• No products in the cart.

Blog

Wat is koolhydraatarm?

weetje-KHEr zijn in ieder geval veel namen voor deze manier van eten, Atkins, Paleo, Dokter Frank, South beach, Oerdieet, ga maar door. Veel namen voor diëten die allemaal om koolhydraten en (dus) suikers draaien. De een wat meer dan de ander. Er zijn verschillende meningen en theorieën over hoeveel koolhydraten je nou mag eten. Vooral in het begin. Ik kan er duidelijk over zijn. Dat ligt per persoon verschillend.

Voordelen en nadelen

Alle koolhydraat arme diëten hebben voordelen. Als je begint aan koolhydraat arm eten moet je lichaam door een aantal stadia heen voordat het overgaat op de vetverbranding.

Pas na 24-48 uur begin je met ketonen af te scheiden. Een bijproduct  van het verbranden van lichaamseigen vet, zodat het lichaam gebruik kan maken van z’n eigen energievoorraden. Het wil de glucose die er nog is alleen maar gebruiken voor acute noodzaak zodat je spieren niet zonder eiwitten komen te zitten en je uitgeput raakt. Pas als de glucosereserves echt op dreigen te raken, worden uiteindelijk (spier-)eiwitten afgebroken. Hier hebben bijvoorbeeld anorexia patiënten of hongerstakers last van.

Belangrijk is dus ook de eiwitinname en zelfs de vetinname als brandstof tegen spierafbraak.

Deze eetwijze vereist een goede discipline. Er zijn altijd smoesjes, een keertje zondigen moet toch kunnen? Fruit is toch gezond? Ik voel me zo’n lastig persoon met mijn dieet.. Het vervelende is dat je zo juist gewicht toeneemt, het eten op deze manier is vrij vet dus zonder ketose gewoon ongezond.

Meningen

Toch zijn de meningen over ketose verdeeld. Ik ben van mening dat wanneer je genoeg eiwitten en vet binnenkrijgt, je geen last hoeft te hebben van spierafbraak. Ook niet als je sport. Ook in de oertijd leefden de mensen vaak langere tijd ketogeen. (In de winter groeit er niet veel.) Maar ook hele bevolkingsgroepen leven tegenwoordig nog steeds zo. (Eskimo’s bijvoorbeeld)

Om af te vallen en het teveel aan vet te verbranden is deze methode erg succesvol. Ook wordt een ketogeen dieet bijvoorbeeld gebruikt tegen het krijgen van epilepsie aanvallen.

Vroeger waren de grote hoeveelheden koolhydraten die we nu gebruiken, niet voorhanden. Hoewel sommigen mensen denken dat voor langdurig intensief sporten koolhydraat inname nodig is om de uitputtende glycogeen voorraden aan te vullen, hebben studies aangetoond dat na een aanpassingsperiode van twee tot vier weken fysiek uithoudingsvermogen niet wordt beïnvloed door ketose. En ook ik kan dat beamen.

Wil je stap voor stap leren hoe je koolhydraat arm kan gaan eten, bekijk dan onze kharma pagina of begin in de “beginnen” pagina.

COMMENTS

 • 7 januari 2018
  reply

  Sjef

  Hoy
  ik ben net een week bezig
  maar het is dus zo,geen voedsel wat meer heeft dan 5 gr koolhydraten?????

  Ik kijk net op crackers,,,,,1 cracker bevat 5,3 !

  Is al teveel dus???

 • 18 november 2017
  reply

  Sandra

  ik wil graag deze manier van eten gaan proberen omdat ik een flink overgewicht heb. Ik ben momenteel bezig met het traject om een maagverkleining te krijgen. Na deze operatie raden ze je aan KHA te eten. Daarom wil ik alvast hiermee beginnen. Werkt dit nu erg goed, en daalt mijn gewicht en bloeddruk erg goed, ga ik misschien nog wel afzien van de maagverkleining. Ik heb een lengte van 166cm en weeg 110 kilogram. Momenteel ben ik niet actief met sporten of lange wandelingen omdat ik een rughernia heb en erg veel pijn heb. Ik neem aan dat ik hiermee rekening moet houden met het aantal eiwit en vet? Als ik het goed begrijp moet ik 110gr eiwit op een dag eten en wat raden jullie aan qua vet? mvg Sandra

 • 21 september 2017
  reply

  Jacqueline van Tol

  hallo Matthijs, ik weet niet goed hoe ik “in ketose” kan komen. ik zie wel iets maar dat is in Engelse gewichten en maten.. is er een Nederlandse uitleg om in ketose te kunnen komen.? en als ik 1.68 ben, 83 kg weeg en 42% lichaamsvet (veel buikvet) heb hoeveel calorieën raad je me dan dagelijks aan om gezond te eten maar toch af te vallen?

