• No products in the cart.

Blog

Salade kaas en avocado

Verschillende koolhydraat arme diëten

Er zijn verschillende methoden om koolhydraat arm te eten, je hebt er vast wel een paar voorbij horen komen en soms is het verwarrend, wel fruit, geen fruit? Of koolhydraten uurtje? Goede vetten slechte vetten? Tot wat voor dieet behoren de recepten op Gobento eigenlijk toe? We gaan ze hier even op een rijtje zetten.

Deze pagina is geen uitleg over de werking van koolhydraat arm eten, dat vind je hier…

Atkins dieet

Deze koolhydraatarme levensstijl is uitgedacht door de Amerikaanse cardioloog Robert Coleman Atkins. Hij is een van de eersten die deze eetwijze aan een groot publiek bekend maakte en heeft verschillende elementen aan de eetwijze ontwikkeld. Op Gobento zijn de meeste recepten geschikt voor deze eetwijze. Het later genoemde dr. Frank dieet is grotendeels op Atkins gebaseerd hoewel dit minder op de eiwitten is gefixeerd. Het Atkins dieet heeft het over verschillende fasen.

Fase 1 Inductie

Dit is de eerste fase die gebruikt wordt om in ketogene verbranding te komen, je eet niet meer dan 20 gram koolhydraten per dag, geen alcohol, uiteraard geen suiker en het duurt 2 weken. Omdat het streng op 20 gram KH per dag zit zijn bepaalde groenten zoals wortels of andere koolhydraat rijkere groente niet mogelijk.

Fase 2

De 2e fase gaat erom de grens op te zoeken. Per week mag je 5 gram koolhydraten toevoegen op de dag inname tot je bijna stopt met afvallen. Het is de bedoeling deze fase te gebruiken om op het streef gewicht te komen.

Fase 3 en fase 4

Nu moet je zoeken naar de balans van handhaven van gewicht. Belangrijk blijft dat je geen suiker blijft eten en ook geen snelle koolhydraten, op gobento noemen wij het koolhydraat beperkt eten. Als je in fase 3 de balans gevonden hebt ga je vanzelf in fase 4 wat “in balans” inhoudt.

Koolhydraat arm slank met Dokter Frank / Previtas

In Nederland heeft Dr. Frank van Berkum veel bekendheid gekregen met zijn boek “Slank met dokter Frank”. Dit dieet is ketogeen en bestaat uit eiwitrijke, koolhydraatarme voedingsmiddelen. Het idee van de hoge eiwit inname is dat het lichaam bij piekbelasting dan niet de eiwit reserves in de spieren hoeft af te breken om brandstof te verkrijgen maar juist de eiwitten die je extra eet.

Omdat het dieet ketogeen is, net zoals Atkins, veranderen er veel regels van wat men normaal zegt over gezond eten, de vet inname is niet extreem laag want dit gebruik je nu als brandstof en het aantal calorieën is ook niet erg beperkt zoals in een “traditioneel honger diëet“.

De KH arme methode is anno 2015 wat breder geaccepteerd maar tot vrij kort geleden vonden zogenaamde gerenommeerde organisaties zoals het voedingscentrum KH arm eten gevaarlijk. (Het voedingscentrum wordt vanuit het bedrijfsleven gefinancierd zoals Unilever die geen baat hebben bij KH arm eten.)

De recepten op gobento zijn voor een groot deel gebaseerd op de theorie van Dr Frank, als je er dieper in wilt duiken dan raden wij zijn boeken aan om te lezen.

GOK grip op koolhydraten geschreven door Yvonne Lemmers

Yvonne Lemmers haar eetwijze lijkt wederom erg op Atkins. Ze hanteert 2 fasen, de eerste om af te vallen en de 2e om op gewicht te blijven. Ze hanteert een koolhydraten uurtje, in dit uurtje mag je bepaalde koolhydraten eten. (wel bepaalde hoeveelheden en bepaalde soorten) Veel mensen vinden deze methode prettig omdat het makkelijk vol te houden is. Sommigen ook weer niet omdat het niet voor iedereen ketogeen is en deze personen weer in een fout eetpatroon vervallen omdat het honger gevoel dan kan blijven. Sinds dit jaar (2015) zijn een aantal diëtisten in Nederland verenigd met deze eetwijze. Goede zaak!

Je kunt voor deze methode het beste de boeken van Yvonne Lemmers kopen en voor vragen lid worden op het betaalde forum. Je krijgt dan wat ondersteuning.

Ook zijn veel van de aangesloten diëtisten gespecialiseerd in het helpen van diabetes type 1 en 2 patiënten. Onder begeleiding van een diëtist kan je flink afvallen, wat vaak lastig is in combinatie met het medicijngebruik, en de medicatie verminderen tot zelfs in sommige gevallen bij type 2 helemaal stoppen.

