• No products in the cart.

Blog

Wat is koolhydraatarm?

weetje-KHEr zijn in ieder geval veel namen voor deze manier van eten, Atkins, Paleo, Dokter Frank, South beach, Oerdieet, ga maar door. Veel namen voor diëten die allemaal om koolhydraten en (dus) suikers draaien. De een wat meer dan de ander. Er zijn verschillende meningen en theorieën over hoeveel koolhydraten je nou mag eten. Vooral in het begin. Ik kan er duidelijk over zijn. Dat ligt per persoon verschillend.

Voordelen en nadelen

Alle koolhydraat arme diëten hebben voordelen. Als je begint aan koolhydraat arm eten moet je lichaam door een aantal stadia heen voordat het overgaat op de vetverbranding.

Pas na 24-48 uur begin je met ketonen af te scheiden. Een bijproduct  van het verbranden van lichaamseigen vet, zodat het lichaam gebruik kan maken van z’n eigen energievoorraden. Het wil de glucose die er nog is alleen maar gebruiken voor acute noodzaak zodat je spieren niet zonder eiwitten komen te zitten en je uitgeput raakt. Pas als de glucosereserves echt op dreigen te raken, worden uiteindelijk (spier-)eiwitten afgebroken. Hier hebben bijvoorbeeld anorexia patiënten of hongerstakers last van.

Belangrijk is dus ook de eiwitinname en zelfs de vetinname als brandstof tegen spierafbraak.

Deze eetwijze vereist een goede discipline. Er zijn altijd smoesjes, een keertje zondigen moet toch kunnen? Fruit is toch gezond? Ik voel me zo’n lastig persoon met mijn dieet.. Het vervelende is dat je zo juist gewicht toeneemt, het eten op deze manier is vrij vet dus zonder ketose gewoon ongezond.

Meningen

Toch zijn de meningen over ketose verdeeld. Ik ben van mening dat wanneer je genoeg eiwitten en vet binnenkrijgt, je geen last hoeft te hebben van spierafbraak. Ook niet als je sport. Ook in de oertijd leefden de mensen vaak langere tijd ketogeen. (In de winter groeit er niet veel.) Maar ook hele bevolkingsgroepen leven tegenwoordig nog steeds zo. (Eskimo’s bijvoorbeeld)

Om af te vallen en het teveel aan vet te verbranden is deze methode erg succesvol. Ook wordt een ketogeen dieet bijvoorbeeld gebruikt tegen het krijgen van epilepsie aanvallen.

Vroeger waren de grote hoeveelheden koolhydraten die we nu gebruiken, niet voorhanden. Hoewel sommigen mensen denken dat voor langdurig intensief sporten koolhydraat inname nodig is om de uitputtende glycogeen voorraden aan te vullen, hebben studies aangetoond dat na een aanpassingsperiode van twee tot vier weken fysiek uithoudingsvermogen niet wordt beïnvloed door ketose. En ook ik kan dat beamen.

Wil je stap voor stap leren hoe je koolhydraat arm kan gaan eten, bekijk dan onze kharma pagina of begin in de “beginnen” pagina.