Witlof uit de oven met beenham
Witlof gratin
Gewoon uit grootmoeders tijd. Heerlijke witlof gratin uit de oven met beenham en kaas. En met roodlof kan het ook š
Ingrediƫnten
-
- 3 stronkjes witlof 5,4 khd ā 42,8 kcal ā 2,9 eiw ā 0,5 vet
-
- 100 gram beenham (1 dikke plak of paar dunne plakjes) 2,2 khd ā 127 kcal ā 18,3 eiw ā 5,0 vet
-
- 50 gram kaas 0,0 khd ā 188 kcal ā 9,7 eiw ā 15,0 vet
-
- 2 eetlepels room 0,6 khd ā 67 kcal ā 0,4 eiw ā 7,0 vet
-
- bieslook
- Ā½ maggiblokje 0,5 khd ā 4,5 kcal ā 0,0 eiw ā 0,0 vet
Totaal: 8,7 khd ā 429,3 kcal ā 31,3 eiw ā 27,5 vet
Bereiden
Snij de onderkanten van de witlof en kook ze gaar, als ze klaar zijn laat je ze goed uitlekken en leg ze daarna in een ingevette ovenschaal. Dan de ham over de witlof of hou de ham apart (hele beenham). Giet een scheutje room in een steelpannetje en doe er een half maggiblokje doorheen, ik knijp ze eerst fijn want dan lossen ze sneller op. Doe er ook wat bieslook door en bind wat met kaas of een eigeel.
Zodra het klaar is, giet je dit over de witlof en maak je het af door er wat kaas overheen te strooien. Nu nog 10 minuutjes onder de grill in de oven voor een mooi bruin kleurtje. (Heb je geen grill dan kan je hem wat langer in de oven zetten tot hij mooi bruin is op hoge temperatuur) Garneer met nog wat bieslook.
Ilse
Maakt het uit welke kaas?
Melissa
Wat voor room kan ik gebruiken? Wil deze graag maken.
ineke
Gewoon room, het heet slagroom ( ongeslagen, ongezoet) soms heet t kookroom. Smaakt t zelfde. Of van de boer, dan heet t gewoon room.
Christa
Heerlijk recept. Heb het al heel vaak gemaakt.
Marlies Veulemans
Ik bak mijn witlof in de pan tot de blaadjes op veel plaatsen bruin zij , dan een beetje water erbij , deksel erop en laten gaan tot ze ok zijn. , ik kook deze nooit.
ineke
Dat kan ook.
Manon
echt een blijvertje deze! Heerlijk!
Raouf
wat kan je in plaats van beenham gebruiken we eten geen Ham.
Matthijs
Ander vlees, bijv. kipfilet. Wat jij lekker vind.
Lisette
Mag de room ook kookroom zijn of krijgt dat dan een vieze smaak?
ineke
Dat is waarschijnlijk hetzelfde spul. Kijk wel of de koolhydraten kunnen.
Nelleke
Op hoeveel graden moet het
ineke
Hoog, dus 200 of 220 oid. Om te grillen/kleurtje te maken.
Karin
Het halve maggiblokje toevoegen heb ik niet gedaan. De beenham en de kaas geven al een zoute smaak namelijk.
Tip: Prik even in de stronk witlof tijdens het koken en kijk of hij gaar genoeg is.
ineke
Ieder kan het naar smaak zelf bepalen. In de beginweek zou ik de bouillon wel toevoegen ivm de ketoflu. Die extra zouten helpen je dan geen last te krijgen van hoofdpijn etc.
Yvonne
Heerlijk, echt genieten…Yammie bedankt
Lizette
ik woon in een land waar geen witlof is wat kan ik dan gebruiken bijvoorbeeld?
Danielle
De room die hier genoemd wordt, is dit slagroom of iets anders?
Matthijs de Leeuw
Ja ongeklopte slagroom
Edmee
Mag er vanplaats ham ook kattespek op
Ineke van Oudheusden
ja hoor, wel katenspek… kattespek vind ik zielig;)
Astrid
Voor mensen die geen varkensvlees mogen of willen eten is het ook erg lekker om runderrookvlees te gebruiken in plaats van beenham!
Marleen
De saus blijft waterig klopt dit
Room kaas maggiblokje heb ik er zelf nog ei door gedaan maar onderin is het zeer vloeibaar gisteren ook met de broccoli
Ik zal vast iets niet goed doen
Marina
Ja idd had ik ook maar ik denk dat t dan veeeeel langer in de oven moet de smaak was goed ik heb m gegeten maar mijn man heeft m terug in de oven gezet en na nog s 15 minuten was t dunnen ei geworden ipv nat
Danielle
Is dit recept voor 2 personen?
matthijs
Bij alle recepten zijn de ingrediƫnten voor 1 persoon behalve als het anders vermeld staat. Dit en vele antwoorden op andere vragen vind je via de beginnen pagina.
Karin
Mijn kids zijn niet zo dol op witlof maar, als ik de struikjes (na het koken en uitlekken) helemaal fijn snijd en dan de ham in blokjes en geraspte kaas erdoorheen meng, valt de witlofsmaak weg en vinden ze het heerlijk!!
Monika Linnenbank
Dit is echt 1 van mijn favorieten! Heb het al 2x gemaakt. De laatste keer heb ik aan de kaassaus een beetje mosterd toegevoegd.