Op de sociale media wordt het koolhydraten uurtje vaak genoemd. Als je net begint kun je het beste alles en iedereen negeren die het over dit uurtje heeft tot je op gewicht bent of tot je alles gelezen hebt over de methode van Yvonne lemmers.

Dukan dieet

Dit dieet is bedacht door de Franse dokter Pierre Dukan. Het is net als de bovengenoemde diëten koolhydraat arm met het verschil dat je ook een vrij lage calorie inname hebt. Bij de bovenste 3 eetwijze wordt er niet heel erg op gelet, dij Dukan wel. Dukan heeft het over een aanvalsfase, duur-fase en doorloop-fase.

In de verschillende fase met name de aanvalsfase mag je bepaalde voedingsstoffen niet eten, je eet bijvoorbeeld alleen maar mager vlees en geen producten met hoog cholesterol gehalte.

Dit dieet is dus vrij specifiek op bepaalde producten en is iets ingewikkelder dan andere diëten. Er is ook risico op jojo-effect omdat de calorie inname laag is, dit is echter wel opgevangen door de verschillende (eind) fasen.

Paleo

Het Paleo dieet is het makkelijks te omschrijven als “het oerdieet”. Men gaat er hier van uit dat de mens gebouwd is als jager en verzamelaar. Je eet alleen producten die in de oertijd voorkwamen. Op gobento zijn een aantal recepten geschikt voor Paleo maar niet heel veel want wij gebruiken wel zout en zuivel dat vinden we namelijk heerlijk! Paleo is meestal niet ketogeen.

South Beach-dieet

Dit dieet is vergelijkbaar met het Atkins dieet maar dan met het onderscheid dat men onderscheid maakt tussen goede en slechte vetten danwel goede en slechte koolhydraten. Je kan meer vinden op de wiki pagina. Je kan de recepten op gobento meestal gebruiken en helemaal als je bepaalde vetten zelf vervangt voor de zogenaamde “goede”.

Cambridgedieet

Het Cambridgedieet is een afslankproduct dat in de jaren zeventig werd ontwikkeld door voedingswetenschapper Dr. Alan Howard. Voor het Cambridge dieet hoeven geen calorieën te worden geteld. In plaats daarvan vervangen caloriearme soepen en dranken het normale voedsel. Het dieet is gebaseerd op de inschakeling van de zogenaamde milde ketose. (bron wikipedia)

Dit dieet wordt vaak aangeboden als (duur) pakket, 50 euro per week naar zeggen Cambridge consulent. Voordeel is dat je niet hoeft na te denken en alleen maar shakes of soepen eet, als je jezelf hier aan kan houden is het zeer effectief. Let wel op, als je jouw eetpatroon niet aanpast na Cambridge dan komt het er net zo snel dan wel sneller aan als dat het er af ging. Veel mensen gaan na Cambridge koolhydraat beperkt eten.

Gobento eetwijze

Zoals eerder vermeld maken wij onze gerechten op basis van Atkins en dr Frank. Wij hebben zelf en bij vrienden die onze eetwijze hebben omarmd gemerkt dat voor ons een gezonde balans van koolhydraat arm eten, plezier in koken en smakelijke gerechten erg goed werkt. We blijven op een normale gezonde calorie inname maar beperken de koolhydraten. Dit om een jojo effect zoveel mogelijk te voorkomen. Vele mensen hebben prachtige resultaten behaald mede door actief te zijn op de facebook groep.

We hopen iedereen een goede basis te geven met de weekmenu’s en de recepten. Als je een tijdje onze weekmenu’s hebt gevolgd zal je merken dat het je zelf makkelijker afgaat om wat te verzinnen, althans, dat hopen we.

Welk dieet past het best bij jou?

Dat is een lastige vraag. Ze hebben allemaal wel wat. Wij weten zeker dat Atkins en dr Frank voor ons werkt, van Dukan horen we dat het erg snel gaat, Paleo is vaak betaalde content waar je een aantal pdf’s moet koppen voor een goed beeld en GOK is weer breed ondersteund door verschillende diëtisten. Allicht helpt deze opsomming om een keuze te maken.

Het goede van al deze methodes is dat je weer gezond gaat eten met “echte” producten en niet uit een pakje. Bij geen enkele eetwijze is suiker toegestaan dus dat zal je moeten afleren. Uiteindelijk moet je voor je zelf een haalbare manier zien te vinden.

COMMENTS

 • 8 december 2017
  reply

  Maureen

  Goedemorgen, ik raak wat in verwarring na een bezoek aan mijn diëtiste. Ik ben 1.65, 57 en weeg nu 70.5. Zij vond de eiwitten op 70 te laag en wilde liever dat ik naar 85 ging. Kh op 25-30, maar ter compensatie de vetten vooral verminderen (ze vond 105 veel te hoog), maar zei dat ik de vetten niet echt hoe bij te houden. Ik merk nu dat ik dit te vaag vind en aarzel over de eiwitten en vetten. Wat raden jullie aan als macro’s?

