als je het in een potje koopt zit er nog een dikke schep suiker ook bij. Dus gewoon niet teveel van eten.
Ingrediënten roerbakgroenten
- 150 gram roerbak groenten, liefst zonder wortel want dat zit wat hoger in de koolhydraten 5,3 khd – 39 kcal – 2,3 eiw – 0,2 vet
- scheutje Japanse sojasaus Kikkoman sojasaus Less Salt 0,7 khd – 11 kcal – 1,0 eiw – 0,0 vet
- 1 eetlepel olijfolie geschikt voor bakken of kokosolie 0,0 khd – 80 kcal – 0,0 eiw – 9,1 vet
- 1 ei 0,0 khd – 80 kcal – 7,3 eiw – 5,8 vet
- 100 gram (5 centimeter) komkommer 1,3 khd – 13 kcal – 0,7 eiw – 0,4 vet
Totaal: 23,5/29,9 khd – 791,8/810,2 kcal – 47,2/46,5 eiw – 54,6 vet
Bereiden Saté
Begin met de ingrediënten van de saté (marinade) behalve het vlees in een glazen kom te doen, de kom, groot genoeg om straks ook het vlees in te stoppen. Roer het geheel goed. Was vervolgens de varkenshaas onder de kraan en dep het droog met een wegwerpdoekje (geen idee waarom, maar de Indonesische mevrouw die me dit heeft geleerd liet me zweren dat ik het altijd zou doen). Snij de haas in blokjes van 2 cm in het vierkant en doe het dan in de marinade. Schep het boeltje goed om, dek het af met wat huishoudfolie en leg het kort weg.
Het is natuurlijk nog lekkerder om de saté al eerder op de dag te marineren. (Komt ze nu mee) maar met kort marineren smaakt het ook prima. Prik het vlees op stokjes, leg het op een ovenpapiertje, drup er met een lepel nog wat overgebleven marinade over en zet het in de oven, verwarmd van boven en onder op een graad of 170 met de timer op 20 minuten.
Satésaus bereiden
Gewoon alles bij elkaar in een steelpannetje, goed roeren en aanlengen met water tot de dikte die jij lekker vindt. Als het klaar is zet je het even uit zodat je het nog een minuutje kan warmen als de rest klaar is.
Roerbak bereiden
Ongeveer 10 minuten voor het vlees klaar is kan je beginnen met het roerbakken. Gebruik kokosolie of olijfolie en gooi eerst even een eitje in de wok of braadpan, rul het op en als het bijna gaar is gooi je het in een bakje. Veeg de restjes ei uit de wok en voeg zo nodig wat nieuwe olie toe. Vervolgens roerbak je de groente tot het gaar is, beetje knapperig laten vind ik het lekkerst. Vlak voordat het klaar is, kan er nog een scheutje Kikkoman en wat peper over. Zout hoeft niet want de sojasaus is al zout. Als laatste meng je het ei krum er door/over.
Inmiddels is de saté vast klaar, serveer de groente met wat ei er over, de stokjes saté er over en de notensaus ernaast. De komkommer in schijfjes erbij, lekker om in de satésaus te dippen. Eet smakelijk!
Lisette
Welke notenpasta moet je daar voor hebben
Joke
Tip voor Airfryer eigenaren: 2× 4 minuten op 200º. Heerlijk zachte en knapperige saté.
Anneke
Ik heb geen notenpasta maar tahin staan kan dat ook?????
Sonja
Hoe maken jullie die marinade voor het vlees gr sonja
alice
Geweldige site! Toch even vragen 13,23 Kcal varkensshaas ? Hoeveel Varkenshaas is dat dan? Bedankt…..
bepvdwerf
Ben vandaag echt bego9nnen precies volgens de weekmenu<s
Witlofsalade was heerlijk,
Groetjes Bep
PA v Scherpenzeel
Wow wat is dit lekker. Die saus komt zeker vaker op tafel, heerlijk met die pittige kip!
melanie
wat voor soort room gebruiken jullie is dat zure room?
Ineke van Oudheusden
Nee, gewone room… dat wat je overhoud als je melk afroomt.. Room.. je kan er slagroom van maken als je het klopt. De supermarkt verkoopt het als slagroom, maar dan ongeslagen.
Corinne
Wat een heerlijk recept. Dank u wel.
