• No products in the cart.

Blog

Spruitjes roerbak met komkommersalade

Spruitjes roerbak met spekjes

Spruitjes roerbak met komkommersalade

Er is niets aan te doen, maar de herfst treedt in en daarom liggen de spruitjes weer in de schappen. Ik ben er zelf gek op, zelfs al als kind. (Beetje raar, ik weet het.) Maar lekker klaargemaakt zijn het natuurlijk echte vitamine bommetjes. Er zit zelfs meer vitamine C in dan in een sinaasappel en die kunnen we dus ook goed gebruiken als de dagen korter worden. Als je veel last van je darmen hebt, pas dan op.  Kook ze ook niet te lang anders gaat het stinken. (Max. 10 minuten.) Maar met het roerbakken is 5 minuten van tevoren koken voldoende.

Dat is trouwens het probleem bij spruitjes. Als je die dingen te lang kookt dan ontstaat er nitriet uit nitraten. Nitraten zelf zijn niet zo erg, zit in veel groente, maar kinderen kunnen slecht tegen nitriet en daarom ontstaat het “niet lusten” van spruitjes in de kindertijd.

Ingrediënten

  • 200 gram schone spruitjes 10,4 khd – 88 kcal – 4,6 eiw – 1,4 vet
  • 75 gram spekjes 0,4 khd – 180 kcal – 11,3 eiw – 15,0 vet
  • 1 eetlepel pijnboompitjes 2,1 khd – 91,7 kcal – 3,6 eiw – 7,6 vet
  • grove gemalen peper
  • olijfolie om in te bakken

Ingrediënten komkommersalade

  • ½ komkommer (± 200 gram) 2,6 khd – 26 kcal – 1,4 eiw – 0,8 vet
  • 1 eetlepel yoghurt 0,5 khd – 18,3 kcal – 0,7 eiw – 1,6 vet
  • 1 eetlepel mayo 0,0 khd – 110 kcal – 0,2 eiw – 12,0 vet
  • 1 eetlepel olijfolie 0,0 khd – 80 kcal – 0,0 eiw – 9,1 vet
  • 1 eetlepel azijn
  • peper en zout naar smaak

Totaal: 16,0 khd – 594 kcal – 21,8 eiw – 47,5 vet

Bereiden

Als je de spruitjes schoon hebt gemaakt, kan je ze eerst even licht blancheren, ik doe dat met een stoompan door ze een minuut of 4 te stomen, maar het kan ook in een pan. Hou ze goed in de gaten, ze moeten mooi groen zijn en als je ze proeft moeten ze zeer knapperig zijn. Net niet gaar genoeg, want je gaat ze nog roerbakken.

Onder het blancheren bak je alvast de spekjes knapperig uit in een grote koekenpan of wok. In een kleine koekenpan rooster je de pijnboompitten, dit moet in een los pannetje want ze zijn voor dat je het door hebt zwart.

Als je een echte duizendpoot bent, maak je ook nog even de komkommersalade klaar in de tussentijd. Laat ik mijn man koken dan zorg ik ervoor dat hij alles één voor één doet 😉 Schil de komkommer, maak er dunne plakjes van met een mandoline. De dressing is alle overige ingrediënten goed mengen in een kommetje en daarna door de plakjes komkommer.

Als de spruitjes nog net niet gaar zijn, doe je ze samen met wat olijfolie in de wok en roerbak je het nog even een paar minuten op hoog vuur. Laat ze eerst even goed uitlekken als je ze gekookt heb in water. Wat grove peper erdoor, misschien wat zout als de spekjes dat al niet waren, pijnboompitjes er door en serveren maar!

Weekmenu 6.