  • 15 december 2017
   reply

   Ik raad aan om het eens in te vullen hier. https://www.gobento.nl/ketoapp/ onder aan de pagina alles invullen en eens kijken waar je op uitkomt. Het is nog niet helemaal af, dus de uitleg ontbreekt nog veelal. Maar je kunt het al wel uitrekenen.

 • 8 november 2017
  reply

  Patricia

  Goede middag
  Vraag: ik wil ook starten met khd arm.
  Ik hoor overal ook op FB dat je tussen de 50 en 70 khd mag hebben.
  Hie zit het nou.

  • 9 november 2017
   reply

   Koolhydraat beperkt is ongeveer dat wat je noemt. Maar wil je in ketose komen, de vetverbranding dan kun je beter tussen de 20 en 30 gram per dag aanhouden. Dit en nog meer info kun je vinden op https://www.gobento.nl/beginnen Succes!!

 • 19 januari 2017
  reply

  Rina van der Ham

  Goede morgen. Ik ben nu een goede week bezig en in de eerste week 3.8 kg afgevallen. Ik ben geen kok maar kan dit mooi volgen en je ziet dat het werkt. Ik hou een lijst bij met de khd, kcal, eiwit en vet wat ik gebruik dagekijks en weet van jullie informatie wat ik ongeveer aan moet houden behalve voor de eiwitten, Ik mis een richtlijn van de aantal eiwitten dat goed is , minimaal een maximaal. Ik weet dat je alleen de KHD’s tellen maar i.v.m. mijn leeftijd en medicatie zou ik graag willen weten hoeveel ongeveer dat we moeten aanhouden. ik hou de week menu’s aan maar schomelt tussen 40 en 110g.
  Bij voorbaat dank

  • 5 februari 2017
   reply

   Ongeveer een gram per kilo lichaamsgewicht. Gemiddeld. Dat gaat over het streefgewicht.

 • 4 december 2016
  reply

  Diana

  Vanwege de diagnose diabetes 2 ben ik bij jullie terechtgekomen.
  Ik maak gebruik van de diners.
  Ik lust niet alles en heb ook met een man te maken.
  Wanneer mag ik nieuwe recepten verwachten?

  Diana

 • 24 april 2016
  reply

  Fi

  Vraag: ik ben 88 kilo, 1,75 m, wandel 3X in de week een uur en heb licht werk. Kan iemand mij vertellen wat voor mij de verhoudingen/grammen zijn van Koolhydraten, eiwitten en vet? ik kom alleen maar aan

 • 30 november 2015
  reply

  Melanie

  Beste gobento,
  Ik wik graag weten of je ook diepvries producten mag gebruiken zoals, aardbeien en blauwe bessen? Of sperziebonen etc.
  Ik vind de aardbeien en blauwe bessen noet te betalen nu!
  Of kan ik dan ipv dat, een ander ontbijt kiezen? En zou dat dan ook van andere week menu’s mogen?!
  En ik wilde graag weten als ik begin moet ik dan persee beginnen met menu 1
  Of mag ik gewoon combineren?!
  Of beginnen bij menu 7 die is namerlijk iets wat winter achtig en het eerste menu is best zomers!
  Mvg melanie

  • 1 december 2015
   reply

   Ja hoor..niks is in fases en je kan bij elke week beginnen. Ook de ontbijtjes zou ik er een paar nemen die je bevallen en dat een beetje afwisselen, maar dat kan gewoon.

 • 24 november 2015
  reply

  Eky

  Met dit dieet hoeveel eiwitten en kalorieën mag je per dag hebben.
  Vind het een aangenaam dieet heel goed vol te houden.
  Vr.gr.Eky

 • 4 november 2015
  reply

  E kuijt

  Eindelijk wat meer kijk gekregen op koolhydraat arm dieet. Ben net 3 weken bezig maar tegelijk een eiwitrijk dieet, met chakes en eiwit en koolhydraat arm. Zijn hier ook boeken over. Bedankt voor de inf.

 • 6 maart 2015
  reply

  Franciska

  Bedankt voor jullie leuke recepten en mooie website, ik haal er veel inspiratie uit!

  Even een opmerking over de uitleg van Grip op Koolhydraten en het koolhydraten uurtje. In fase 1 (op gewicht komen) is er 1 koolhydraten uur per dag en in fase 2 (op gewicht blijven) kun je twee koolhydraatmomenten per dag doen, of bijvoorbeeld door de week fase 1 en in het weekend fase 2. Of door blijven gaan met fase 1, net wat het best bij iemand past. Jullie vermelden dat in fase 2 het koolhydraten uur wordt ingevoerd, maar dat is niet zo.

  Ik ken het programma al vanaf 2009 vandaar dat ik er op reageer.

  Met vriendelijke groet, Franciska

POST A COMMENT