 • 23 juli 2017
  reply

  Inge

  Goedemorgen.
  Al paar weken bezig Samen met mijn man. Wel al afgevallen maar staan momenteel stil. Hou alles bij via een app fitatu. Wil graag jullie weekmenu volgen .. Ik begreep dat je dan zelf niet hoeft te tellen ? Of invoeren in app. ?

 • 20 juli 2017
  reply

  Jeanette

  Mag ik nu dus onbeperkt bijv. Eieren eten ? Als het maar koolhydraatarm is? Denk ook aan zalm etc. Of zitten hier wel een limiet aan dagelijks? Dat is mij niet duidelijk Hoor graag groet jeanette molenaar

 • 19 juni 2017
  reply

  BlueLala

  Hallo,

  Ik volg deze groepen nu een tijdje op FB en overweeg om binnenkort te beginnen met KHARMA, er is een ‘dingetje’ ik ben vegetariër; ik eet geen vlees en geen vis en zo min mogelijk kaas en zuivel. Dat lijkt bijna onmogelijk met deze leefstijl of heb ik dat verkeerd?

 • 1 juni 2017
  reply

  Sandra

  Hallo Matthijs.
  Ik hou minder dan 20 kh mijn lichaamsgewicht aan eiwitten en anderhalf maal mijn lichaamsgewicht in vet aan.
  Is dit een beetje ok?
  Grt

  • 12 juni 2017
   reply

   Nou, dat is een klein beetje aan de lage kant. De KH… die kun je het best laten variëren per dag, van soms 20 naar 30 en 50 en dan weer 30 enz.. went je lichaam niet zo snel.

 • 16 november 2016
  reply

  Nadine

  Heeft je lichaam dan helemaal geen suikers nodig?

 • 26 april 2016
  reply

  Debbie

  Goedemorgen,

  Ik zal ongetwijfeld niet goed lezen. Ik wil ook beginnen met kha eten. Is er nog een overzicht hoeveel vetten en eiwitten je maximaal mag op een dag in combinatie met bijvoorbeeld 30 gr. Kh? Of kijken jullie daar niet zo naar?

  Groetjes Debbie

 • 7 maart 2016
  reply

  Astrid

  Ik doe 3 x per week flink krachttraining..moet ik extra eiwitten nemen op trainingsdagen? En hoeveel? Ik ben een vrouw…bedankt…gr Astrid

 • 6 maart 2016
  reply

  Carmel

  Hallo, wat een geweldige site met heerlijke recepten!

  Ik ben nog aan het lezen en aan het kijken of het wat voor mij Is. Zou het graag willen proberen. Mijn vraag Is of groene Smoothies..zonder bijv. banaan ook mag? Ik gebruik bijv. spinazie boerenkool of andijvie met blauwe bessen en water en wat lijnzaad chia kokosolie en goijbessen.

  Graag u mening! Alvast bedankt

 • 25 januari 2016
  reply

  monique

  Beste Matthijs,

  Ik ben vandaag begonnen en dag 1 is goed gegaan ;-). Nu blijft er toch steeds iets in mn hoofd zitten; ik loop ca 3x per week hard ben aan het trainen voor de halve marathon. Kan ik eten zonder koolhydraten? Ben zo bang dat ik tijdens een training geen energie meer heb? Of is het onzin dat je koolhydraten nodig hebt om te kunnen sporten. Graag hoor ik van je!

  Groetes, Monique

   • 27 januari 2016
    reply

    monique

    Super dank je wel voor je reactie!

 • 6 januari 2016
  reply

  sirah

  Ik heb twee vragen:
  1. Maakt het voor je lichaam nog uit of je koolhydraten uit groenten binnenkrijgt of uit bijvoorbeeld graanproducten of rechtstreeks uit suiker. Ik heb een keer iemand horen zeggen dat de koolhydraten uit groenten maar voor de helft meetellen.
  2. Ook heb ik gehoord dat je lichaams niet kan met tarwezemelen, dus dat je de koolhydraten uit tarwezemelen niet mee hoeft te tellen (hier zou sprake van zijn als je bijvoorbeeld zelf crackers maakt)

  Gewoon even twee vragen omdat ik hier niet de fout in wil gaan en het het ook wel makkelijker maakt als het wél zo zou zijn.

 • 22 november 2015
  reply

  E kuijt

  Wil graag bij de club horen om dat ik ook bezig ben met het eten van koolhydraat arm. En eiwit rijk. Groetjes E. Kuijt.

 • 22 november 2015
  reply

  E kuijt

  Ben bezig met koolhydraat arm eten. Soms wat onzeker vandaar lees ik jullie recept graag.

POST A COMMENT