• No products in the cart.

Blog

Witlof uit de oven

Witlof uit de oven met beenham

Witlof gratin

Gewoon uit grootmoeders tijd. Heerlijke witlof gratin uit de oven met beenham en kaas. En met roodlof kan het ook 😉

Ingrediënten

    • 3 stronkjes witlof 5,4 khd – 42,8 kcal – 2,9 eiw – 0,5 vet
    • 100 gram beenham (1 dikke plak of paar dunne plakjes) 2,2 khd – 127 kcal – 18,3 eiw – 5,0 vet
    • 50 gram kaas 0,0 khd – 188 kcal – 9,7 eiw – 15,0 vet
    • 2 eetlepels room 0,6 khd – 67 kcal – 0,4 eiw – 7,0 vet
    • bieslook

Totaal: 8,7 khd – 429,3 kcal – 31,3 eiw – 27,5 vet

Bereiden

Snij de onderkanten van de witlof en kook ze gaar, als ze klaar zijn laat je ze goed uitlekken en leg ze daarna in een ingevette ovenschaal. Dan de ham over de witlof of hou de ham apart (hele beenham). Giet een scheutje room in een steelpannetje en doe er een half maggiblokje doorheen, ik knijp ze eerst fijn want dan lossen ze sneller op. Doe er ook wat bieslook door en bind wat met kaas of een eigeel.

Zodra het klaar is, giet je dit over de witlof en maak je het af door er wat kaas overheen te strooien. Nu nog 10 minuutjes onder de grill in de oven voor een mooi bruin kleurtje. (Heb je geen grill dan kan je hem wat langer in de oven zetten tot hij mooi bruin is op hoge temperatuur) Garneer met nog wat bieslook.

Terug naar het weekmenu.

COMMENTS

  • 22 januari 2019
    reply

    Nelleke

    Op hoeveel graden moet het

  • 4 november 2018
    reply

    Karin

    Het halve maggiblokje toevoegen heb ik niet gedaan. De beenham en de kaas geven al een zoute smaak namelijk.
    Tip: Prik even in de stronk witlof tijdens het koken en kijk of hij gaar genoeg is.

  • 28 juli 2018
    reply

    Yvonne

    Heerlijk, echt genieten…Yammie bedankt

  • 6 juni 2018
    reply

    Lizette

    ik woon in een land waar geen witlof is wat kan ik dan gebruiken bijvoorbeeld?

  • 20 oktober 2017
    reply

    Danielle

    De room die hier genoemd wordt, is dit slagroom of iets anders?

  • 18 juli 2017
    reply

    Edmee

    Mag er vanplaats ham ook kattespek op

  • 5 juli 2017
    reply

    Astrid

    Voor mensen die geen varkensvlees mogen of willen eten is het ook erg lekker om runderrookvlees te gebruiken in plaats van beenham!

  • 19 januari 2017
    reply

    Marleen

    De saus blijft waterig klopt dit
    Room kaas maggiblokje heb ik er zelf nog ei door gedaan maar onderin is het zeer vloeibaar gisteren ook met de broccoli
    Ik zal vast iets niet goed doen

    • 18 januari 2018
      reply

      Ja idd had ik ook maar ik denk dat t dan veeeeel langer in de oven moet de smaak was goed ik heb m gegeten maar mijn man heeft m terug in de oven gezet en na nog s 15 minuten was t dunnen ei geworden ipv nat

  • 11 juli 2016
    reply

    Danielle

    Is dit recept voor 2 personen?

    • 11 juli 2016
      reply

      Bij alle recepten zijn de ingrediënten voor 1 persoon behalve als het anders vermeld staat. Dit en vele antwoorden op andere vragen vind je via de beginnen pagina.

  • 26 januari 2016
    reply

    Karin

    Mijn kids zijn niet zo dol op witlof maar, als ik de struikjes (na het koken en uitlekken) helemaal fijn snijd en dan de ham in blokjes en geraspte kaas erdoorheen meng, valt de witlofsmaak weg en vinden ze het heerlijk!!

  • 2 augustus 2015
    reply

    Monika Linnenbank

    Dit is echt 1 van mijn favorieten! Heb het al 2x gemaakt. De laatste keer heb ik aan de kaassaus een beetje mosterd toegevoegd.

POST A COMMENT