Anita
Bij week 1 maakte je satesaus met pindakaas en nu week 2 met notenpasta zit hier verschil in waarom anders? Verder super menu’s heerlijk !!!
matthijs
Verschillende recepten 😉
Anita
Maakt het uit als je satesaus maakt uit de eerste week , heb wel pindakaas maar geen notenpasta
Marijke
Net het eten op dat was lekker!!!!!inderdaad de saté was pittig maar ik hou daar wel van .
Ik had ze in de Airfryer gedaan kip 10 min. 180 graden nog bedankt voor de overheerlijke recepten.
evelien
Hallo, Mijn saté stokjes waren erg pittig, kan iemand mij vertellen hoe dit kan, heb precies het recept gevolgd.
Greetje
Ik heb net gegeten en jongens….wat was dat lekker!!!
Die marinade…geweldig, de satésaus fantastisch., de combinatie met de (chinese) roerbakgroente, de frisse komkommer…. kortom het hele gerecht overheerlijk!
Complimenten voor elke dag een heerlijk en gemakkelijk te bereiden gerecht….dank jullie wel
Patricia
Per dag, als je wilt afvallen, mag je tussen de 20 en 30 gram aan khd? Waarom is dit gerecht dan al aan 29.9 khd? , of wordt het met de volgende dagen weer een beetje in verhouding gebracht?
matthijs
wij zitten met de menus tussen de 20 en 50 gram. Gemiddeld zo rond de 30. Het kan zijn dat het soms wat hoger is en soms wat lager. Pas als je na een aantal weken merkt dat het allemaal niet lukt terwijl je niet met de Franse slag aan de gang bent, dan moet je gaan tellen.
Jeroen
Iemand tips of een reden waarom mijn pindasaus korrelig is geworden? Deze begon glad, maar vervolgens werd het korrelig, maar hij smaakt verder wel goed.
Volgens mij komt het door alle olie.
Diana
Je kan het ei ook op het laatst er doorheen roeren….gebeurd vaker in de indische keuken….
Fieke Kortbeek
Goedemorgen,
Wij gaan vanavond barbequen, zou ik iets meer vlees mogen? Gr. Fieke
matthijs
Iets meer geen probleem, de hele inhoud van de slagerij plus de slager zelf natuurlijk niet.
avantgardecosmetics
Vlees ben ik geen liefhebber van kan ik dit gewoon vervangen door vis zonder satesaus
matthijs
Dat is prima.
Brenda
Hoi,
Het valt me nu pas op dat er steeds 2 waardes staan van de khd eiwitten enzo.
Waarom is dat ?
Tnx groetjes Brenda
Ineke van Oudheusden
In dit geval ligt het aan je keuze voor welke ketjap je kiest bijv.
Brenda
Oké, dank je wel!
Hed
Het was heeeeeerlijk, alleen ben ik de volgende dag helaas wel 1,5 kg aangekomen. Is dat normaal?
matthijs
Hoi Hed,
Nee dat is niet normaal, maar het zou kunnen liggen aan wat je nog meer gegeten hebt die dag 😉 Of gebruik je verschillende weegschalen, of weeg je de ene keer in de morgen en de andere keer in de avond? Weeg je voor het plassen of erna? Weeg je voordat je iets drinkt en na dat je iets drinkt… Er zijn zo veel factoren.
Hed
Hoi Matthijs, Dank je voor je antwoord.
En nee ik doe alles keurig via jullie menu’s en richtlijnen. Kan toeval zijn geweest want ik woog vanmorgen ineens weer 2 kg minder. Gelukkig 😉
Niels
Dit zijn toch te kleine hoeveelheden voor een man? En ik doe ook aan hardlopen 3 keer per week. Ben benieuwd.
matthijs
Niels, dat zou, als je het een tijdje doet best mee kunnen vallen. Ik eet ook zo en ben een man van 80 kilo (100 toen ik er ooit mee begon) en doe er kracht en duur training op. Als je merkt dat je echt te kort komt (dus niet na 1 keer lastig) dan moet je wat met de vet en eiwit inname gaan doen. Ga niet voor het hardlopen meteen koolhydraten en suikers eten maar probeer het ketogeen. Google eens op “keto running” in Amerika is dit een hype om er marathons mee te lopen.
Dw
Deze blijf, is heerlijk!
Tea
Super dit recept! Heerlijk gegeten!
Carnita
Het was heerlijk! Ik had geen notenpasta, maar sesampasta was ook lekker!
Ik geniet enorm van jullie recepten! Bedankt!
matthijs
Dank je 😀