• No products in the cart.

Blog

Bloemkoolsushi

Sushi van bloemkool

Sushi van bloemkool

Sushi van bloemkool

Sushi van bloemkool

Sushi! Deze hippe lekkernij is tegenwoordig reuze populair maar helaas niet koolhydraatarm door de rijst. Gelukkig kunnen we deze vervangen door bloemkoolrijst. Laat je niet afschrikken door de bloemkool, tuurlijk smaakt het net wat anders maar het is een waardig alternatief. Varieer met de vulling naar smaak, neem andere vissoorten of garnalen of zelfs gebakken kip. Let wel op: surimi bevat erg veel koolhydraten! Het rollen is leuk om te oefenen maar wanhoop niet als je dit nog niet onder de knie krijgt, het gaat tenslotte om de smaak.

Ik ben dol op Japanse mayonaise van het merk Kewpie, gekenmerkt door de baby op de plastic fles. Tegenwoordig ook te krijgen bij de grotere Albert Heijn en anders bij de toko of online toko. Mocht je dit niet vinden, neem dan gewone mayonaise die je op smaak brengt met sojasaus. Dit recept is geschikt voor 3 à 4 personen.

Ingrediënten “rijst”

  • 1 bloemkool 17,4 khd – 150 kcal – 11,4 eiw – 1,2 vet
  • 3 eetlepels kwark of roomkaas 1,1 khd – 146,4 kcal – 4,5 eiw – 14,1 vet
  • 5 eetlepels rijstazijn (ongezoete) 0,4 khd – 3 kcal – 0,1 eiw – 0,1 vet
  • zoetstof
  • zout

Ingrediënten voor de rest

  • 150 gram zalm 0,0 khd – 313,5 kcal – 30,3 eiw – 21,3 vet
  • 1 blikje tonijn 0,2 khd – 329,6 kcal – 43,2 eiw – 17,3 vet
  • 4 à 5 velletjes nori 3,6 khd – 37,2 kcal – 4,4 eiw – 0,4 vet
  • 1/2 komkommer 2,6 khd – 26 kcal – 1,4 eiw – 0,8 vet
  • 1 avocado 3,2 khd – 358 kcal – 3,4 eiw – 35,2 vet
  • 1 theelepel sesamolie 0,0 khd – 41,5 kcal – 0,0 eiw – 4,6 vet
  • 1 theelepel sesamzaadjes 1,0 khd – 32 kcal – 0,9 eiw – 2,8 vet
  • 3 eetlepels (Japanse) mayonaise 0,0 khd – 330 kcal – 0,7 eiw – 36 vet

Totaal per persoon = 7,4 khd – 441,8 kcal – 25,1 eiw – 33,5 vet

Bereiden

Begin met de rijst. Rasp of maal de bloemkool fijn in de keukenmachine. Doe het kruim 6,30 minuten in de magnetron op 700 watt. Laat het wat afkoelen en wring uit in een theedoek. Laat verder afkoelen en meng met de kwark (voor de binding).
Verhit in een pannetje 5 eetlepels rijstazijn met zoetstof en zout, proef een klein beetje voor een goede balans. Verhit tot de zout is opgelost en giet over de rijst.

Giet de tonijn af en prak met een vork met de mayonaise, sesamolie, sesamzaadjes en zout en peper tot een mousse.

Snij de zalm in reepjes, zout en peper, en bakken in de pan. Snij de komkommer en avocado in reepjes.

Leg de blaadjes nori met de glimmende kant naar beneden. Leg er een dun laagje bloemkoolrijst op, maar laat aan het eind een centimeter vrij. Daarop leg je de topping naar keuze, ik doe er meestal twee per rol. Bijvoorbeeld tonijn met avocado of zalm met komkommer. Leg de topping in het midden van de rijst, rol de nori voorzichtig op en plak het randje nori vast met wat water.

Snij in mooie plakjes met een vlijmscherp mes en serveer met sojasaus en wat zwarte sesamzaadjes. Ik neem ze mee in mijn bentobox!